Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A 16 éves lányom drogozik,...

A 16 éves lányom drogozik, mit tegyek?

Figyelt kérdés

A 16 éves lányomon mostanában sok változást észleltem. Alig van itthon, iskola után mindig eljárkál a barataival, ha valamiért mégsem megy el, akkor is fentvan bezárkózva a szobájában. Sokszor kába, a szemei üvegesek, mintha nem is lenne itt, csak testben. Nem beszélget már velem igazán, ha kérdezem csak szűkszavúan válaszol. Az édesapjával remek a kapcsolatom, csak sajnos mostanában sokat dolgozik, jól fizető állása van, külföldre is utazik szinte minden hónapban, így kevesebb idő jut a lányunkra, de amikor teheti mindig próbál vele foglalkozni, de a lanyunk eltaszít minket. Családi programokra sem szívesen jön.  Egy jó nevű, erős gimnáziumba jár, ötös tanuló, jó eszű, de napokban az osztályfőnök értesített arról, hogy vannak igazolatlan hiányzásai, órákon is sokszor látja azt, hogy nincs teljesen magánál. Múlt hétvégén egy buliban volt az egyik osztálytársánál, reggel 6-kor szó szerint beesett az ajtón a barátjával együtt, akivel már hónapok óta együtt van. Helyes fiú, de benne is van valami furcsa, tudom hogy 15 évesen vette el a lányom szüzességét, elmesélte, mert akkoriban még jó volt a kapcsolatunk. A lányom szobájában egy kis zacskóban füvet és tablettákat találtam tegnap takarításkor, így beigazolódott a legnagyobb félelmem. Mit tehetnék? Le vagyok döbbenve, tanácstalanul állok a helyzet előtt. Szobafogság, büntetés a mai világban már nem használ, egyébként is azt szeretném, hogy a lányom kijöjjön ebből az egészből, segízeni akarok neki, de nem tudom hogyan.

44/N

2017. dec. 3. 19:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
86%

Ha ez igaz, és bizonyítékot is találtál (fű, tabletták - főleg utóbbi az aggasztó ), a helyetekben azonnal cselekednék. szerencsére nincs tapasztalatom ilyenben, nem tudom, kamaszokat hova lehet vinni drogproblémákkal, de nyilván az interneten rövid keresés után megtalálod, milyen szakemberhez lehet/kell ilyenkor fordulni. Szóval a beszélgetés, szobafogság, hasonlók helyett muszáj szakember segítségét kikérni, és követni minden utasítását, akkor is, ha ideiglenesen romlik a kapcsolatotok a lányoddal, mert ellenkezik. Ez nagyon komoly dolog, most kell megfogni, amíg nem tette tönkre az életét, most még menthető valószínűleg és lehet belőle tök normális, "tiszta" felnőtt. De ahhoz most kell cselekednetek.

Nyilván jó lenne pszichológus segítsége is, kideríteni miért van erre szüksége, de szerintem ha első körben találtok egy erre szakosodott helyet / szakembert, ott minden további lépésben tudnak segíteni. Sok sikert!

2017. dec. 3. 20:00
 2/14 anonim ***** válasza:
87%
Én azt hiszem, ez minden normális anya félelme... Biztosan nem az iskolát vonnám be a probléma megoldásába, hanem profi szakemberhez fordulnék először telefonon. Pl. Drogambulancia. A pénzt is megvonnám tőle egy időre és nyíltan elmondanám, mit találtam.
2017. dec. 3. 20:01
 3/14 anonim ***** válasza:
80%
A kedvenc kamukérdésírómnak a stílusa köszön itten vissza.
2017. dec. 3. 20:03
 4/14 anonim ***** válasza:
95%

Ha tablettákat találtál, akkor pont nem kába és üveges tekintetű lenne. Kamu, lapozzunk. Előbb olvass utána a drogok hatásainak, mielőtt vasárnap esti unalmadban butaságokat okádsz ide.

55/F

2017. dec. 3. 20:05
 5/14 anonim ***** válasza:
74%

Ülj le beszélj vele normális hangnemben. Kérdezd meg miért érzi azt, hogy neki ezt kell csinálnia. Érdeklődj mik a céljai. De semmiképp ne legyél kioktató. Mondd, ha bármire szüksége van, tanácsra, lelkiszemetesládára, stb. Nyugodtan keressen téged, nem fogod elítélni. Az anyja vagy szereted.

