Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Nagyon idegesítő.14/L
Na szóval az van, hogy közös szobám van a 6,5 éves húgommal, aki majd most megy suliba. Én 8.os vagyok, pár nap múlva 14 leszek. este ki KELL vinnem a ruháimat a fürdőbe, a táskámat az előszobába, nehogy a 'kiskirálylány' felébredjen reggel 6:30 vagy 7:30kor (attól függ, van e 1. órám). felkelt anyám, KIOSONOK a szobából, nehogy őnagysága felébredjen. nem mehetek be a szobámba, ha bármi (ékszer, tancucc, smink) bennmarad. ez milyen már?! általában bemegyek, és valamikor miss kényes felébred. ekkor NAGYON hangosan beszél, hogy kapcsoljam le a villanyt, meg csukjam be AZONNAL az ajtót. és ha nem megyek ki 5 másodpercen belül, ORDÍT. erre anyánk kijön a hálószobából, és kapok ... hogy lehet ilyen kisgyerek ekkora szemétláda?? tudja, hogy ilyenkor mindig kikapok, nem hülye ...
ja a másik meg: mindenben visszatart. anyánk nem úgy kezel minket, mint egy 14 és egy 6,5 évest, hanem, mint 2 kb. 10 évest. régebben csupa egyforma ruhákat vett (pl 4.ben Barbie-sat, iszonyat égő volt), amíg ki nem nőttem a gyerekruhát. alig vártam, hogy 150 cm legyek. 12 évesen végre kinőttem a gyerekruhát, azóta a tiniboltokból vannak (bershka, tally weil, new yorker, ...). nagyon gyerekként kezel. nem akarja megérteni, mindig aztmondja "gyerek vagyok", én meg mondom, hogy nem, mondja: "akkor mi vagy? felnőtt? akkor viselkedj is úgy!" én meg: nem vagyok felnőtt, a 2 közötti átmenet vagyok.
a smink meg a körömlakk is nagyon nehezen lett megengedve.:(
van valaki még hasonló helyzetben kistestvérrel???:(((
bershka, tally weil, new yorker-ből levettem nem vagytok irtó csórók. tehát megvan mindened. nem kéne ilyen apróság miatt kiakadnod,minden kistestvér idegesítő. lehet anyud ezt túl komolyan veszi,de akkor is...
14 éves lány vagyok, emeletes ágyon alszok,egy ajtó nélküli szobába a 12 éves öcsémmel,még sem panaszkodok. nincs íróasztalom ahol lehetne tanulni,még sem panaszkodok...neked se kéne!!!
á, közel lakunk a sulihoz. busszal 20-30 p.
köszönöm a válaszokat!
amúgy én nem piszkálom őt, van jobb dolgom is...
Na látom kaptál apait-anyait... Látszik, hogy kinek volt FIATALABB TESTVÉRE!!! Tudjátok a testvérek közül melyiknek a nehezebb? Ki sérül jobban?? Az IDŐSEBB!!! Ezt a okos felnőtt hozzászólóknak üzenem. Azt is, hogy nagyon elfelejtettétek, hogy milyen volt tininek lenni! Az ember felnőtt akar lenni, de ég nem az valóban! De egy dolog idegesíti a legjobban, ha gyereknek kezelik.
Tehát kedves tini lány. Nem gyerek, nem felnőtt, hanem tini. Így hívják az átmenetet:)
Én megértelek téged, tudom miről beszélsz, nekem 3 öcsém van, én vagyok a legidősebb (lány, mára már egy picit öregecske, de még emlékszem a múltra:)
Pont abban a korban vagy, amikor ez a 8 év korkülönbség bizony nagyon sok! És az is bizonyos, hogy anyudék sem kezelik a legjobban a helyzetet. De hát hiába, a felnőtt is ember, neki is vannak érzelmei, sokszor úgy hoz meg döntéseket, hogy azokat nem gondolja végig:) Például azt sem érti meg, hogy a húgi sem olyan picike már, a fejecskéje meg igazán jól vág!:) Abszolút túlélésre termett, tudja hogyan kell érvényesülni. Hogyan kell az idősebbet kicselezni!
Szóval kedves tini leány, azt mondom, hogy van mit tanulni attól a húgitól! Szépen diszkréten, ne daccal közelítsd meg a problémát. Mi lenne, ha ti ketten szövetkeznétek háború helyett? (szülők ellen ?:)) Ha kivételesen jófej leszel vele és megbeszélnéd ezt a reggeli dolgot, meg úgy mindent. A szoba, mint fontos terület felosztását, egymás fedezését stb. Kompromisszumot kötsz vele. Megkérdezed tőle, hogy VALÓBAN zavarja-e, ha esetleg ott marad a cuccod fele és vissza kell menni érte? Ha látja, hogy jófej vagy, akkor ő maga fog védeni az ősöknél, hogy ő igenis alszik, és a tesó olyan halkan közlekedik, hogy meg sem hallja.
