Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Most komolyan . Ennyire nincs...

Most komolyan . Ennyire nincs szókincse a tiniknek?

Figyelt kérdés

most írtam választ és teljesen félre érzelmezte az adott magyar szót :-(

de nem ismerik a "fiktív" vagy a "konkurencia" és sorolhatnám a magyarban már teljesen elfogadott de idegen eredetű szavakat .....

vajon ez kinek a hibája?

2013. szept. 12. 14:23
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
77%

Engem rendszeresen lestrébereznek, gyökérnek hívnak, ha olyan szavakat használok, amiket ők nem ismernek. A "fiktív" és a "konkurencia" remek példa, és ide tartozik még a "szofisztikált", az "addiktív" is, rengeteg másik szó mellett.

Pedig alig tanulok, csak a házit csinálom meg, az is "elfelejtődik" néha. Ugyanúgy bulizok, élek mint ők, de elítélnek egy-egy általuk nem ismert szó használata miatt.

Ez szerintem a szülők hibája. Nekem apám sose egyszerűsítette le a mondandóját, úgy beszélt velem mint egy felnőttel, aki mindent ért, amit mond, így nekem kellett szövegkörnyezet alapján kikövetkeztetnem, mire is gondol az adott szóval, nagy ritkán rákérdeztem a kérdéses rész jelentésére.

Még csak azt se mondhatom, hogy sokat olvasok, 2-3 havonta végzek ki egy könyvet, ez szerintem kevés, bár a kortársaimhoz képest valószínűleg sokat "fogyasztok".

Rossz hallani, amikor a szülő "Hozd már ide azt a szart" féle mondatokkal kommunikál a gyerekkel, vagy szánalmasan lebutítja a mondnivalóját, hogy a "gyerek is értse".

Arra felesleges kitérnem, hogy egy darab könyvet nem vesznek a gyereknek, ha mégis, akkor olyat, amit az életbe nem fog kinyitni, mert nem érdekli a könyv témája...

2013. szept. 17. 15:22
 22/28 anonim ***** válasza:
14%
ez az eltorzult társadalom hibája hogy menő tudományból átvett vagy külföldi szavakat mondogatni egyeseknek mert szerintük az menő és még feljebbvalónak is hiszik magukat,magyar ember beszéljen magyarul a szakszavakat meg hagyjuk meg a tudományos beszédben...
2013. szept. 19. 19:18
 23/28 anonim ***** válasza:
vagy a tudományos szaknyelvihez.
2013. szept. 19. 19:19
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

# 22

Aha, mert olyan tudományos szavakat írtunk... Ezekkel a szavakkal egy átlagos embernek találkoznia kell azért mondjuk egy gimnáziumban, érettséginél meg sok új szót tanul az ember, ha tényleg oda akarja tenni magát...

De mondjuk jó, most ez igazából nem is baj, maradjunk a magyar szavaknál, de ne mondd azt, hogy az 'izé' illetve 'sz.r' szó gyakori használata nem idegesítő. És azt se mondd, hogy a mai emberek magyar/külföldi szavakban ki tudják magukat fejezni. (Ugyanis általánosságban ez nem jellemző.)

De egyébként többen az illetve és jellemző szavakat se értik. Vagy a közértre se tud rájönni mi, pedig elég magyar szó, nem?

2013. szept. 19. 22:33
 25/28 anonim válasza:

