Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisgyerekes szülők, miért...

Kisgyerekes szülők, miért engeditek csemetéiteket a szabadtéri sporteszközökön játszani? Nem tűnt fel, hogy ezek felnőtteknek való sporteszközök?

Figyelt kérdés

Ezeket a szabadtéri edzőgépeket parkokba, strandokra, játszóterek mellé telepítették az önkormányzatok abból a célból, hogy felnőttek vagy kamaszok rendeltetésszerűen erősítsenek, sportoljanak a segítségükkel a szabad levegőn, pl. egy jóleső kocogás után. Mégis sokszor, nagyon sokszor azt látom, tapasztalom, hogy a gépeket nem lehet használni, mert 3-4-5-6 éves porontyok vonaglanak rajtuk, mászókának, játékszernek használva azokat. Semmi kifogásom az ellen, ha egy 10-12 éves gyerek rendeltetésszerűen edz egy kicsit ezeken a gépeken, de azt tudomásul kellene venni, hogy ezek az edzőgépek nem kicsik játszóteréül szolgálnak! Erre ott vannak - az egyébként általában 10 m-en belül megtalálható - valódi mászókák, hinták, körhinták! A szülők is felháborodnának, ha a felnőttek ezekre másznának fel pl. erősíteni. Ideje lenne rászólni a csemetékre, hogy az edzőgépek nem játékok, azokra utcai cipővel ne álljanak fel, hiszen az ülőkére valaki esetleg tiszta edzőruhában leülne, azokat rendeltetésszerűen használná, és nem szívesen várná ki, míg a négyéves kegyeskedik lekecmeregni róla. Arról nem is beszélve, hogy mivel NEM játékszernek tervezték ezeket a gépeket, a kicsi csemete is megsérülhet ugye, amire pedig anyuci, apuci hogyan is gondolhatott volna? Mi a véleményetek erről?

(Lábjegyzet: külföldön, pl. Spanyolországban a gyönyörű tengerpartra telepített edzőgépeken SOHA nem láttam kisgyerekeket vonaglani, azokat rendeltetésszerűen használták fiatalabb-idősebb mozgásszerető emberek, míg a kisgyerekek békésen játszottak a neki kialakított játszótéren, ahol nem mellesleg nagy táblák figyelmeztettek, hogy 14 év felettiek a játszóteret nem használhatják.)

2019. aug. 9. 20:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
72%
De nem konfrontálódni kel és nem puffogni meg hőbörögni a másik háta mögött, hanem emberi módon kommunikálni!
2019. aug. 9. 22:44
 12/22 anonim ***** válasza:
70%

Az én gyerekem 4 évesen még a normál mászókára se mászik, nemhogy ezekre, de ez...

"azokra utcai cipővel ne álljanak fel, hiszen az ülőkére valaki esetleg tiszta edzőruhában leülne"

több mint röhej. Ugye tisztában vagy vele, hogy ezek nem fedett parkok? Totál dzuva az egész önmagában az időjárástól is, nem kell az apró praclikra fogni. Egyébként egyszer nem láttam, hogy valaki (felnőtt) ott venne fel külön cipőt, azt viszont igen, hogy ülőkére is állnak.

2019. aug. 9. 23:12
 13/22 anonim ***** válasza:
81%

Ha akadályozna a gyerekem valakit abban, hogy rendeltetésszerűen használja ezeket a sporteszközöket, azonnal szólnék neki, hogy jöjjön le róluk.

De ez a büntetésmániád ez nem vall ép észre. 20-30e Ft-ra bírságolni valakit, amikor elég lenne egy szimpla rászólás? És amikor nincsen ott sportolni akaró felnőtt vagy kamasz, miért kéne akár csak lemásznia is onnan?

És valóban: leesne a karikagyűrű az ujjadról, ha te szólnál annak a gyereknek, aki akadályoz? Nem ordítva, nem ingerülten, hanem kedvesen.

Nem, szerencsére nincs annyi közterület-felügyelő, hogy ilyen ostobaságokkal is foglalkozzanak.

2019. aug. 10. 00:35
 14/22 anonim ***** válasza:
53%
Én is odaengedem mindkét gyerekem. Ha jön valaki, akkor arrébb megyünk. Nem neveletlenek a gyerekeim, sőt! Gondolj bele, hogy milyen jó lesz nekik, hogy kamaszként, felnőttként természetesnek fogják venni, hogy használják ezeket a gépeket, mert nem lesz idegen neki. Nem lesz egy frusztrált egyéniség, mint te vagy! Fuss egy kicsit többet, sok a feszkó benned!
2019. aug. 10. 07:11
 15/22 anonim ***** válasza:
61%
9 éves lányom is szokott ilyenen tornázni használni ,szereti a mi játszonkon sok olyan eszköz amit egy ügyesebb 6-8 éves gyerek is tud használni pedig elméletileg felnőtteknek rakták oda de max késő délután jön pár felnőtt aki ezeket használja értelem szerűen akkor át adjuk nekik .kedvesen szólsz neki akkor át adják neked ,
2019. aug. 10. 07:23
 16/22 anonim ***** válasza:
88%

Az első, amin felkaptam a fejem: egy közterületen lévő cuccra miért ne lehetne utcai cipővel rámászni? Könyörgöm, az utcán van! Ha ilyen helyre készülö, viszek magammal törlőkendőt és letörlöm, ha koszos az ülőfelület.

