Normális, hogy egy 7,5 éves kislány ennyit olvas? Bővebben lennt:
Adj a kezébe természetjáró könyveket, vagy Fekete István-könyveket! Talán felkelti az érdeklődését a természet iránt, és szívesebben megy majd ki a levegőre...
Én egyébként annak ellenére is örülnék, hogy sokat olvas a gyerekem, hogy mást nem nagyon csinál, mert az ovasás borzasztó hasznos dolog, nagyon sokféle képességet fejleszt.
Persze elképzelhető, hogy a sok olvasás mögött lelki problémák, szorongások vannak. Talán egy gyerekpszichológus részletesebben tudna erről beszélni.
Szerintem ezt most érdemes kihasználni mert a sok kamasz nem szeret olvasni. Mivel még nem kamasz, még nem utál olvasni, és ahogy én látom nem is fog utálni olvasni.
A kihasználás szó alatt azt értem, hogy adj a kezébe olyan könyveket amik a hasznára válnak, pl. Regény, Természetről szóló könyv, Az ember fejlődéséről szóló könyv... mert ezektől tanul és ez a kis tudás később a hasznára válhat.
5 éves korom óta rengeteget olvasok, csak hasznomra vált. Nem hanyagoltam miatta a barátokat, játszottam, sportoltam, zenéltem is.
Remélem a lányom is szeret majd olvasni!
Ha nagyon hanyagol minden mást, próbáld felkelteni az érdeklődését egyéb elfoglaltságok iránt! Szervezz családi kirándulást, menjetek mozizni, tartsatok "babazsúrt" otthon, kérd meg, hogy segítsen eltörölni a csetreszeket, társasozzatok, süssetek sütit,...stb.!
DE ha érdekes könyvet talál, egyezzetek meg, hogy a 10. (20., akárhányadik) oldalig olvassa, aztán csináljatok mást! Ne kötelezd, kérd meg ("anya úgy szeretne társasozni veled", "anyának nagyon sok a dolga, te olyan ügyes nagylány vagy már, segítesz picit?", "holnap elmehetnénk az Állatkertbe!")!
Én is utálom, ha kirángatnak a könyv világából, szóval csak óvatosan, ne érezze, hogy kötelező mást csinálnia!
Sok sikert!
Ő azt mondja, hogy azért olvas sokat mert ő szeretne a legokosabb lenni az osztályban. Egyébként mindent olvas, ami éppen a kezébe kerül. Lexikon, regény, stb. Remélem azért lelki okai nincsenek. Vidám, nagydumás csajszi egyébként.
Csak nekem furcsa, mert a barátait egyáltalán nem kötik le a könyvek és én hozzájuk viszonyítok. Kirándulni egyébként szeret, társasozni is mindennap szoktunk. Akkor abba is hagyja az olvasást, de ennek ellenére is hétköznap kb. 2 órát, hétvégén pedig napi 4 órát is olvas.
Akkor egészségére! ;)
Csak jót tehet neki. Nem abnormális jelenség. Örülj neki, hogy ilyen okos, rendes kislány!
Nekem egy 600 oldalas könyv = 3 óra, ha békén vagyok hagyva! :D
Kommented előtti voltam.
Köszönöm a válaszokat, kicsit megnyugodtam. Hagyom akkor olvasni, de azért az esti felolvasást még megtartom magamnak :)
Egyébként azt mondja, hogy azt élvezi az olvasásban hogy ő képzeli el a dolgokat. Gyakran el is játsza a fiammal az olvasottakat, olyankor látom hogy mennyire értette meg.
Csak az zavar, hogy a mesék már nem kötik le annyira, inkább az ifjúsági regényeket szereti.
Nos, én úgy gondolom, hogy minél többet olvas, annál inkább szomjazza az újat, több történésre vágyik, mint egy mesében van. Az olvasással fejlődik a logikája, fantáziája, szókincse. Jobban rálát az életre, többet fog tudni, mint a társai. Többet AKAR majd tudni, mint a kortársai, ha érted, mire gondolok. Lehet, hogy ettől majd komolyabb lesz, hamar "felnő". Kicsit rémisztő lehet számodra, de én ugyanígy voltam, és nem bánom.
Nincs előtte példa? Vki, aki a családban ugyanennyit olvas?
Nálam uis automatikus volt. Olvasott az anyukám, apukám, nagyszüleim. A konyhában, a kádban, az ágyban; nappal és éjszaka. Mindenhol könyvbe botlottam, mindenfélébe. Ez a mai napig így van, kb. 3000 könyvünk van (még a padláson is, zsákokban).
Nekem természetes volt, hogy olvasnom kell. Nem kérte senki, nem nyúzott miatta senki. Én akartam így.
Mégsem érzem kórosnak, ami nálunk folyik. (Bár lehet, hogy az.) ;)
Majdnem 1 éves a lányom, mihamarabb megtanítom majd olvasni.
Csak arra figyelj, hogy ne essen át a ló túloldalára! Bár ezt már írtam. :)
Kommented előtti voltam.
Hát igen, valószínű attól félek, hogy így túl hamar "felnő" és esetleg nem lesznek barátai. Már most is mondogatja, hogy a barátnői babás dolgokról olvasnak...
Igazság szerint a férjem és én is sokat olvastam, de ma már inkább a gyerekeknek olvasok. Ezenkívül pici koruktól mindkét gyereknek nagyon sok mesét olvastam, talán ezért szereti a lányom is a könyveket. Olvasni is magától tanult meg és tényleg így van, hogy végez egy könyvvel és 10 perc múlva kezében a következő. 2 napnál tovább nem bírja olvasás nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!