Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan kezelnétek ha a lányoto...

Hogyan kezelnétek ha a lányotok egy roma sráccal járna?

Figyelt kérdés
Van egy lányom, az új barátja egy roma srác (vagyis félroma). A családom elég vegyesen kezeli a helyzetet, a férjem hallani sem akar a róluk. Bevallom én sem rajongok a kapcsolatért. Lehet rasszizmusnak is nevezni, de inkább csak a lányomat féltem, a srácot még nem igazán ismerem, a családját igen, ők nem nyerték el a tetszésemet. Emellett féltem a lányom mások előítéletétől is. Én kész lennék megismerkedni a fiúval, de nem akarok itthon sem feszültséget. Ti támogatnátok már most a lányotokat (4 hónapja vannak együtt) vagy még várnátok egy kicsit, hogy meglássátok mennyire komoly, hosszú távú? Most úgy érzem hajthatatlan körülöttem mindenki.

2012. okt. 17. 14:31
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
49%

"iszont csak az várhatja el némi joggal, hogy a saját büszkeségét respektálják, aki respektálja a másokét."

Igen. De viszont csak azt lehet tisztelni, aki minket is tisztel. Az nem tisztelet, hogy röhögve cigarettáznak a buszon, ha meg szól valaki, akkor meg akarják verni, meg jön az, hogy Azé me' cigány vagyok?

A nagy többség nem magától lett rasszista, hanem a sok rossz tapasztalat miatt. Érdekes, más népeknek nincs gondja a beilleszkedéssel, csak a cigányoknak és ők mindenhol kiakasztják az ott élőket. Nézd meg, Szlovákiában falat építenek, Franciaországban eldózerolnak telepeket, Olaszországban a maffia gyújtotta fel a telepüket, mert nem akarták, hogy a gyerekeikkel együtt járjanak az iskolába... Miért? És ez szerinted kinek a hibája?

2012. okt. 19. 13:35
 42/51 anonim ***** válasza:
Nézd, nyilván mindkét oldal napestig sorolhatná valós és vélt sérelmeit, ezzel nemigen lehet előre jutni. Én azt gondolom, hogy a tisztelet alapban minden embert megillet, és majd ha azt látjuk, hogy az a konkrét másik ember nem méltó a tiszteletre, akkor azzal a másik emberrel szemben nyilván változtatunk a hozzáállásunkon. Ugye a lányunk barátjához való hozzáállást nem szabhatja meg az, hogy mit műveltek vagy nem műveltek bunkó suhancok a buszon, hanem csakis az, hogy ő maga hogy viselkedik. Szóval szerintem Kérdező alapban jól áll a kérdéshez, amikor "roma srác"-ként definiálja, és nem "cigányozni kezd" - szóval látatlanban is inkább megadja a tiszteletet annak a másik embernek.
2012. okt. 19. 13:50
 43/51 anonim ***** válasza:

42: "Ugye a lányunk barátjához való hozzáállást nem szabhatja meg az, hogy mit műveltek vagy nem műveltek bunkó suhancok a buszon, hanem csakis az, hogy ő maga hogy viselkedik."

Ezzel egyetértek.

"Szóval szerintem Kérdező alapban jól áll a kérdéshez, amikor "roma srác"-ként definiálja, és nem "cigányozni kezd" - szóval látatlanban is inkább megadja a tiszteletet annak a másik embernek."

Ezzel nem. A népcsoport neve a magyar nyelvben cigány, ahogy van német, angol, francia, stb. Mint ahogy ezekben szerepel: 100 tagú cigányzenekar, cigányzene, stb. Vannak becsületes, jó cigányok, és vannak olyan cigányok, akik csak élősködő módon szaporodnak meg lopnak. Mint ahogy van becsületes angol is és van gyilkos/tolvaj stb. angol is.

A roma szó nem magyar és különben is a jelentése alapján nem nevezhető egy cigánylány romának, mert az cigány férfiakat jelent.

