Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kétnyelvű gyerekeknél a...

Kétnyelvű gyerekeknél a dadogás mennyi ideig normális?

Figyelt kérdés

Kisfiam 5 éves, magyarul jobban beszél, mint az édesapja anyanyelvén, mégis néha mindkét nyelven dadog. Van rá eset, hogy időközben el is felejti, mit akart mondani 🙈

Mikor érdemes logopédushoz fordulni?

tegnap 09:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
97%

Most azonnal. Óvodában nem jelezték a problémát?

Sosem hallottam, hogy a kétnyelvűség dadogásra hajlamosítana.

tegnap 10:07
 2/11 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem sem attól van. Sok egynyelvű gyerek is dadog, valameddig életkori sajátosság és elhagyhatja simán. Az 5 éves kor még belefér szerintem, de jobb, ha megnézi szakember is.
tegnap 10:19
 3/11 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem már eddig is kellett volna de bőven nem vagy elkèsve
tegnap 10:21
 4/11 A kérdező kommentje:
#1, pedig logikus. Ő a fejében fordít egyik nyelvről a másikra, ami ugye több időt igényel, mintha csak egy nyelven beszélnél.
tegnap 10:33
 5/11 anonim ***** válasza:
93%
Nézd, én leírtam, mit kéne tenned vele, de ha nem viszed el, azzal nem tudok mit kezdeni.
tegnap 10:36
 6/11 anonim ***** válasza:
93%
De a dadogást nem ez okozza amit leír a kérdező, amikor dadogok sokszor már bőven 3 mondattal előre járok mit akarok mondani, csak agyam nem képes az izmaimat úgy irányítani hogy ezt ki is mondjam. Bár egyes nyelvekben könnyebb dadogni, pl én angolból nagyon ritkán szoktam, magyarban rendszeresen
tegnap 10:43
 7/11 anonim ***** válasza:
93%

Előttem is írták, és logopédus is megerősített engem anno abban, hogy sem a beszédkésésnek, sem a dadogásnak nem lehet oka szimplán a kétnyelvűség!

Mindenképpen forduljatok minél előbb logopédushoz, mert élettani sajátosságként is bőven csak 5 éves kor alatt “normális” és csak pár hétig, max 1-2 hónapig!

tegnap 11:23
 8/11 anonim ***** válasza:
95%

A kétnyelvüség NEM okoz dadogást - négy gyerekem nött fel így, illetve elég sok ismerös gyerek is van, aki kétnyelvü, egyetlen egy sem dadog.

Másrészt az elképzelésed is rossz: "Ő a fejében fordít egyik nyelvről a másikra, ami ugye több időt igényel, mintha csak egy nyelven beszélnél." Aki két nyelven beszél, az SOHA NEM fordít egyik nyelvröl a másikra, a kettö teljesen függetlenül, párhuzamosan van meg nála.

tegnap 11:24
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

1. Amennyiben élettani dadogás, akkor pár hét vagy 1-2 hónap alatt magától rendeződik. 6 hónap után mindenképpen foglalkozzon vele logopédus és/vagy gyerekpszichológus.

2. Két anyanyelvű gyerek nem fordít egyik nyelvről a másikra, mivel nem előbb megtanult egy nyelvet, és utána egy másikat, és az elsőhöz kapcsol mindent, hanem 2 nyelvet tanult párhuzamosan első nyelvnek.

3. A dadogás oka különben sem az, hogy valakinek idő kell a gondolkodásra. Tudja ő, hogy mit akar mondani, csak szervi vagy neurális okból kifolyólag nem tudja.

tegnap 14:21
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

10-es: OFF: de egy felnött, aki tényleg beszél idegen nyelven, az sem fordít menet közben, mert erre semmi ideje sincs, másrészt a különbözö nyelvek külön-külön egységes rendszerben vannak tárolva az agyban.

Pont ezért annyira nehéz tolmácsként dolgozni, mert ott folyamatosan két adatbázis közt kell ugrálni

tegnap 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!