Most komolyan . Ennyire nincs szókincse a tiniknek?
most írtam választ és teljesen félre érzelmezte az adott magyar szót :-(
de nem ismerik a "fiktív" vagy a "konkurencia" és sorolhatnám a magyarban már teljesen elfogadott de idegen eredetű szavakat .....
vajon ez kinek a hibája?
Ez hatalmas hülyeség. Nekem például jó a helyesírásom, viszonylag sok könyvet olvasok (ha van időm) de a szókincsem az valami rettenetes. 7 éves koromban nem ismertem olyan szavakat, mint például a bőrönd, sok szóval a mai napig nem vagyok tisztában, lehet a kétnyelvűségem miatt, de azon a másik nyelven még kevesebb szót ismerek. Igazából nem nagyon zavar, amíg ki tudom fejezni magam. Eddig egyszer volt hátrányom belőle, amikor behívott az igazgató beszélgetni, elég durva szavakat használt, max tippelni tudtam, hogy mi mit jelent.
Amúgy nekem, ha valaki bonyolult szavakat használ akkor az a benyomásom, hogy okoskodni próbál vele. Volt egy időszakom, amikor tisztában voltam rengeteg ilyen szó jelentésével és arra használtam, hogy veszekedésnél nagyzoljak vele. Mellesleg, ez az emberek saját dolga, nem ér általánosítani. Van Pest megyében egy Hörömpő Andris nevű férfi, 26 éves, egy elsős szintjén se ír, nem fogalmaz helyesen, ha beszélek vele körülbelül ilyen párbeszéd hangzik el:
-Ööhhh szia mizu mi.
-Szia Andris, semmi veled?
-Megyek orvoshoo.
-És kihez?
-Há' az orvoshoo.
-És miért?
-Öhhh... Mostanápan túl sokat iszok mán az rossz hu ha de le kéne mán szokni ezért.
Emiatt senki sem fogja általánosítani az Anddris korosztályát, mert nem annyira gyakori.
Tény, hogy manapság nem vagyunk olyan sok szóval tisztában, de amíg tudunk kommunikálni, ki tudjuk fejezni magunkat szerintem nincs gond.
13/L
nem csak ezen a dolgon gondolkodtam ez amit irtok
elsősorban a szülő hibájának tartom ha felszínesen nézem a dolgot
de ha belemélyedek akkor látom h a szülőknek egyszerűen nincs ideje és nem azért mert nem akarnának hanem mert meg kell élni ..
ezt a részt nem részletezem most ...
pedagógusként is nagyon nehéz ez a dolog
példa : összeállítottam egy régebbi magyar szavakból álló listát és megkapták a gyerekek 3 korcsoport
elsősök - természetesen neki fel lettek olvasva a szavak
4.esek és 8.osok
érdekes módon az elsősök tudták a legtöbb szó jelentését majd felmenő rendszerben egyre kevesebbet ismertek fel....
nagyon meglepő volt az eredmény hiszen arra számítottam h bővül a szókincs és nem szűkül ...
de ami a legmeglepőbb volt h a kicsit sok olyan idegenből átvett szót ismertek amit a nagyok alig tudtak értelmezni - természetesen figyelembe lett véve a koruk és a kifejezésbeli korlátokat
Mist rendesen írok neked, de az általában általam neten használt írási stílustól unintelligensnek titulálnál.
Előfordul minden korosztályban,hogy bizonyos szavakat nem értenek meg, de általánosítani felesleges.
Lehülyézni azt aki rövidítéseket használ a neten pedig nagy hiba. Az internet egyik fontos és mondhatni elsődleges célja a gyors adatelérhetőség és kommunikáció. nem fogok így írni egy egy üzit a tanáromnak és nem azt fogom megkérdezni tőle,hogy am mikor lesz a vizsga ???444:D
Szóval nem kell felkapni a vizet azért mert valaki nem fogta fel az üzeneted. Az internet eléggé szabad teret ad, külön nyelve is van (ami kisebb közösségenként eltérhet) és nem szabadna emiatt leminősíteni egy teljes generációt.
18/l
*Most
mielőtt még darabokra szednél
Egyébként tényleg vannak hiányosságok,de ez részben az oktatás hibája. Jobban megválasztott kötelező olvasmányok kellenek, mert a többség utálja a kiadott darabokat.
sztem meg az a baj hogy te ilyen idegen eredetű szavakat használsz és csodálkozol ha nem értik használd a kitalált és a vetélytárs szavakat ,nem honosodtakmeg ezek a szavak a nyelvben vagy ha így is van attól még nem kell magyartalanul beszélni ez semmivel sem rosszabb az angol szavak benyögésénél és
az am-mal és hasonlókkal nics baj mert az rövidités és szleng amely mindig is jelen volt a nyelvben...
a baj az elkorcsosodó szavakkal van ld pl.pláza csaj nyelv
szóval szerintem a te szókincsedre is ráférne a csiszolás mert ezeknek a szavaknak van magyarosabb megfelelőjük...
Egy részük ilyen csak, vannak még, akik szép nagy szókinccsel rendelkeznek, én pl ötödikben rendeszeresen mindig megírtam a 8.osokkal az ellenörzöt. Viszont ezen a nyáron egy magyar szó sem hagyta el a szám, mindent angolul csináltam. Rossz lett a helyesírásom, szókincsem (kb most ment vissza a korosztályom szintjére). Van, hogy elfelejtünk magyarul írni, beszélni... most próbálom visszadolgozni a szókincsemet.
Csak egy példa, hogy nem a szórövidítgetéstöl romlottam le, hanem mert más nyelven "éltem".
Szerintem is a szülők hibája első sorban, és ott kezdődik, hogy a kicsi gyereknek nem mesélnek esténként.
Én mondjuk régimódi vagyok (sokszor már öregnek is érzem magam), de én mégy egy sms-t is a magyar nyelvtan szabályai szerint írok, központozással, szükség esetén nagy kezdőbetűvel (neveknél).
Annak a válaszolónak is igaza van, aki az agyonbecézett szavakat említi okként. Én sohasem gügyögtem a gyerekeimnek, hiszen ők kicsik voltak, nem hülyék. Soha nem mentek "hajcsizni", csak aludni, nem "ücsit" ittak, hanem üdítőt, stb.
De mit várhatunk, ha a vendéglő előtti táblán az olvasod:
"pöri, noki, ubisali'. A piacon is ubi, burgi és pari van, a közértben tejcsi és husi... Vagy ahogy régen olvastam: "olyan depi voltam, majdnem öngyi lettem". Hát, ilyen szövegek hallatán én is :-)
Felnőttek között is van, aki nem vágja...:D És ha tudnád, hány olyan szót használok, ami nemzetközi kifejezés, és magyarban is használható, de még se tudják mi az. De most ettől nem lesz mindenki hülye... Abban a körben amiben ő mozog nem használják ezt a szót.
Fakultatív, orientáció, preferálni, szekundum, relatív... Ezeket se tudja egy raklap ember, innen megmondom, pedig nem bonyolult jelentésű szavak.:) Ez senkinek se a hibája, a gyerkőcöknek szimplán nem használják ezt a szavakat, mert feleslegesnek tartják, amit azért rosszul tesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!