Mert most jelenleg a szívatása valamiért bosszúállás is. Mind a ketten a szülőkért harcoltok:) Hogy melyikőtöket szeretik jobban, ki a fontosabb:) Csak ezt egyikőtök sem veszi észre:)
Szóval összefogással, szövetséggel többre mentek. Anyud is megnyugszik, ne próbál állandóan igazságot tenni. Ő még ott tart, hogy a picit kell védeni. Igaz, hogy az a pici, már nem is olyan aprócska:) De látod sem ezt, sem azt ne veszik észre, hogy te sem vagy már 10 éves. Igazából mind a kettőtöket "gyerekebbnek" kezelik:)
Ha pedig azt mondja, hogy viselkedj úgy, mint a felnőtt, akkor én megkérdezném, hogy mire gondolt. Szerinte milyen a felnőtt viselkedés? :)
Nyugi, a felnőttek is tudnak ám nagyon gyerekek lenni:) Nincs ezzel semmi probléma. Sok sikert, majd írj, hogy mi a helyzet. És fel a fejjel! Eltelik még pár év és a legdacosabb tesók is békét kötnek:)
Kedves utolsó okoskodó! Ha figyelmesen olvasod a válaszokat, meglátod, hogy a válaszolók igen nagy részének bizony kisebb tesója van! Én felnőtt vagyok, 27 éves, és én írtam a kérdező kislánynak, hogy a 4 évvel kisebb húgommal ugyanez volt a szitu, és nem hisztériáztam.
A kérdező hisztis, és gondolom te sem vagy különb, ha a hülyeségére bólogatsz és még bátorítod!
Kedves 27 éves! Tudod nincs két egyforma szitu, két egyforma család és testvér viszony.
Látszik, hogy téged sem értettek meg, mert te sem érted meg ezt a korosztályt. Ez nagy kár, mert esetleg te is úgy fogod nevelni a gyerekeidet, hogy akaratlanul is erősítesz egy testvérviszályt.
A kérdező leányka nem "hisztis", hanem serdülő az annak megfelelő lelki állapottal, konfliktusokkal. A testvérféltékenység pedig mindig az idősebb tesót sújtja.
Személyeskedésbe pedig felesleges belemenni, én vagyok az idősebb nálad, én is édesanya vagyok, a munkámban serdülőkkel foglalkozom és tudom, hogy ezzel a hozzáállással egyiknek sem fogsz segíteni, tovább lépni a nehézségeiken, tanulni a hibáikból.
Szép estét neked!
Én viszont a Kérdezővel értek egyet.
Annak idején, amikor kb. 6 éves voltam, pár hónapig egy szobában laktam a nálam 11 évvel idősebb nővéremmel. A szüleim elmagyarázták nekem, hogy ő suliba jár, én viszont akár egész nap alhatok, ezért alkalmazkodnom kell hozzá. Én ezt megértettem és nem volt vita belőle, ha reggel ő fölkelt és felöltözött, bepakolta a sulis cuccait stb. Én szépen kibírtam azt a kis időt és nem vergődtem.
A Kérdezőnk 14 éves, míg a tesója 7 lesz. A húga akár egész nap otthon aludhat, én ki tudtam bírni ennyi idősen azt az 5 percet, amíg nővérem felöltözött és kiment, szerintem ő is kibírná, ha nem lenne elkényeztetett! Mert a Kérdező elmondása alapján nekem annak tűnik a királykisasszony.
Kérdező! Mondd meg a szüleidnek, hogy nemcsak Te vagy köteles alkalmazkodni, míg a húgod akár délutánig is alhat, Neked időben kell kelned, hiszen iskolába jársz. Ha meg óvodás, az oviban délután úgyis alhat, de Te nem.
Remélem, sikerrel jársz. Esetleg mutasd meg nekik a válaszomat, hiszen én is ilyen helyzetben voltam kicsiként, mint a testvéred, és én érdekes módon nem hisztiztem, ha a nővérem reggel készülődött.
27/L
#12-vel egyetertek. en vagyok a fiatalbb, 16 eves, a noverem masfel evvel idosebb. 14 eves korunkig egyutt laktunk - es gyuloltem. a noverem mindig kupit csinalt, takaritani nem volt hajlando, este nem hagyott fennmaradni, reggel nem hagyott aludni es nem tartotta tiszteletben a terfeleink hatarait. ezen felul indokolatlanul sokat tanult, es akkor ha barmilyen kis zajt csaptam, jott az uvoltozes. ha nagyon meguntam, megvertem. tudom, hogy nem valami divatos megoldas, es anyukam sem repesett az oromtol, de lelekmelengetoen hatasos volt. o per pillanat 15 centivel alacsonyabb es ugyanannyi kilo, mint en, ez nem sokat valtozott az alatt a 2 ev alatt. amiota egyedul uralom a szobat (o felkoltozott az emeletre), a szoba tisztabb, nem talalok koszos bugyikat es hasznalt tisztasagi beteteket az agyam mogott, kajamaradek es koszos edeny is max. a kinyhaban van. ha ugy tartja kedvem, ejfelig olvasok, hajnali 3kor telefonalok es akar egesz ejszaka kapcsolgathatnam a villanyt. es a zene is lenyegesen hangosabb es jobb, mint elotte. kitartas, kedves kerdezo, elobb-utobb jobb lesz.
es azert igyekezz nem provokalni a hugodat. es legyel viselkedj vele ugy, ahogy te is elvarnad forditott helyzetben. = tolerancia es vegso megoldaskent eroszak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!