Mennyire normalis ha egy 5éves nem minden esetben van tisztában az ok-okozati összefüggésekkel (a miért kérdésre sokszor nem megfelelő választ ad) ill. ha nincs tisztában a cselekedetei következményeivel?
Ez utóbbi alatt azt értem pl,hogy nem olyan reg óta tudom csak biztonsággal elengedni a kezét mikor sétálunk,mert eddig egyáltalán nem állt volna meg útkereszteződéseknél.De most is csak azért áll meg mert tudja hogy ez az elvárás.
Vagy pl sokszor ugrál a kanapén és nem mindig mondom neki hogy nem lehet,megütheti megát ha leesik,rosszul lép.Persze ma is ugrált,odahívtam magamhoz,kérdeztem tole hogy szabad-e,mondta hogy nem.Kerdeztem miért,mondta hogy beszakadhat a kanapé(most pont jól válaszolt erre)Mondtam neki hogy igen,de nagyobb baj ha leesik és megüti magát.Azt mondta”anya nem esek le”...és totál komolyan gondolja,semennyire nem méri fel hogy baja eshet.
E mellett a beszédében is van sok minden ami nek tudom feltétlen hogy belefér e még a korába(pl ‘lesz’helyett ‘fog lenni’)
Ja és elég sokszor van hogy kb ‘kizárja’ a környezetet,pl ha bátyjával játszik és mondjuk nem akarja megcsinalni azt,ahogy a teso vezeti a jatekot(szabad játék,pl.”most a te autód börtönbe kerül”) csak simán nem reagál...
Amugy tud egyutt játszani másokkal,tarsast is tud játszani és végig is játsza ha elkezdjük.
Már intézem neki a terv.tan vizsgálatot meg pszichológust,csak kiváncsi lennék hogy más kortársnál ezek vajon mennyire jellemző dolgok,hogy vajon mennyire “súlyos” vagy még azert abszolút változik és kinőhető?
Ja azt meg kell jegyeznem hogy rajz területen jóval meghaladja a korát.(nem én mondom ezt hanem védőnő,óvónők)
*mindig mondom neki
Az elején ezt akartam irni.
Rettenetes a helyzet...
A fog lenni - lesz nalunk harom evesen megy, de parszor kijavitottuk es mar helyesen mondja...
A "nem lesz bajom" is tipikus, en hagyom, nem ugralok parnaval alà amikor esik. Gondolom te is tùlfèlted, mint a dràgalàtos anyosom. Bizz a gyerekedben es ra fog szolgallni. Forditva kevesbe megy.
Bocsika de olyan válaszokra nem igazán vagyok kiváncsi hogy “gondolom te is...”
kepzeld nem,egyáltalán nem féltem túl.Max séta közben mikor valóban baja lehet.
Nem próbáld megfejteni milyen vagyok,nem ez volt a kerdes.Hanem hogy 5evesen ezek mennyire férnek meg bele,más 5evesnel vajon jellemző e egyik vagy másik dolog a leírtakból.
Amugy a beszéde érthető,az óvónők szerint is tisztan és érthetően beszél,en látom leginkabb hogy vannak hibák.
Túl sokat vársz el. Normális szülő a 7 évesnek is fogja a kezét forgalmas út mellett, hogy el tudja húzni a forgalom elöl, ha kell.
Az is normális, hogy a gyereked bízik magában, jó lenne, ha te is ezt tennéd.
Az az egy darab kifejezés pedig majd javul, ha más gond nincs, ne aggódj rajta. Beszélgethetsz vele kicsit többet játék közben jövőidőről.
A játékos dolog is rendben van.
Köszönöm a válaszokat!!
Nehéz mert annyira nem egy átlag fiu...képes 20percen keresztül virágokat szedni a játszótéren és közben énekelgetni...Nagyon elvan sokszor a maga kis világában.
Szerintem lekorlatozod.
Alapvetoen pl szuksegukvan egyensulygyakorlasra es o csak a kanapet talalta meg es letiltod arrol isahelyett hogy mast mutatnalneki erre es a tetejeberoncsolod az onbizalmat hogy esik borul ahelyett hogy azt taglalnad ovatosan ugyesen inkabb ott ugralj
Minden gyereknek amugy is fogni kell a kezet. Nem varhato el toluk felnott figyelem.
Beszedben a nem reagalas is az onervenyesites egyik tipusa, azok hasznaljak akik mashogy nem tudnak onervenyesulni mert nem hagyjâk, eltiporják
Szinte minden pontban latszik hogy a gyerek normalis es az anya nem ert a gyerekhez.
"Azt mondta”anya nem esek le”...és totál komolyan gondolja,semennyire nem méri fel hogy baja eshet. "
Sokszor ugrál a kanapén, eddig hányszor esett le? Az, hogy nem azt hiszi, amit te (le fog esni), mert mondjuk ellentétes a tapasztalaival vagy épp úgy érzi, megtanulta, hogy nem tud leesni vagy épp nem fél tőle (mert keveset esett és az sem komoly), az nem azt jelenti, hogy nem érti az ok-okozati összefüggéseket. Az annyit jelent, hogy saját gondolatai vannak.
Összességében semmi olyat nem írtál, ami miatt indokolt lenne mindenféle vizsgálatokkal traumatizálni a gyereket.
"Nehéz mert annyira nem egy átlag fiu...képes 20percen keresztül virágokat szedni a játszótéren és közben énekelgetni...Nagyon elvan sokszor a maga kis világában."
Magyarul teljesen átlagos gyerek, mivel mindegyik teljesen jól elvan a maga kis világában és a képzeletbeli játékaival.
“Szinte minden pontban latszik hogy a gyerek normalis es az anya nem ert a gyerekhez.”
Ezt kikérem magamnak!!
Meg egyszer.Nem azt kértem,hogy engem ítéljetek meg.Nem ismertek,fogalmatok sincs mennyi időt töltök a gyerekeimmel!!
Arra voltam kiváncsi hogy ezt a pár kiragadott dolgot más is látja-e 5 év körüli gyereken.Pusztan azert kerdeztem mert a környezetemben levő hasonló korú gyerekek mellett kitűnik.
A vizsgálatokat védőnő javasolta.
Köszönöm annak a pár valaszolonak aki értette a kérdésem lényeget és normalis stílusban,minősítgetés nélkül tudott válaszolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!