Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Kényszerítsem vagy sem a...

Kényszerítsem vagy sem a tanulásra?

Figyelt kérdés
11 éves lányom most ment felsőbe. Nagyon rosszul ment neki eddig is az iskola....a képességeivel is gond van, de főleg nem tanul. 4 éve könyörgök, parancsolok, kiabálok, és kérek szépen...hogy tanuljon. Kisebb - nagyobb sikerrel. Sokszor mély beszélgetéseket folytatunk a tanulás fontossága mellett, a munka-pénz összefüggésről....hiába. Sajnos mindene megvan, az apja kényezteti, így nem érzi át az átlag fizetésből élők problémáját. DE elegem van ebből, ha így folytatja maximum takarítónő lehet. Sokszor a házit is letagadja....hogyan és van e értelme kényszerítésnek? Szerintem veszett fejsze nyele a gyerek, de nem akarom, hogy 10 év múlva a fejemhez vágja, hogy nem erőltette a tanulást. Hogyan erőltessem? Megjegyzem, ha tanul éppen valamit, azt tökéletesen tudja, szinte szóról-szóra..tehát lenne hozzá agya. Segítenétek?

2013. okt. 6. 23:58
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
El van kényeztetve, az a baj. Tizenegy évesen nem fogja átérezni a tanulás fontosságát a jövőjét illetően, ő most ezt úgy kezeli, hogy megvan mindene, hiába nem tett érte semmit. Parancs és kiabálás helyett motivációra lenne szüksége.
2013. okt. 7. 00:15
 2/15 anonim válasza:
81%

Szerintem vigyed el egy olyan faluba 1 hétre ahol alig tudnak megélni. 1 hét ott és talán rájön, hogy milyen fontos is tanulni. Engem ez hozott vissza. Azóta bármilyen nyelven kell megtanulnom, az legalább 3as.

17L

2013. okt. 7. 05:28
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem a gyerek a hibás, és ezt te is érzed. Kevesebb kényeztetésre van szüksége. Képtelen elfogadni, hogy a kényelmes élet fenntartásáért neki is tennie kell majd az életében valamit. Ha nem szorítjátok vissza a dolgokat, tényleg nem lesz előrehaladás. Mivel arról már lecsúsztatok, hogy azért tanuljon mert szereti, marad az azért tanuljon, mert muszáj. De ezt csak szigorral lehet elérni. Ha pedig semmi sem használ, akkor meg kell neki mondani, hogy most jött el az a pont, hogy ha megbukik sem érdekel, az ő élete, azt csinálhat , amit akar. De ezt nem 11 évesen, hanem 17. Aztán mehet melózni és megtapasztalja, miről van szó. Mindez akkor igaz, ha nem kap meg mellette mindnet, amit csak kigondol, kimond.
2013. okt. 7. 08:06
 4/15 anonim ***** válasza:
39%
Vezesd be azt, hogy a jó jegyekért pénz jár. Nekem volt ilyen osztálytársam, nem kapott zsebpénzt, csak a jegyei után. Ha szüksége volt valamire, mindig jól tanult:)
2013. okt. 7. 12:34
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Érettségizni mindenképp le fog tudni mert voltak hasonló kaliberű osztálytársaim mindnek van.

Ha ezért aggódsz, az felesleges.

De tanulnia neki kell nem neked, ismerek viszont olyan szülőt aki fizet a gyerekének ha jó jegyet hozz.

Ami nem rossz megoldás csak épp fizetés nélkül semmit nem csinál már meg.

Esetleg kérdezd meg h mit akar, mi a célja és azzal motiváld ami óda kapcsolódik.

Nehogy elcibáld egyetemre ha nem akarja, nem attól lesz jobb számára ha diplomázik.

Inkább olyant csináljon ami érdekli.

2013. okt. 7. 17:16
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Az rossz tanács, hogy pénzt kapjon a jó jegyekért, ennek általában nincs eredménye, sőt! Valóban az a kérdés, hogy mi érdekli, mit szeretne csinálni a későbbiekben. Az se lenne baj, ha kitanulna valami jó szakmát. Ugyanakkor, ha egyáltalán nem tanul, akkor nem tanulja meg, hogy kötelesség is van az életben.

Kérdező, tehát szerintem mondd meg neki, hogy a munkáját az embernek el kell végeznie, ha iskolába jár, ha dolgozik. Meg aztán amit most tanul, arra a tudásra még egy fizikai munkásnak is szüksége van!

2013. okt. 7. 20:46
 7/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek! Azt hiszem elviszem valahová, ahol látja a másik oldalt. Nem, sajnos a pénz őt már nem motiválja....iszonyat elrontotta az apja :( Azt hiszem az apjával együtt kellene elvinni őket pénz nélkül egy kis faluba... Nem is érdekelne, ha látnám a jövőt, hogy ilyen marad az életünk...de a mai világba semmi sem biztos! Én szegénységből jöttem, a jég hátán is megélnék, de ők!!! ??? Azt hiszem együtt kell valamit kezdenem velük. Egyetem ? Á, örülök, ha a 8 általános meglesz :(
2013. okt. 8. 07:38
 8/15 A kérdező kommentje:
Ja az is baj, hogy nekem van 2 diplomám, az apjának pedig nincs....mégis százszor többre vitte. / és nem bűnöző :)/Na ezek után megmagyarázni, hogy tanulj....
2013. okt. 8. 07:41
 9/15 anonim ***** válasza:
45%

A tehetségnek nincs köze a diplomához.

De h volt ofömet idézem az csak sok myamvatt papír.

2013. okt. 8. 10:21
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképen motivációra lenne szüksége! Emlékszem, mi amikor mentünk 5. osztályba, az egyik tanár (osztályfőnök) végig kérdezett mindenkit, hogy ki mi szeretne lenni felnőtt korában. 5. osztályban szerintem még nem olyan nagy motiváció, de na valamit eltervez ,hogy pl(orvosira menne) akkor a középiskolában a fejéhez napna,hogy csak akkor veszik fel az orvosira,ha tanul, más külömben nem.

De ahhoz,hogy hamarabb térjen észhez én azt gondoolom, az lenne a célszerű, ha leülnél vele tanulni, és minden nap kikérdezni. Kérd el az órarendjét és nézd meg,hogy milyen tantágyak lesznek másnap és kikell tüntetni azt a szigorú, de motiváló szabály,hogy HA MEGTANULTÁL MINDENT, AKKOR MEHETSZ EL (biciklizni, körkorizni, bartátaival) ADDIG NEM MEHET SEHOVAl. le kell vele ülni (és neked is türelmesnek kell lenned).

Tapasztalatból mondom, nincs értelme annak,ha kiabálsz vele, mert ez nem megoldás. velem is volt ilyen gond én 11. évfolyamos vagyok jelenleg és tavaly "nőtt be a fejemlágya" mert már rájöttem,hogy tanulni kell.

Velem is kiabált anya még kisiskolás koromban, de még inkább nem tanultam, és már a segítségét sem mertem kérni, sem apától és utána meg félévkor bukdácsoltam matekból,mert nem tudtam segítséget kérni senkitől,mert

anyáéktól nem mertem.

Ne azt mond,hogy addig nem mész sehova, amíg nem tanulsz, hanem úgy mond,hogy : ha megtanulod (pl a törit és a magyart) akkor elmehetsz, de utána nézd át! Kedves legyél vele (persze ha visszabeszél az nem jó, azt se hagyd).

2013. okt. 8. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!