Hogyan kezelnétek ha a lányotok egy roma sráccal járna?
Már bocsánat de nem gondoljátok, hogy rettenetesen primitív emberek vagytok? Az, hogy félig roma nem jelenti azt, hogy lop, cigizik, drogozik, iszik stb. Persze vannak ilyenek de talán kéne mindenkinek adni egy esélyt, nem? Nem tanítottak meg titeket arra, hogy ELFOGADJÁTOK egymást?? Komolyan, ha ennyire rasszisták és cigányellenesek vagytok akkor miért csodálkoztok azon, hogy szegények sokkal nehezebben találnak munkát? Mert gondolom a munkaadók se külömbek nálatok. Az persze tényleg szégyen, hogy egyesek megkapját a segélyt és mennek az első kocsmába de vannak KIVÉTELEK.
Szerintem kedves kérdező ne ellenezd a dolgot. Gondolom okos, értelmes lányod van, aki nem állna össze valami elmebeteg hülyegyerekkel. Az, hogy milyen a családja nem az ő hibája. Ha pedig a rosszfajta cigányokat képviseli, akkor mondd meg a lányodnak, de kérlek ne legyenek előitéleteid a fiúval szemben, ha nem is ismered.
! Hidd el, nem azért pontoztak le, mert roma vagy. Hanem azért mert értelmes, hosszú választ adtál és egyesek erre verik a pocsüket. A "magyar" válaszolókat is lepontozták, szóval nem kell sírni. Nekem 14 év alatt rengeteg (negatív) tapasztalatom volt a romákkal és a szüleimnek is. Azt azért nagyon tudom utálni, mikor meglátnak egy cigányt (már bocsánat) akit ismerek és egyből putris, segílyes szemétnek nézik. Egyébként itt az az igazi magyar, aki annak ÉRZI, VALLJA magát és TENNI is akar az országért, nem csak köpködni. Azért tényleg vannak tények, főleg a médiánál ha pl: egy magyar megver egy (külföldit, romát) akkor azt leadják a fél világnak, rasszistáznak és a halálunkat kívánják. De ha egy magyarral történik mindez, még a helyi újságba sem kerül bele, egyenesen leszarják, még jutalmazásról és dicséretről is hallottam. Na de, hogy a kérdésre:
Én előbb megismerkednék a fiúval és ha véletlen a szülei példáját követné akkor bizony elbeszélgetnék a lányommal. És ha nem megy szép szóval, hát megTILTOM. Igen kimondtam, igenis lehet tiltani egy kamaszt! Ez most olyan mint a verekedés: vérünkben van az erőszak, mégis tiltakozunk ellene és megtiltjuk a gyereknek.
De még valami! Nem kellene általánosítani mert nem minden magyar jó és nem minden roma rossz (csak az arány különbözik).
14/F
Én is félig roma származású vagyok.
Ettől függetlenül anyumék napi 8-10 órát dolgoznak a házunk tiszta, rendezett.. jeles a tanulmányi átlagom.
Nem vagyok ribanc nem mini szoknyában járok stb.
Egyetemre készülök..
Most én többet nem tudok mondani.. ahogy érzed.. de nem hiszem hogy bőr szín alapján kéne bárkit is megítélni...!
14/l
Szerintem senki sem primitív ezen az oldalon- és nem akar bántó sem lenni- egyszerűen ez a közhiedelem és nem is ok nélkül. Sajnos, akárhogy is kerekítjük ezt a roma-nemroma dolgot, amiket művelnek sokan, az eléggé felháborító, és sajnos ennek a rétegnek az áldozatai azok, akik dolgoznak, tanulnak és rendesek.
De ettől függetlenül, szerintem próbálj meg elfogadó lenni kérdező, és ismerd meg azt a fiut. Ha ellenálltok a férjeddel csak rosszat szül. Próbáljátok megismrni- megszeretni- hiszen a lányotok őt szereti - őt választja, és nektek az ő boldogsága a legfontosabb, nem??
Az a jó édes élet b*ssza meg.
Nem hiszem el komolyan.
"Jajj fúj roma"...Ez megy itt. Primitívek vagytok!
