12 éves lányom mániákus szokásokat vesz fel. Aggodnom kellene?
Kamaszkoromban (14-17 éves korom között) nekem is volt egy kis kényszerességem:
-szokták mondani, hogyha valamire rátüsszentenek, az igaz, hát nekem a ráköhögés is igaz volt
-a zuhanyzóban zuhanyzás közben meghatározott sorrendben érintgettem meg a csempéket, hogy szerencsém legyen. Ha ezt nem tettem meg, iszonyú balszerencsére számítottam.
-tanulni csak úgy tudtam, ha meghatározott sorrendben léptem a járólap kockáira
-leírtam szavakat az ujjammal a levegőbe, kb minden kimondott mondat után
-megismételtem magamban az utoljára kimondott mondatot (sokszor félhangosan is)
Akkoriban sok minden miatt görcsöltem. Ahogy múltak a lelki görcsök, úgy oldódott az én kényszerességem is.
Nyugi, mindenkinek vannak ilyen kis apróságai..:)
Én például 10 éves lehettem, amikor ha egyet fordultam balra, vagy a házban kanyarodtam, akkor átfordultam a másik oldalra is, hogy meglegyen ez az "egyensúly" vagy mi.
Olyan is volt, hogy babonából mindent lekopogok hogy igaz maradjon, és még azt is lekopogtam, hogy amit lekopogtam az úgy lesz. És ebből az jött ki, hogy órákig csak kopogtam...:D
Volt olyanom is, hogy az oviban, ha bementem az öltözőbe, mindegyik fogast megérintettem.xDDD
Szerintem ki fogja nőni:)
15/L
Figyelj, én 13 vagyok, de mániám, hogy a lépcsőről és a szobából is mindig jobb lábbal kell be/ki/lelépnem, vagy ha iszok, akkor pont 4 vagy 9 kortyra kell kiinnom a vizet... Úgyhogy no comment. :PPP
Tudom róluk, hogy hülyeségek, de akkor is... egyszerűen csak adják magukat. :DDD
Nekem az a hülye szokásom van, hogy ha valaki beszél hozzám, akkor nekem is mozog a szám :D :D:D:D
Észre se veszem, csak barátnőm röhög ki folyton emiatt :D
Ja meg a másik hogy akárhova megyek, mindig van nálam egy kulcs.:D eddig a szekrénykulcsom hordozgattam magammal, mostmár a lakatkulcsom :D
Nyugi :D
19/L
De jó ezt olvasni!
Nekem is volt gyerekkoromban egy pár:
- ez az "egyensúly" amit írtok: ha valamit csináltam jobbra, (beütöttem,kopogtam, akármi), akkor utána kellett balra is az egyensúly miatt. DE EZ NEM VOLT ELÉG, utána fordítva is kellett: előbb balra, majd jobbra! De így még mindig előnyben volt a jobb, mert "ő kezdte", úgyhogy megint bal-jobb, majd jobb-bal... És még lehetett volna ezt az egész egységet megint megnégyszerezni... "macskaköröm"-logika...
Aztán ha lépcsőn mentem, nem bírtam nem megszámolni a lépcsőfokokat.
Ha meg átmentem mondjuk oszlopok között, szigorúan ugyanazon az útvonalon kellett visszamenni, mert olyan volt, mintha egy fonalat húznék magam mögött, és az belegabalyodna...
Mindet kinőttem.
Ugyanakkor én is láttam a tv-ben sok kényszerbeteget, akik ilyeneket csinálnak, és pokol az életük... Mondjuk alapos kézmosás 2-3 percenként, gázcsap-ellenőrzés, valami végigérintése. Sokan nem tudnak normális életet élni már emiatt...
Nekem is vannak/voltak ilyen dolgaim. Tavaly nyáron minden nap elmondtam megamban 10 dolgot és mindet lekopogtam hogy de jó hogy nincs baj.
Aztán volt egy időszak mikor mindig 100x megnéztem a telefonom és végigsoroltam: wifi bekapcsolva, mobilnet bekapcsolva, van térerő, lenémítva.
Az ébresztőórát én is 100 megnézem
14/f
Nekem is vannak ilyen apróságok, régebben lefekvés előtt mindig kinéztem az ablakon, megszámoltam, hogy hány ablakban ég a villany (mivel hajnali 2 körül szoktam feküdni - nyáron) és a levegőbe dobtam 3 puszit :D Nem tudom miért.
Meg folyton elismételgetek magamban bizonyos dolgokat, például az olimpia alatt próbáltam az összes magyar sportoló nevét megjegyezni, vagy mondjuk mindig tesztelem, hogy el tudom-e mondani az osztálynévsort... Eléggé hülyeség :D
A harmadik, ami viszont tényleg picit kényszeres, hogy nagyon gyakran mosok kezet. Ha bármit eszek, akár csak egy sütit, előtte megyek kezet mosni, mert az a kényszerképzetem, hogy folyton baktériumoktól hemzseg a kezem. Ami nyilván így is van, de egy minimális mennyiségnek be kéne kerülnie a szervezetembe, különben gyengül az immunrendszerem, meg az se jó, hogy mindig ledörzsölöm a természetes savköpenyt a kezemről. Szóval én ezt felfogom ésszel, de mégis ezt csinálom. Bár már kezdek leszokni róla, mert direkt magamra parancsolok, hogy ne csináljam... :)
Én egy időben mindig mindent megcsináltam mindkét kezemmel (pl.: viszketett az egyik-megvakartam mind a kettőt, ha meg érintettem valamit néhányszor az egyikkel akkor a másikkal is ugyanannyiszor-ez a gépelésnél elég zavaró), azóta nagyjából leszoktam róla, de volt egy idő mikor mielőtt lefeküdtem kikapcsoltam a tévét, körbevilágítottam a telefonommal, hogy van-e ott valaki, majd lefeküdtem.
Most pedig nem birok nyitva hagyni magam után egy ajtót sem, de majd el múlik. Szerintem nála is elfog.
15L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!