Én tizennégy éves vagyok, neten rendszeresen használok rövidítéseket és igen, ha a barátaimmal beszélek előfordul az "izé", a "bigyó" és hasonló szavak használata, de ugyanakkor gyakran használok olyan szavakat is amiket ők egyáltalán nem értenek. Nem is értem, mert találkoztam olyanokkal is, akik azt a szót sem ismerték hogy "degradálás", a többi nehezebb szóról nem is beszélve. Igyekszem fejleszteni a szókincsemet és annak ellenére, hogy mindennap netezek olvasok. A szüleimet alig látom és ritkán tudok velük beszélgetni, de jó tanuló vagyok, pedig leckét is alig csinálok, nemhogy magolni még normálisan tanulni sem szeretek, mégis megy. A tanárokkal sem beszélek sokat, de ha elejtenek egy-egy olyan szót, amelyre azt mondhatom, hogy a későbbiekben hasznos lesz számomra megjegyzem vagy leírom. Ha nagyon unatkozom akkor az idegen szavak szótárát, értelmező kéziszótárakat vagy éppen szzinonima szótárakat is olvasok, igyekszem utána kérdezni olyan dolgoknak amiket nem értek, sőt, ha felnőttekkel beszélek, akkor ügyelek arra, hogy választékosan, viszonylag kevés szóismétléssel tudjak vele társalogni. A barátaimmal szemben tudom hozni azt a szintet, amit ők, tévesztek szavakat, vagy nem kifogástalan a kiejtésem, esetleg értelmetlen mondatokat hozok össze, amin csak nevetek. Elég sokat olvasok, nem csak tiniregényeket, meg unalmas facebook-os sztorikat, hanem történelmi könyveket is. Ezáltal nő a szókincsem is, amit persze nem mindig használok. (Mellesleg Nemere István nagyon jól ír, tetszik az a bizonyos szarkasztika az írásaiban, ahogy kifejezi magát és hogy pl. a magyarok történetét kalandregényként írja le, nem pedig száraz tényeket közöl,de természetesen nem változtat a történelmen,csak nagyon érdekesen írja le. Na jó erről ennyit, csak kiegészítésképp) Tehát az, hogy minden tininek szűk a szókíncse tényleg általánosítás. Viszont ebben is van valami, hiszen vannak olyanok, akik nem csak az élő párbeszédekben használják a rövidítéseket, ami elég idegesítő, az egész szinte ebből áll: Ööö... izéé tudod, h... és akk hnap... stb. Nem állítom, hiszen a fentiekben le is írtam, hogy én is szoktam ilyet csinálni, csak az a gond, hogy vannak olyanok, akik másképp nem is tudnak beszálni, még a legalapvetőbb dolgokat sem tudják. Jó, persze vannak akiknek nem megy a nyelvtan vagy a szövegértés, de a ragozások azért tényleg olyan dolgok, amiket tudni kéne... Ismerek olyat is, aki észre sem veszi, hogy milyen rosszul mondott bizonyos szavakat. De például a nyelvtan tanárunk is például nem azt mondja, hogy "szavakat" hanem "szókat". Szerintem az, hogy a tinik egy része(elég nagy része) nem tud olyan választékosan beszélni, az igazából emberfüggő. Mint leírtam velem sem foglalkoznak túl sokat, anyukám, a mamám, minden családtagom becézgette a dolgokat, (üccsi, pihi, fürcsi, ubi, pari, sali,stb.) ennek ellenére nyelvtanból is jó vagyok, a fogalmazásaimat eddig mindig megdícsérték, jól megértem a hosszabb szövegeket is és a helyesírás is megy. Mivel a tanulás is mindenkinek másképp megy, ezért szerintem ez a dolog is ugyanilyen. Mármint lehet, hogy valakinek nem kell annyit tanulnia, nem kell sokat foglalozni vele, míg másoknak egyszerűen csak magolással megy a dolog, vagy akkor, ha sokat foglalkoznak vele. Ezenkívül vannak olyanok is, akiknek menne, csak nem akarják, ilyenek mindig lesznek, egyszerűen nem érdekli őket. Lehet, hogy egyes esetekben a szülő hibája, vagy a pedagógusoké,vagy mindkettőjé vagy egyiké sem, hiszen az adott személy nem akarja fejleszteni magát, nem érzi szükségét annak, hogy ő megtanuljon bizonyos szavakat, mert nem hiszi, hogy valaha is használja majd azokat. Ezenkívül van, aki ezt tényleg okoskodásnak fogja fel és én biztosra veszem, hogy akad olyan, aki ezt tényleg azért csinálja, hogy megmutassa: ő jobb a többieknél. De vannak, akik szimplán szeretik, ha összefüggően, szépen el tudnak mondani egy-kettő, esetleg több mondatot is. Az osztálytársaim nem egyszer meglepődtek már azon, hogy miket tudok, (pl. tudom mi az a szineztézia, az irodalmi és az orvosi jelentését is, azaz, mikor a versekben olyan kifejezések vannak, amikben az érzések összekeverednek, ilyen a "lila dalra kelt/egy nyakkendő"-Tót Árpád. És azt is, hogy a szineztézia, mint betegség azt jelenti, hogy valaki mondjuk szavakhoz, színekhez, vagy számokhoz különböző ízeket, hangokat, képeket társít)Az irodalom is megy és én vagyok az a lány az osztályban, aki annyira tutin tud mindent, hogy csoda, ha rossz jegyet kap. Persze nekem sem megy minden, például a humánus tantárgyakból jó vagyok, de a matek csak négyesre megy. (Igaz a fizika és a kémia,biológia sem nehéz, mindegyikből ötösre állok, és a német is könnyű) Tehát, mielőtt azt hinné valaki, hogy magamat fényezem, elmondom, hogy én csak a véleményemet osztom meg a kérdezővel és azokkal, akik ezt majd olvassák. Lehet, hogy hosszan fejtettem ki az én gondolataimat erről, de szerettem volna ezzel is bizonyítani, hogy egy tini nem csak rövidítve tud írni, és igenis le tud írni hiba nélkül egy egyszerű mondatot. Lehet, hogy én elég bután látom még a világot és sokan azt fogják mondani, hogy az, amit most leírtam hülyeség, de enek ellenére szerintem nem az. Kitartok a véleményem mellett, miszerint sok mindentől függhet az, hogy valaki nem tud választékosan, jól beszélni. És még valami:(tudom, hogy aki ennek olvasására rászánta magát az már halálosan unja, de ezt bírja még ki!)a felnőttek. Igen, vannak felnőttek, aki elég műveletlenek, és kevesebb idegen szót, vagy akár magyar szót is ismernek, mint például a nála fiatalabbak. Persze ez is nevelés, hozzáállás kérdése. Tehát ez nem csak a tinikre vonatkozik.