Amúgy konkrétan miért zavar? Kárt nem tesznek benne (nem úgy, mint a nagykamaszok, felnőttek a játszótereken, akik beleülnek a hintába, felmásznak a mászókára, és bizony gyakran ott erősítenek).

Az enyém pl tök lelkesen figyelte a "nagyokat" és próbálta utánozni, hogy melyik eszközön mit kell csinálni. Senkit nem zavart. Amikor útban volt, megkérték, hogy menjen át másik eszközre, ő átment. Ennyi.

2019. aug. 10. 08:18
 17/22 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem közteren nyugodtan használhat mindenki mindent saját felelősségre.

Ahogy a gyerekemnek tanítom, hogy a kamaszt se tessékeljük le a hintáról, úgy szerintem itt is ki kell várni a sort.

Általában ki van írva, hogy kiknek ajánlott használni a dolgokat(AJÁNLOTT!), de ettől még más is használhatja.

Én nem tudom megállapítani, hogy valaki 12-13-14 éves, de nyugodtan hintázzon, ha ő volt ott előbb, szépen kivárjuk a sort.

Ellenben, ha látványosan nagyobbak, szépen megkérem(de általában maguktól felállnak), hogy az, aki a célcsoport, hintázhasson.

Szerintem tornázzanak nyugodtan gyerekek is a kütyükön saját felelősségre, de legyen nekik megmondva, hogyha jön egy felnőtt, szépen tessék megkérdezni, hogy akarja e használni, vagy ha a felnőtt szól, át kell adni.

Játszótérről nincsenek kitiltva a kamaszok, sőt felnőttek sem, én még csak 2 ilyen kondiparkot láttam, de ott sem volt kiírva, hogy gyerekeknek tilos.

Ezért nem is lehetne büntetni.

Mi vagyunk a célcsoport gondolom 12től felfelé, de ettől még másoknak is szabad.

Tudod, ezért van közteren, hogy felügyelet nélkül bárki használhassa kedvére!

Gondolom félsz szólni, vagy nem szimpatikus, hogy többen vannak ott és néznek

Pár napja a palatinuson gyerekek, kamaszok, felnőttek együtt jól érezték magukat a gépeken, szépen sorban álltak, segítettek egymásnak.

Nekem nagyon tetszik ez, ahogy az is, hogy pl játszóházban a szülők(súlyhatár alatti szülők) együtt játszanak a gyerekekkel figyelve egymásra.

Az viszont nálunk alap, hogy cipővel nem mászunk olyan helyre, ahol ülnek, pl buszmegálló padjára sem állítom fel a gyereket, ha mégis, letöröljük.

A gyerekem nem engedem ilyenek közelébe, mert még kicsi(4 éves), gőzöm sincs, hogy működnek, de ha esetleg lenne közöm a gépekhez, vagy a gyerekem megnőne(5+) akkor simán felengedném, mikor biztonságosan tud egyedül állni mozgó dolgokon, vagy elér ezt azt, a sorállás szabályait és az illemet betartva.

Majd nézd meg, hátha van kiírás a gépeknél, szerintem az van, mint a játszótereken(3-12 éves korú gyerekeknek ajánlott)

2019. aug. 10. 08:21
 18/22 anonim ***** válasza:
31%

Amúgy nálunk sajnos ezek az edzőparkok messze vannak a játszóterektől. Konkrétan 2 ilyen van a városban, az egyiknek környékén sincs játszótér, a másiknál meg kb 300 méterre van onnan.

Sokan vannak ám, akik gyerekkel állnak meg ilyen helyen, egy fél órára, mégsem elvárható, hogy addig a gyerek csendben üljön a padon, vagy rójja a köröket a gépek körül biciklivel.

Mondjuk mivel nincs mellette játszótér, így nyilván véletlen odatévedő gyerek sincs.

2019. aug. 10. 08:24
 19/22 anonim ***** válasza:
41%

Még annyit megjegyeznék, hogy ha pl. éjfélkor a szomszédod hangosan hallgat zenét és csendháborítás miatt kihívod a rendőröket, ők sem bírságolással kezdik, hanem szólnak az illetőnek, hogy vegye lejjebb a hangerőt. És ha az illető megteszi, akkor nincs bírság, le van zárva az ügy. Ott érthető, ha felnőtt a másik felnőttnek (vagy éppenséggel egy csoportnak) nem akar szólni. Te egy 3-10 éves gyereknek nem mernél, és azt várnád, hogy a pont ott levő közterületes ahelyett, hogy rászól a gyerekre, rögtön bírsággal kezdje???

Annyira nevetséges vagy!

2019. aug. 10. 11:14
 20/22 anonim ***** válasza:
33%

Én soha nem engedtem a fiamnak (5,5éves), nem könnyű mert nálunk a lakótelepen is folyton lóg ott 5-6kölyök, és ő is menne. De aztán sikerül mindig neki való elfoglaltságot találni :)

Nálunk ki is van írva egyébként, hogy tilos, nem tudom hány éves kor alatt, és 10méterre van a játszótér, de mégis van egy brancs akiknek a gyerekeik ott lógnak folyton. Pedig volt már tavasszal baleset is miatta az egyik leesett és beverte a fejét, agyrázkódása lett, de pár nap múlva megint ott voltak. Az egyik anyukát kérdeztem miért, azt mondta mert a játszó már unalmas, itt meg jól elvannak 😑

2019. aug. 11. 22:29
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!