Mit rontottam el?

Figyelt kérdés

Pénteken 5-ig dolgoztam. A lányom már kettőkor otthon volt,ám de nem zárta be az ajtót,és nem vette észre,amikor bejöttem. A lányom az erkélyen dohányzott,egy doboz energiaital társaságában. Teljesen le voltam döbbenve. Teljességgel félreismertem a lányomat,úgy érzem. Jól tanul,okos,nem beszél vissza,nem jár el sehova,csak néha moziba,cukrászdába stb. Azt hittem nincsen semmi baj.

Azt hittem talán megúszhatjuk a lázadó kamaszkort. De úgy látom ez még csak az eleje.

Hogy lehet ez? Mit rontottam el? Honnan van cigarettája?

Hogy lehet két nemdohányzó szülőnek két dohányos gyereke?(A bátyja(19) éves,ő 15 évesen kezdte,megtiltottuk neki,de csinálta,18. születésnapján azt mondtam neki,hogy nem érdekel,az ő élete,mostantól úgy rontja el,ahogy akarja. Meguntam,hogy három éven át könyörögtem neki,hiába.)

Mit csináljak? Az a három év a fiammal borzalmas volt. Minden áldott nap elmondtam neki,hogy káros,büdös,drága,ne csinálja. Hiába magyaráztam. Most mindent kezdjek el elölről? Megint tépjem a számat évekig,hogy gyermekem ne csináld,mert nem jó? Mit rontottam el? Kitől látják? Soha nem láttak minket a férjemmel dohányozni. Senki nem dohányzik a családunkban. Mit tegyek?

(Nem tudja,hogy megláttam,de szeretném róla felvilágosítani.)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Egy elkeseredett anya

2013. okt. 20. 19:18
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
69%
Valószínűleg nem rontottál el semmit, a bolhából csinálsz elefántot.
2013. okt. 20. 20:05
 2/14 anonim ***** válasza:
97%

Hány éves? Amúgy, ha már otthon cigizik, akkor nem most kezdte szerintem... Nem éreztél eddig rajta bagószagot/úgy jött haza, hogy deo vagy parfümszaga volt, és rágózott?

Nem akarlak elkeseríteni, de én arra tippelek, nem most próbálta ki...:( Az energiaital belefér - nem egészséges, de megengedheti az ember. A dohányzás hatványozottan károsabb, és tényleges függést okoz, én mindenképpen lépéseket tennék. Egyébként a fiadnak adtál rá pénzt? Honnan szerzett?

2013. okt. 20. 20:08
 3/14 A kérdező kommentje:

Első: Valószínűleg nincs gyereked.

Második: Nem,soha nem éreztem rajta bagószagot. Illetve,egyszer találtam nála egy doboz cigit,de azt mondta,hogy a barátnője cigarettája,és én bedőltem neki,mert akkor még azt hittem minden rendben van.

A fiam könnyen szerzett cigit,a helyi kisboltba kiadták neki anno,hiába kértem meg a a boltos kisasszonyt,hogy ne adja ki a fiamnak, a fiam simán odacsúsztatott neki egy ezrest.

A lányom 14 éves....

2013. okt. 20. 20:19
 4/14 anonim ***** válasza:
96%

Nem azért, de azért picit buta voltál, amikor ezt a barátnős dolgot elhitted neki... Bár nem tudom milyen a kapcsolatotok, de még ha nagyon megbíztál benne, is gyanakodtam volna a helyedben. (Bár te nem tudod milyenek a mai kölykök, én 15 évesként azért képben vagyok.)

Én a helyedben szimplán elbeszélgetnék vele - egy lányt könnyebben ráveszel arra, hogy ne csinálja, bár nem ismerem a gyerekeid. És a fiadnak honnan volt rá pénze? Továbbra se értem, bár ez most nem annyira lényeges.

Azt, hogy hol rontottad el meg ne kérdezd magadtól! Ebbe nem tudsz különösebben beleszólni, elmondhatod, hogy káros, és ennyi! A gyereken múlik hogy dönt a kritikus pillanatban... Én is kipróbáltam, pedig szívből gyűlöltem a cigit évekig. Aztán megkínáltak párszor, és egyik alkalommal csak elfogadtam... Próbáld meg lebeszélni, sokkal többet nem tehetsz, esetleg, ha megismétli büntetés, de... Nem vagyok szülő, nem tudok túl jó tanácsot adni.

2013. okt. 20. 20:41
 5/14 A kérdező kommentje:
A fiam évekig összegyűjtötte a karácsonyi,húsvéti,névnapi,születésnapi pénzeket és ebből finanszírozta a cigarettájának az árát.
2013. okt. 20. 21:01
 6/14 anonim ***** válasza:
67%
Mondjuk azt is el lehetett volna venni... (Saját szüleimből indulok ki, ők elvették volna tőlem a pénzem.) Mindenesetre ne halaszd sokáig, beszélgess el vele sürgősen...
2013. okt. 20. 21:21
 7/14 anonim ***** válasza:
96%
Gondolom a környezete volt ilyen hatással rá, én nem adnék neki pénzt ezután, ami kell neki más egyéb megvenném neki, hogy ne tudjon cigit venni, szerintem elég jó büntetés lenne, ha nem lenne olyan pénze, amivel gazdálkodhat. Születés és névnapra meg kapjon ajándékot, utalványt ruhaboltba meg ilyesmit.
2013. okt. 20. 21:44
 8/14 anonim ***** válasza:
97%

Ugyan kérlek, egy tinédzser nem a szülői minta alapján fog valamit csinálni, illetve nem csinálni :) Esetleg inkább pont fordítva, lázadásból.

Nyilván a baráti kör miatt szokott rá, mert tényleg jó beszélgetés közben cigizni.

Ha már rá van szokva, akkor igazából nem sokat tehetsz.

Ha nagyon ellene vagy, akkor esetleg megpróbálhatnád rászedni annak a megvonásával, amit nagyon szeret. Őszintén le se szarnám, ha hétköznap nem adnának pénzt kajára, vagy hétvégén pénzt max belépőkre, de ha megvonnák tőlem a vásárolgatást (persze ezt is csak ésszerű kereteken belül lehetne, nem úgy, hogy már szakadt ruhákba járjak), akkor abba beleőrülnék.

Szerintem az lenne a megfelelő szülői hozzáállás (részemről), ha korlátoznád. Talán nem tudod rávenni, hogy teljesen leszokjon, de arra ráveheted, hogy csak ritkán cigizzen, vagy ne sokat. Első körben én a házban való dohányzást nem engedném meg, főleg, mivel ti sem dohányoztok.

2013. okt. 20. 21:47
 9/14 anonim ***** válasza:

Semmit nem rontottál el. Csak tudd, hogy mivel állsz szemben, amikor a gyerek kamaszkorba lép, lesz ez még cifrább is:

http://www.youtube.com/watch?v=sLskCOFkwm8

2013. okt. 21. 07:31
 10/14 anonim ***** válasza:
Jó, azért lehet, hogy egy kicsit túlspilázod a dolgot, valószínűleg a bátyjától csente el. Azért ez még nem a világvége, én is "cigiztem" 2 hónapig, amikor 14 voltam. Mind a két szülőm cigarettázik, én pedig nem. Nem rontottál el semmit, gondolom kíváncsi volt és most menőnek érzi magát.
2013. okt. 21. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!