És a beszéd helyességéhez még az is hozzátartozik, hogy mennyi obszcén szót, kifejezést használunk. A trágár szavak mostanában elég népszerűek a tinik körében, hiszen ezt valahogy úgy gondolják, hogy ettől felnőttebbek lesznek. Fura, hogy én most kívülállóként beszélek a tinikről, de ezt nem kell úgy érteni, hogy többnek gondolom magam náluk. Egyáltalán nem, hanem az a helyzet, hogy most én is általánosítok. Hiszen vannak, akik úgy gondolkodnak, mint én. Káromkodni persze szoktam, és az emberek többsége szokott trágár szavakat használni,de sajnos vannak, akik a mindennapi beszédükbe iktatják ezeket és fel sem tűnik nekik, hogy minden második szavuk a "****" és egyebek. És az, hogy azt hiszik(hisszük), hogy felnőttebbek lesznek(ünk) ettől, az onnan ered, hogy sok felnőtt nem mutat jó példát. Nem az a zavaró, mikor valakinek véletlenül kicsusszan a száján egy csúnya szó, és még csak nem is az, amikor valaki begurul és kiadja magából a dolgokat, még akkor is, ha nem túl szépen. Számomra az a nagyon idegesítő, mikor valaki, ha felnőtt, ha tini, mint már említettem, folyamatosan hasznlája ezeket a szavakat, akkor is, ha egy személyre mondanak förtelmes dolgokat, és akkor is, ha csak olyanokat mondanak, hogy : "***** jó volt!" meg hasonlók.

Mellesleg ebben az is probéma, hogy a tanárok gyakran nem szólnak rá a gyerekekre. Én nyolcadikos vagyok, de a tanárok, mivel mi vagyunk most a legnagyobbak az osztálytársaimra nem szólnak rá, ha káromkodnak. Ezzel az osztály vissza is él, de természetesen ezt is túlzásba visszük. Vannak olyan tanárok, akik szólnak érte, de komolyabban nem büntetik őket.

Tehát hosszú mondandómnak most már véget vetek. Köszönöm annak, aki végigolvasta és még csak nem is röhögött ki.

14/L

u.i.: A tanárok náluk gyakran beszélnek csúnyán és, ha mi enyhén perverzül viselkedünk, akkor van, aki beszáll és hülyül velünk... ennyit erről.

