Van olyan kamasz aki mert orvosi vizsgálaton nem részt venni?
Az utolsó illetve 14.38-assal egyetértek valamilyen szintem,mondjuk én akkor sem kényszerítenem a gyerekem,de mondjuk ha annyira kényszernek is érezné,akkor úgy sem csinálná meg.Nálam sem jön be ha nőgyógyászati vizsgálatnál ott skubizik még egy nővér,de ilyenkor lehet szólni,én pont ezért sajnálom a pasikat mert sok nőgyógyásznál eleve van egy külön függönnyel elválasztott vizsgáló rész és a nővér oda már nem megy be,csak a doki,ezt értékelem,a pasiknál meg tutommal nincs ilyen,hanem gyakran ott kukkol még a nővérke,v az asszisztens is,szóval a pasi ismerőseim már csak ezért sem járnak vizsgálatokra,mert az tényleg igaz hogy kicsit kellemetlenek,pedig apró figyelmességekkel lehetne javítania helyzeten.
Oké azt is tudom hogy valójában nekik a meztelenség természetes,mindennapos,de nekem nem és a többsének sem,és szerintem ilyen vizsgálatok a betegre és az orvosra kellene hogy tartozon,sok embert feszélyez ha még egy 3.-4. személy is ott van fölöslegesen.
Az bíztos hogy nem engedném a gyerekem ilyen vizsgálatra ha alapvető dolgokat nem vesznek figyelembe,és a gyerek ellenállása nem egy kis hiszti,hanem ennél több,de nem
vagyunk egyformák,szóval inkább vinném egy saját orvoshoz,az viszont bíztos ha bevezetnék a nőgyógyászatit a lányoknál,azt tuti nem engedném,inkább keresnék egy sajátot,akivel valamiféle kapcsolat kiépülne.
De a legnagyobb hibát még mindig ott látom hogy nincs tájékoztatás,nem tudják mit tehetnek meg.Ha lenne gyerekem akkor mindenképp azért elmondanám neki,hogy mit tehet meg és mit nem,felvilágosítanám.
Egyébként a vizsgálatok szempontjából én sem vagyok egy követendő példa,én sem nagyon járok,fóbiák miatt,ha kell persze ráveszem magam.
én (félig) már tagadtam meg. az orvos egy szadista barom, 3asával mentünk be hozzá, elötte már mindenki bugyi+melltartóra kellett h. vetkőzzön. én nadrágban maradtam. nem kötelező a vizsgálat. jogilag nem kötelező! tessék csak utánanézni.. plusz poén, hogy a vetkőző ajtaját nyitva kellett hagyni, ahol mászkáltak a fiúk.... (másfelé nem is tudtak) még szép, hogy nem vetkőztem le!
ez a drááága doktornő inekciót 4.re tudta beadni, a végén elájultam. (4szer szúrt meg és szóltam is előre, h. lehet rosszul leszek) amint magamhoz tértem (amennyire 10 mp alatt lehet....) egyből ordította, hogy MICSINÁÁÁÁSZ? meg miért nem szóltam... MINDENKI hallotta, hogy szóltam neki, még mondta is, h. akkor maradjak ott szúrás után, és üljek le...
Nálunk középiskolában nem is voltak ilyen vizsgálatok,kaptunk 2 oltást,meg vérnoymás és fogdoki meg szemész,ennyi.De én is olyan típus vagyok ha nem értek valamivel egyet akkor nem engedem,hát én sem vetköztem volna úgy le hogy még a fiúk is ott látnak az tuti.
A nálam fiatalabb rokonaim közül vannak akik nem vettek részt, a cikisebbeken,mondjuk én sem tettem volna,főleg hogy tényleg náluk is ott álltak még az osztálytársai,meg egy unokahúgom ott a doki be akart kukkantani a lábuk közé is,de a csajok közül többen mondták,hogy nem,úgy sem lát így semmit.
Még jó hogy nem voltak ilyen vizsgálatok nálunk.
Az bíztos hogy ha valami nem tetszik,nem szabad hagyni.Ki kell állni magunkért.
Megint 14.38 vagyok. No hát egy-két pontban csak félig meddig értünk egyet úgylátom, de hát nem baj, miért is lenne szép a világ ha mindenki egyforma lenne? :)
Abban viszont teljesen egyet értek hogy az iskolaszintű nőgyógyászati vizsgálatnál nagyobb baromságot már ki sem találhatnának, ha ilyen lenne erre természetesen semmiféleképpen nem kötelezném a gyerekemet! Azt mondom még a fogorvos is egy dolog, arra sem mondom, hogy nem lehetne rábeszélni, hogy ne menjen, csupán ezekre a gerinc, szem, vérnyomás, stb alapvizsgálatokra küldeném el úgy, hogy "mész és kész" (náluk sok emberkénél itt szűrték ki általánosban pl a szívritmuszavart, háziorvosnak fel sem tűnt. Nekem a kialakuló lúdtalpamra hívták fel anyu figyelmét, idejében kezelve lett, már nincs is. Szóval lehet csak a jó élmények miatt, de nekem ez valahol fontos).