Annyi a lényeg ne idgesítsd fel, ne vitatkozzatok. Éreztesd vele nem vagy dühös, csak tanácstalan mit tehetnél, hogy jobban érezze magát drogok nélkül.

Lehet ő sem tudja a valódi okát miért teszi. De általában oka van annak, ha valaki drogozik.

Én tapasztalatból beszélek, nekem is mindent megadtak a szüleim csak a figyelmességet felejtették el. És erre 3-4 év után jöttem rá. Ha figyeltek volna rám talán soha nem drogoztam volna én sem.

És mindennap jobban figyelj rá, vidd el anya-lánya napokra is. Ha tudod mit szeret azzal eltudod 'csalni' egy ilyen napra. Hidd el neki nagyon sokat fog jelenteni.

2017. dec. 3. 20:06
 6/14 anonim ***** válasza:
93%
Toljad te is a cuccost!
2017. dec. 3. 20:07
 7/14 anonim ***** válasza:
88%
Én még fiatal vagyok és gyerekem sincs, de én is drogoztam ennyi idősen (bár én csak füveztem, ahogy az első válaszoló is írta, a tabletta rosszabb). A szüleimet ellöktem magamtól, akik azt hitték, azzal segítenek, ha cseszegetnek, hogy állandóan drogozok és semmirekellő leszek. A nővérem viszont mellettem volt, sokat beszélgettem vele, főleg azért, mert soha nem azzal jött, hogy undorító drogos vagyok, hanem próbálta megérteni, miért csinálom. Bár én szalemberhez nem fordultam, de egy fél év után abba is hagytam, és azóta sem hiányzik. Ha nem tudsz vele normálisan beszélni, mert úgy érzed, támadásnak venné, akkor ne erőltesd, tényleg inkább beszélj egy szakemberrel, mondjuk pszichológussal, aki az addiktív szerekre van specializálódva.
2017. dec. 3. 20:07
 8/14 anonim ***** válasza:
97%
Első válaszoló vagyok, amúgy nekem is kamugyanús a kérdés, ezért is kezdtem úgy, hogy "ha igaz..." :)
2017. dec. 3. 20:13
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Én is tudom a stílus alapján, hogy ez az egyik kamusé, ezért nem is neki válaszolok, hanem leírok olyanok okulására egy történetet, akik még nem kezdték el, csak tervezik, vagy még van erejük visszafordulni.

Addig nincs az a hatalom, amivel egy drogost le lehetne szoktatni, ameddig Ő NEM AKARJA.

Sajnos a családunkban előfordult példa, a srác 17 éves korától kokózott (nem hazai a történet, Olaszországban élnek) a szülők minden emberi ésszel elképzelhetőt megtettek érte, szépen, csúnyán, sírva, könyörögve, kilátásba helyezve komoly anyagi dolgokat (ház, kocsi, motor), szakítottak vele, visszafogadták, méregdrága elvonókat és terápiákat finanszíroztak és minden hiába.

Közben a "gyerek" 36 éves lett, semmit nem tudott felmutatni, nem végezte el az iskoláit, hogy pénze legyen a kokainra dílerkedett, alkalmi női voltak, mert egy normális nem maradt meg mellette, az anyja mellrák műtét után is mosott, főzött rá, az apja pajzsmirigyrákos lett, mindkét szülő az örökös stressz miatt közeli halálra van ítélve.

Mégis a kifejezetten jóképű, okos, tehetséges "srácot" temetjük a jövő héten, mert legutóbb jelentős alkoholt is fogyasztott és szívrohamot kapott.

Egy ember miatt egy szép család ment és megy a sírba, pedig nagyon máshogy is lehetett volna.

2017. dec. 3. 20:30
 10/14 anonim ***** válasza:
0%
16 éves a lányod, gondolom nem dolgozik ergo nincs pénze ha te nem adsz neki, le kell ülni vele és mondani neki hogy nem gáz ha hébe hóba elsziv egy spanglit de ne napi szintű legyen. Ha megvonod a pénzt akkor nem tud venni ennyi, ha csak nem megy el prostinak de 16 évesen nehezen, még kiskorú. Ha meg már elmenne ilyen messzire jobb ha készültök másik gyereket csinálni mert kitagadnám.
2017. dec. 7. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!