Kisgyerekes szülők, miért engeditek csemetéiteket a szabadtéri sporteszközökön játszani? Nem tűnt fel, hogy ezek felnőtteknek való sporteszközök?
Ezeket a szabadtéri edzőgépeket parkokba, strandokra, játszóterek mellé telepítették az önkormányzatok abból a célból, hogy felnőttek vagy kamaszok rendeltetésszerűen erősítsenek, sportoljanak a segítségükkel a szabad levegőn, pl. egy jóleső kocogás után. Mégis sokszor, nagyon sokszor azt látom, tapasztalom, hogy a gépeket nem lehet használni, mert 3-4-5-6 éves porontyok vonaglanak rajtuk, mászókának, játékszernek használva azokat. Semmi kifogásom az ellen, ha egy 10-12 éves gyerek rendeltetésszerűen edz egy kicsit ezeken a gépeken, de azt tudomásul kellene venni, hogy ezek az edzőgépek nem kicsik játszóteréül szolgálnak! Erre ott vannak - az egyébként általában 10 m-en belül megtalálható - valódi mászókák, hinták, körhinták! A szülők is felháborodnának, ha a felnőttek ezekre másznának fel pl. erősíteni. Ideje lenne rászólni a csemetékre, hogy az edzőgépek nem játékok, azokra utcai cipővel ne álljanak fel, hiszen az ülőkére valaki esetleg tiszta edzőruhában leülne, azokat rendeltetésszerűen használná, és nem szívesen várná ki, míg a négyéves kegyeskedik lekecmeregni róla. Arról nem is beszélve, hogy mivel NEM játékszernek tervezték ezeket a gépeket, a kicsi csemete is megsérülhet ugye, amire pedig anyuci, apuci hogyan is gondolhatott volna? Mi a véleményetek erről?
(Lábjegyzet: külföldön, pl. Spanyolországban a gyönyörű tengerpartra telepített edzőgépeken SOHA nem láttam kisgyerekeket vonaglani, azokat rendeltetésszerűen használták fiatalabb-idősebb mozgásszerető emberek, míg a kisgyerekek békésen játszottak a neki kialakított játszótéren, ahol nem mellesleg nagy táblák figyelmeztettek, hogy 14 év felettiek a játszóteret nem használhatják.)
Igazad van. Bár az én fiam ia kipróbálta ezeket a gépeket, este, senki nem volt ott rajtunk kívúl.
Viszont a kérdésed olyan, hogy a játszótéren miért cigiznek piálnak a kamaszok, mikor az nem arra való? És miért sértődnek be, amikor rájuk szólok, hogy a kisebbemre megy a retkes cigifüstje, és fáradjon egy dohányzásra kijelölt helyre? A többi szülő miért csak egymást közt hőbörög? Na engem ez bosszant fel.
Az én három évesem is volt már, hogy ki akarta próbálni, egyet hagytam neki. Kerülöm ahogy lehet: 1. megsérülhet 2. nem akarok tinikkel lógni
De kerülöm alapból a játszóteret is. A város egyik legjobb környékén lakunk, gyönyörű környezet és nem messze tőlünk van egy szép játszótér. Igen, csak a csúszda tetején tinik cigiznek, a csúszda olyan hengeres, így azon mászkálnak, mint az őrültek. Nem szívesen viszem oda a gyereket. Szerencsére van egy kis zárt udvarunk, ide hoztuk el neki a régi kinti játékait, amit a mamák őriztek.
Jogos elvárás, mint ahogy az is, hogy a játszótereken ne kamasz gyerekek üldögéljenek miközben stikában cigiznek és dobálják tele a homokozót csikkekkel.
Sajnos nagyon kulturáltan országban élünk alapvető problémák vannak a fejekben.
Csak nézd meg az autóvezetőket, vagy akár a boltban vásárlókat. Mindenki azt hiszi egyedül van és ő érte van az edzőpark/játszótér/buszsáv stb.
Természetesen tisztelet a kivételeknek, de nyilván akinek nem inge nem veszi magára.
Olyan furák egyesek... Nyugodtan emberszámba lehet venni a gyereket is. Próbáltál már szólni nekik? Garantálom neked, hogy ha megkéred őket biztosan átengedik a gépet. Vagy mennek tovább játszani vagy őszinte csodálattal nézik milyen baromi ügyesen csinálod. Nem kell kifogásokat keresni.
Nálunk pl csak este használják ezeket a gépeket, játszóteres időben szinte senki nem használja öket. Igen, oda engedem én is. Volt már rá pl, hogy a kamaszok tornáztak, egyből át is adták a terepet. Normál hangnemben kell kommunikálni egymással, kicsiknél és a kamaszoknál! is.
Egyébként semmivel sem veszélyesebbek ezek a gépek, mint felmászni egy diófára...
Mint szülő és mint a sporteszközöket használó is egyetértek veled, kérdező. Szerencsére ahova én járok futni, (Győr) ott ez egyáltalán nem jellemző. Max akkor használják a gyerekek, ha nincs ott senki, akinek kéne.
Egyébként én szólnék a gyereknek, ha így járnék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!