Nálunk sem volt középiskolában nőgyógyászati vizsgálat, nem is hallottam még olyanról, hogy ez valahol lenne, szóval ez nekem új. Ez olyan, amibe én se mentem volna bele, és ahogy mondtam a gyerekemet sem kötelezném rá. Én úgy gondolom, hogy az ilyen vizsgálatokhoz azért már kell, hogy az ember "megnézze magának" az orvost, nem hagy bárkinek bármit. Én hasra ütés szerűen választottam a városban egy nőgyógyászt, akiről azt hallottam rendes. Amikor megláttam már nem volt szimpatikus, aztán amikor hozzám szólt mégannyira sem. Lehet hogy valakinek rendes, nekem nem, nem is hagytam hogy megvizsgáljon. Aztán elmentem egy másikhoz, akire azt mondta egyik barátnőm, hogy mindenkihez, csak hozzá ne... nem mondom hogy oda voltam érte, de ez inkább csak a szakmája miatt volt, és nem az embersége miatt. Ő szimpatikus lett, korrekt volt, és rendes, azóta is hozzá járok ha valami van. Hasonlóan van ez fogorvos választásnál is szerintem. Kell némi bizalom, hogy megengedd hogy a szádban turkáljon és még esetleg át is alakítson valamit.
Persze lényegében minden orvosnál így van, de ezt most csak az iskolai dolgok miatt hoztam fel.
Az is tény, hogy ha már az iskolában nem teszik meg, én szülőként igen is elmondanám egy ilyen vizsgálat előtt a gyerekemnek, hogy semmi sem kötelező, hogy az orvos csak belenéz a szájába, ha nem akarja akkor mást nem tehet, az orvos csak a hátát tapogathatja végig, ha máshol akarja "fogdosni" azt nem kötelessége hagyni, stb. Ez viszont szerintem már inkább csak szükséges elővigyázatosság.
14.38-as lehet hogy mi meg majdnem mindennel egyetértünk itt a végén,csak én is felszínesen olvastam el a válaszaidat és talán én sem írtam le nyíltan hogy mi az amire nem kötelezném a gyerkőcőt.Így inkább mégegyszer le írom.A rutin vizsgálatra(magasság,súly,hallás,látás,gerinc,lúdtalp,fogak,tűdűszűrű 8.-ban stb)ezekre mindenképp.
De intimvizsgálatra nem,akár fiú,akár lány,mert ott én is kiválasztottam a számomra megfelelő személyt,akiben megbízom,ott nekem sem mindegy hogy ki vizsgál meg és azt hogyan teszi.
Én mai napig utálom,mert 18 éves vagyok és szégyenlős.Nincs bomba testem,túlsúllyal rendelkezek,nem is kevéssel,ezért szégyenlek ott állni melltartóban és gatyóban.Nem a doki vizsgálataival van bajom,csak ezzel.Ha lehet én is előadom a házidokimnak hoyg nagyon beteg vagok,ad igazolást és később lemegyek a suliorvoshoz egyedül.Még akkor is vannak gátlásaim bőven,nem hogy ha még 4-en ott néznek rám.
18/L
Az utolsóval egyetértek egy csomóan nem szeretnek egymás előtt levetközve lenni,még az sem aki elégedett magával,de azért az kiakasztó hogy kényesebb,vizsgálatokat is úgy csinálnak hogy a másik midnent lát.A legtöbbnek sokszor nem is a vizsgálattal van a baja hanem azzal hogy nincs diszkréció.És sem állnék szívesen senki előtt alsóban,a saját anyám sem mászkált már felsős koromban be hozzám,akkor idegenek előtt ácsingálni,na ha még az alsót is le kellene tolni v. a melltartót a lányok esetében a többiek előtt,az már kicsit sértő.A fiatal és a gyerek is úgyanolyan ember,és vannak gátlásaik.Hiába vagyok felnőtt nem vetköznék le kollégák,munkatársak előtt.
És nem értik ki mért akar ki bújni a vizsgálat alól,pedig a válasz egyszerű lenne,nincs odafigyelés.Egyébként majdnem mindig csak 1 doki szokott lenni,szóval hiába rendel be 5 ember,csak egyet tud megvizsgálni,szóval még idő húzásról sem beszélhetünk.
Mi általános 8.-ban egyesével mentünk,úgy hogy levettük a melltartót és a poló rajtunk volt,csak fel kellett húzni és a többiek még sem láttak semmit belőlünk és gyorsan ment de diszkréten,szóval mindent meg lehet oldani,ha akarják.
14:38 vagyok ismét. No igen, akkor csak kiderült hogy végső soron egyetértünk! :)
Mivel nekem is jól esett, hogy anyu nem szólt bele melyik orvost válasszam kényesebb dolgokra, ugyanakkor támogatott abban a döntésemben is, hogy az első nőgyógyásztól pl hanyatt homlok menekültem, ezért gondolom úgy, hogy aki neki szimpatikus az lehet nekem nem, aki nekem szimpatikus, az a majdani gyerekemnek lehet abszolút nem lesz az. Ez egy olyan dolog, amiben meg kell adni mindenkinek az esélyt arra, hogy lehetőség szerint a "legkomfortosabban" érezze magát, ha egyáltalán lehet így fogalmazni, márpedig itt igen sok múlik azon, hogy mennyire "tetszik" az orvos, remélem érted mire gondolok. Én nem mondom magamat gátlásosnak, nagyobb problémáim sincsenek a testemmel, szégyenlős sem vagyok különösebben, de abban egyetértek, hogy hagy legyen már mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mikor ki előtt vetkőzik le, legyen az akár egy 14 éves tini, akár egy 70 éves idős ember. Ilyesféle vizsgálatokra semmiképpen nem kötelezném a gyerekemet, sőőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!