2013. dec. 19. 21:25
 26/28 anonim ***** válasza:

Aki azt írta, hogy a könyvolvasás hiánya miatt leszünk bunkók, akkor az téved, mert én nem szeretek könyveket olvasni (max olyat, ami ilyen életmóddal foglalkozik, nem fiktív :) történetekkel). Mégis szerintem meg a tanárok szerint normális a szókincsem, bár van sok szó, amit én se ismerem, de engem nem érdekel, mert így jól megvagyok, de egyet értek a kérdezővel is, hogy sok szót nem ismernek. Az osztályomban vannak, akiknek jobb a szókincsük, mint nekem, vagy egyenlő vagy kicsit rosszabb. De a sulifolyosón vannak olyan bunkók is, hogy hűűű (bocs xd). Minden harmadik szavuk a g****ci. :( Én nem szeretek csúnyán beszélni, csak olyat használok, hogy sz***r meg k****rva. Meg r****hadt, bár azt a poshadt ételre mondják eredetileg, szóval nem olyan csúnya. :) De a gyakorikerdesek.hu nem engedi elküldeni az utóbbi szót. :O

Jó, mondjuk én is gondolok olyat egyesekről, akik túlzásba esnek, hogy okoskodnak. Csak egy ilyennel találkoztam az interneten, de ő csak 12 éves volt vagy még annyi se, ezért nagyon okoskodósnak tűnt nekem, meg mert kicsit lekezelő is volt a stílusa meg hülyének nézte a másikat (engem is), és ő állította, hogy ő nem néz engem hülyének, pedig lekezelő volt. Pedig kb 2 évvel ezelőtt olyan kis átlagos, kedves volt. :( Na mindegy.

Egyébként 17 vagyok.

2016. aug. 13. 17:43
 27/28 anonim válasza:

A #25-re:

A korod nem csak a szavaid választékosságából állapítható meg, hanem a leírt (akár legépelt) szöveged stílusi elemeiről is. Például, ha csak összecsapsz egy ilyen Wall-of-Text-et, mint most tetted, akkor bele sem kell írnod a korodat, egyből világos mindenki számára, hogy egy sebességorientált tini vagy, aki a Faszbukon nevelkedett és fittyet hány az igényesség összes formájára.

Ezzel azonban nem csak magadat károsítod meg (a saját értékedet csökkented mások szemében), hanem komoly fájdalmat okozol az olvasóknak is; Nekem konkrétan golyózott a szemem már az 5. sornál, annyira olvashatatlan. Tovább nem is vagyok hajlandó olvasni ezt a ... gányolást - hogy értsed.

Elárulok egy titkot: Az ENTER billentyűt itt lehet nyugodtan használni, itt nem küldi ez automatikusan az üzenetet, mint a Faxbukon, itt csak soremelésre szolgál.

Jó, értem én, ne használjak ilyen "szakszavakat", hogy soremelés, mert nem érted. Tehát hézagot tesz a szövegedbe, s ezáltal könnyebb lesz elolvasni. És nem, korvára nem vagyok öreg, de 6 éve, 14 évesen sem voltam ennyire igénytelen magammal és másokkal szemben, mint te itt.

2016. okt. 12. 13:38
 28/28 anonim ***** válasza:
Ez, kérem szépen, azért van, mert a mai fiataloknak csak a hajuk, fenekük, mellük és a többi lényegtelen testrészük számít. A facebookon a hányinger kerülget, amikor meglátom az idézetes képeket. (általában 11 éves lányoktól.) Sokan, azért nem ismerik, mert nem érdekli őket a jelentése. Használni ugyanúgy használják, de teljesen máshogyan értik ezeket. Ha igazán érdekelné őket a jelentése, akkor bepötyögnék a telefonjukba és megnéznék a jelentését. Ez nem kerül többe, mint 2 perc és szinte, minden facebook függőnek van mobil netje, úgyhogy ez nem kifogás arra, ha nem akar utána nézni. Remélem az én életkoromat is megtudta az egyik kedves válaszoló állapítani. 16/F
2017. aug. 20. 22:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!