Rossz szülőnek bizonyulnék, ha megengedném, hogy a gyerekem dohányozzon?
15 éves a lányom,most került középiskolába. Gondolom ennek a hatása ez a dolog.
Tegnap elmondta,hogy dohányzik. Azt mondta,hogy engedjem meg,így nem kell tovább titkolóznia. Az volt a válaszom,hogy még gondolkodok rajta.
Viszont,az a helyzet áll fenn,hogy én is dohányzom,ergo képmutatás lenne az egész. Valamint még az is benne van a dologban,hogy ha nem engedem,annál jobban csinálja.
Rossz szülőnek bizonyulnék,ha megengedném?
Mi a véleményetek erről?
38N
nekem is megengedték, mégis elsőként döntöttem úgy hogy leteszem, 10 év dohányzás után...a családom többi tagja még mindig dohányzik.
Így is úgyis cigizni fog, nem tudod neki megtiltani. Szerintem engedd meg, de a lakásban és a jelenlétedben legyen továbbra is tilos.
Èn megengednèm. Inkább a nyilvános cigizès, mint a bújkálás, bizalom vesztès a lányod rèszèről!
Mindenkèpp cigizni fog, maximum a hátad mögött!
33N
Máig emlékszem, amikor a középsulis kollégiumban a rossz indulatú nevelőnőm behívatta anyukámat beszélgetni, már témákról és mellékesen! megjegyezte neki a beszélgetés végén, hogy AMÚGY A LÁNYA DOHÁNYZIK, tud róla kedves anyuka? Tudta, hogy nem tud róla, mert előtte tőlem is megkérdezte, hogy anya tudja-e.
Anyukám nagyon kemény kezű volt velem gyerekkoromban, jól tanultam, de rossz voltam és tininek meg nagyon önfejű. Mégis a lehető legjobban kezelte le ezt a helyzetet, azt mondta: Igen, tudok róla. És ennyi. 15-16éves voltam akkor.
Vártam valami megjegyzéssorozatot utána, legalábbis hogy én most őt hülye helyzetbe hoztam, vagy lejárattam, vagy valami (neki ezek nagyon fontosak voltak, a jó hírnév) de semmit nem mondott. Hazautazott és később kérte, hogy ne dohányozzak sokat. Dohányoztam az egyetemig, utána abbahagytam, megutáltam.
Öcsém ugyan így, bár ő még nem hagyta abba.
Most én kérlelem a párom amúgy, hogy szokjon le lassan, mert a gyerektől nem kérhetem majd, hogy ne dohányozzon sokat, ha azt látja mintának, hogy az apja láncdohányzik, ha kimozdulunk.
Egyetértek az előzővel, ha akar fog cigizni. Főleg így hogy te is dohányzol, nem lenne valami hiteles ha elkezdenél prédikálni hogy milyen káros a dohányzás.... énis 15 évesen szoktam rá, és már 18 évesen le is szoktam, nem örültek neki, de nem is papoltak hogy milyen káros, egyszerűen csak rossz szemmel nézték hogy szívom.
Tehát egyáltalán nem lesz belőled rossz szülő, hanem csak elfogadó. Nem az a fontos hogy más rossznak tart-e. Lehet lesz olyan aki azt mondja hogy nem is neveled a gyereket, meg hogy tehetsz ilyet, de szerintem sokkal rosszabb lenne ha tiltanád.
Na akkor hozok két példát,a sajátomat és a barátnőmét.
Saját:
15 voltam mikor lebuktam,hogy cigizek,de csak anya előtt. Megbeszéltük,hogy leszokok,csak apának ne mondja. Eltelt két év,17 lettem.. egyszer se került fel a téma,de tudta,hogy cigizek,főleg bulikba. Viszont úgy csinált,mint aki nem tudja. Kicsit zavart is,hogy "ennyi nem érdeklem meg nem igaz,hogy nem veszi észre". Majd most 18 lettem és 4 hónapja egy szálat sem szívtam el :)
Ha anya akkor elmondja apának aki hatalmas balhét csapott volna,fix,hogy a mai napig cigiznék még.
Barátnőm:
Ugyan ez a helyzet,mint nálam,csak nála hatalmas nagy balhé lett belőle. Azóta semmit nem tud elmondani az anyának,mert a mai napig benne van ez a frusztráció így három év elteltével is. Őt meg is verték ez miatt,nem is egyszer. Az elején szinte minden buli után mikor érezték rajta a bagószagot. Tiltották ahogy csak tudták. Már beletörődtek. A csaj már egy nap elszív min 1 dobozzal. Van,hogy a kaja pénzét is cigire teszi félre.
Na már most ez a két végleg. Van olyan ismerősöm is aki simán megengedte a lányának,hogy cigizzen és együtt cigiznek. Hát ez a lány nem is akar és nem is fog leszokni,mert számára ez teljesen természetessé vállt,hogy cigizik.
Szerintem nagyon nehéz a helyzet. 18 vagyok,de ha elém állna a gyerekem,hogy "anya,cigizek,cigizhetek tovább?" Hát köpni nyelni nem tudnék. Nyilván nem. De ha nem engeded akkor is fog és még úgymondd 'ellened' is fordul. Viszont ha megengeded akkor te leszel a laza anya akinél mindent lehet,meg a környéken a "felelőtlen" édesanya. Sehogy se jó ez.
A helyedben megpróbálnék valamilyen kompromisszumot kötni ami neki kedvezne. Nem tudom mennyit szív most.. heti 1-2 száll vagy heti 1-2 doboz,mert nem mindegy. Minden esetre próbáld minél kevesebbre leszűkíteni a cigizések számát. Kovácsolj valami jó helyzetet,hogy megmaradjon a bizalom és a tartásod is. Így lehetsz szigorú,de mégis jófej anya. Azt meg gondolom te is nagyon jól tudod,hogy nem a te szavadon fog múlni.
15 éves a lányom, nagyon ledöbbennék... Ő abszolút ellene van, ezért még én SEM gyújtok rá előtte...A kazánházban szívok el heti 2-3 szálat.
A te döntésed, de én biztos nem támogatnám!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!