2012. okt. 19. 13:58
 44/51 anonim ***** válasza:
Nézd, erre max ujra le tudnám írni amit már leírtam a szavak jelentésének megváltozásáról, bizonyos esetekben sértővé, pejoratívvá válásáról. Ez kb olyan, mint ha egy gazdálkodóval közlöd, hogy ne nevezze magát farmernak mert az magyartalan (egyébként tényleg az), és hivassa magát ezentúl parasztnak. Szerintem egyszerű tisztelet, hogy annak hívjuk, amit ő maga tart önmagáról.
2012. okt. 19. 14:20
 45/51 anonim ***** válasza:

Szerintem minden népcsoporttal kapcsoaltban van valami előítélet, de valamelyik pozitív, valamelyik negatív. És ahogy sokan előttem megírták, sajnos ami az itteni romákkal van, az a nagynagy ellenszenv és elutasítás- azt maguknak köszönhetik!És ezen sem igazán lehet vitatkozni!

DE igenis tisztelet a kivételnek!! MErt vannak!!

2012. okt. 19. 14:46
 46/51 anonim ***** válasza:

Az én lányom most épp egy roma sráccal jár. A családja kőgazdag muzsikus család. A fiú pedig a konzervatóriumban tanul, hegedűn játszik és állítólag őstehetség.

Egyenlőre azt látom, hogy a lányom csak profitálhat ebből a kapcsolatból (nem csak anyagi értelemben). Elismerik, kedvelik, motiválják a gyakorlásra őt is.

Egy dolog zavar csak. Egyszer találkoztam a családjával (igazi nagycsaládot képzeljetek el) és úgy éreztem, hogy a férfiak közül többen is nekem udvarolnak. (erről viszont hallani sem akarok). A srác mondja is azóta, hogy sok rajongót szereztem és nem győzi őket levakarni magáról, hogy elkísérjék hozzánk...

Úgyhogy szép-szép, de azért nem árt távolságot tartani még így is.

2012. okt. 19. 14:47
 47/51 anonim ***** válasza:

"Szerintem egyszerű tisztelet, hogy annak hívjuk, amit ő maga tart önmagáról."

A tisztelet számomra olyan,ami kétoldalú és kölcsönös. Ha az egyik oldalról nincs meg, akkor nem fektetek energiát abba, hogy a másik oldal lelkivilágával foglalkozzak.

2012. okt. 19. 15:07
 48/51 anonim ***** válasza:
#45, azért én ezzel a "maguknak köszönhetik" sommás kijelentéseddel boldogan vitatkoznék, csak hát erre a vitára nem ez a megfelelő hely, lévén ez nem egy politikai fórum és a Kérdező kérdése nem egy politikai kérdés. Én úgy látom általánosságban, hogy abban, hogy ez a helyzet ma ott tart ahol, mindkét félnek megvan a maga felelőssége. Tudod olyan ez, mint egy válás. ahol mindkét fél a másik hibáit hangsúlyozza többnyire, de hát a kapcsolat megromlásához többnyire mindketten odatették a magukét.
2012. okt. 19. 15:19
 49/51 anonim ***** válasza:

45-ös vagyok- nem akarok én sem vitatkozni, igazad van, hogy mindennek két oldala van.

Azért szerintem igenis sokat tehetnek arról, amilyen megitélésben részesülnek, de ettől függetlenül én biztatnám a kérdezőt, hogy ismerje meg azt a fiut- mert tényleg mindenhol vannak kivételek.

2012. okt. 19. 17:10
 50/51 rejtőke válasza:

""Szerintem egyszerű tisztelet, hogy annak hívjuk, amit ő maga tart önmagáról."

A tisztelet számomra olyan,ami kétoldalú és kölcsönös. Ha az egyik oldalról nincs meg, akkor nem fektetek energiát abba, hogy a másik oldal lelkivilágával foglalkozzak."

De nyilván a másik fél is ugyan így gondolkozik, ezért senki nem fog tisztelni senkit, és majd szépen megőszültök arra várva, hogy a másik elkezdjen tisztelni titeket. Jó várakozást, de jelezném, hogy valakinek akkor is el kéne kezdenie végre. Erről csak ennyit.

Hogy a kérdésre válaszoljak: Ismerem annyira magam, hogy tudjam, ha eltiltanak, ellenzik a kapcsolatomat, már dacból is azzal a sráccal fogok járni. Ezt már az is kiválthatja, hogy a szüleim mondjuk elmondják diplomatikusan, higgadtan a véleményüket, ami nem egyezik az enyémmel. Nem tudom, mások hogy vannak ezzel a dologgal.

2012. okt. 22. 00:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!