Kétnyelvű gyerekeknél a dadogás mennyi ideig normális?
Kisfiam 5 éves, magyarul jobban beszél, mint az édesapja anyanyelvén, mégis néha mindkét nyelven dadog. Van rá eset, hogy időközben el is felejti, mit akart mondani 🙈
Mikor érdemes logopédushoz fordulni?

Most azonnal. Óvodában nem jelezték a problémát?
Sosem hallottam, hogy a kétnyelvűség dadogásra hajlamosítana.

Előttem is írták, és logopédus is megerősített engem anno abban, hogy sem a beszédkésésnek, sem a dadogásnak nem lehet oka szimplán a kétnyelvűség!
Mindenképpen forduljatok minél előbb logopédushoz, mert élettani sajátosságként is bőven csak 5 éves kor alatt “normális” és csak pár hétig, max 1-2 hónapig!

A kétnyelvüség NEM okoz dadogást - négy gyerekem nött fel így, illetve elég sok ismerös gyerek is van, aki kétnyelvü, egyetlen egy sem dadog.
Másrészt az elképzelésed is rossz: "Ő a fejében fordít egyik nyelvről a másikra, ami ugye több időt igényel, mintha csak egy nyelven beszélnél." Aki két nyelven beszél, az SOHA NEM fordít egyik nyelvröl a másikra, a kettö teljesen függetlenül, párhuzamosan van meg nála.

1. Amennyiben élettani dadogás, akkor pár hét vagy 1-2 hónap alatt magától rendeződik. 6 hónap után mindenképpen foglalkozzon vele logopédus és/vagy gyerekpszichológus.
2. Két anyanyelvű gyerek nem fordít egyik nyelvről a másikra, mivel nem előbb megtanult egy nyelvet, és utána egy másikat, és az elsőhöz kapcsol mindent, hanem 2 nyelvet tanult párhuzamosan első nyelvnek.
3. A dadogás oka különben sem az, hogy valakinek idő kell a gondolkodásra. Tudja ő, hogy mit akar mondani, csak szervi vagy neurális okból kifolyólag nem tudja.

10-es: OFF: de egy felnött, aki tényleg beszél idegen nyelven, az sem fordít menet közben, mert erre semmi ideje sincs, másrészt a különbözö nyelvek külön-külön egységes rendszerben vannak tárolva az agyban.
Pont ezért annyira nehéz tolmácsként dolgozni, mert ott folyamatosan két adatbázis közt kell ugrálni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!