Nem minden roma olyan, amilyet a f*sszopó médiából ismerhettek.
De általánosítsatok csak. Nem hiszem el, hogy azért mert roma azért kell itt lehordani őket. Van olyan aki tisztességben él, és eszébe nem jutna lopni vagy egyéb bármi mást, amit ti hozzájuk fűztök. Ugyanúgy megcsinálja ezeket egy magyar ember is, csak azt a k*rva híradó meg egyéb idiótaságok nem emlegetik.
Ennyit erről.
Nekem is félroma barátom van, anyáméknak eszébe nem jutott volna rasszistaként felé fordulni, imádják, a szüleit is, és ennyi.
"Én kiakadnék". Mert ha skinhead, drogos pasival jönne össze, akkor nem, mert nem roma.
Úristen...
Ilyenkor szégyellem azt hogy magyar vagyok!
Hát, először is meg szeretném ismerni ugyanúgy ahogy egy englisht vagy egy espanolt. Talán ha egy deutchot hozna, azzal jobban megbékélnék, de egy svenskanak még jobban örülnék. Ceskyvel már rosszabb a tapasztalatom, a francaisokról se hallottam jót.
Csak azért írtam ezt, hogy ha már romázunk és nem lehet az adott népcsoportot a magyar nyelvben magyarul cigánynak nevezni, akkor minden embert a saját nyelvének megfelelően nevezzük. És én is követelem, hogy mostantól az egész világon engem MAGYAR-nak hívjanak és ne Hungariannak, húngaronak stb.
Előző (#37), szerintem nincs igazad, egy embercsoport általában akkor szokott elkezdeni tiltakozni egy megnevezés ellen, ha ahhoz a megnevezéshez túl sok negatív képzetet társít a köznyelv, és ezt illik respektálni. Magyarban tökéletesen analóg helyzet a "paraszt"-tal, hiába hívják magyarul az agráriumból élőt parasztnak, ha egyszer a "paraszt" szó a köznyelvben negatív jelentésekkel ruházódott fel, ma az agráriumból élők jó része érzékeny arra, ha valaki per "te akkor paraszt vagy?"-ként emlegeti.
Vagy itt van a "néger" szó. Eredetileg a negroid nagyrasszba tartozó embereket jelöli, minden negatív felhang nélkül. Nálunk, mivel soha nem volt tömegesen pejoratív felhanggal használva, nem is okoz különösebb érzékenységet az érintettekben. Ha az USA-ban kezd el valaki niggerezni, azt viszont ordas tahónak fogják tartani, és teljes joggal. Ők nem "négerezhetnek" mi meg nem "cigányozhatunk" meg "parasztozhatunk" mert nyelvünk ezen szavait sajnos elkoptattuk, beszennyeztük.
(jelzem, ez a képzett alakokra már nem igaz, parasztságról, cigányságról mint társadalmi rétegről továbbra is nyugodtan beszélhetünk, senki nem fog megsértődni rajta)
38: "ha ahhoz a megnevezéshez túl sok negatív képzetet társít a köznyelv"
1. Ki miatt lett pejoratív a cigány szó? Miért van az, hogy ők akárhová mennek az probléma, pár ezer menekült ki tudja akasztani a kanadaiakat, svédeket, stb?
2. Ha másképp hívjuk őket akkor szerinted egy csapásra megszűnik ez a sok ellentét, egyből szaladnak az iskolába, dolgozni és minden szép és jó lesz, ha a szomszédban nem "cigány" hanem "roma" lakik akkor egyből lesz vevő?
Amúgy meg van cigány, aki kikéri magának, hogy őt romázzák.
#39 - jó kérdés, kik miatt lettek pejoratívak ezek a szavak, valószínűleg - mint általában minden konfliktushoz - két fél kellett hozzá. És nem új keletű probléma, nem az elmúlt 20 vagy 40 évben lett pejoratív sem a "cigány" sem a "paraszt" szavunk.
És nem, attól, ha másként nevezünk valakit, nem fognak varázsütésre eltűnni a problémák. Viszont csak az várhatja el némi joggal, hogy a saját büszkeségét respektálják, aki respektálja a másokét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!