Mit gondoltok a Tündérmackó oldalról? Törvényes ez egyáltalán?
Törvényesnek törvényes. Az már más dolog, hogy mások törvénytelennek akarják nyilvánítani, mert nekik nem tetszik. Van néhány vén pedo disznó, akik napokig kutakodnak a közösségi oldalakon kislányok "merész" képei után és ezeket teszik ki a szánalmas kis oldalukra. Persze vannak olyanok, akik beküldik ezeket a képeket, többnyire azért, mert összevesztek azzal, aki a képeken van. Ezek amolyan kicsinyes bosszúállások.
Én személy szerint megvetem az összes ilyen oldalt és elítélem azokat, akik készítik. Tudják, az unatkozó ember meg az internet....
DE! A gyerekek is hibásak, hogy csöcsösbögyös képeket csinálnak magukról, hisz a pedofilok léte a közösségi oldalakon szinte már közhely és ez nem vicc. De, hát aki menő akar lenni...
Ezt gondolom.
15/F
22:43
az oldal szerkesztője nem egy "vén pedo disznó" hane egy fiatal srác, mindenféle pedofil hajlam nélkül.
és nem a gyerekek IS hibásak, hanem CSAK a gyerekek a hibásak. és az oldal szerkesztője pont erre akar rávilágítani.
Nincs benne a szabályzatban semmi olyasmi, ami felmentené a tündérmackót a felelősség alól. Ez az egész egy óriási kamu, amit a napiszar terjesztett el még 2009-ben, és sokan elhitték, szóval városi legendává vált. Egy szó sem igaz belőle, tessék itt vannak egy összehasonlítható ügy bírósági ítélete:
A közösségi oldalak szabályzatában csak a szolgáltató mentesítése van, indemnification, szóval csak kb. annyi van benne, mint amikor egy lakat gyártója azt mondja, hogy ha a tulajdonos rosszul szereli fel a lakatot, azért ő nem felel.
Nyilvánvalóan egyetlen betörőt sem fognak ez alapján felmenteni, még akkor sem, ha olyan házba tör be be, amelynek a lakatját rosszul szerelte fel a tulajdonos.
A SZOLGÁLTATÓ ÁLTAL KIKÖTÖTT MENTESÍTÉSI FELTÉTEL CSAK MAGÁT A SZOLGÁLTATÓT MENTESÍTI (IWIW, MYVIP), DE NEM MENTESÍTI A SZOLGÁLTATÁSSAL VISSZAÉLŐ HARMADIK SZEMÉLYT (NAPISZAR STB.)
Persze ez végül is logikusan van így, hiszen a tündérmackó napiszar stb. nem is szerződő fél, a szerződést a felhasználó és az iwiw kötötte meg egymás között. Az iwiw bebiztosítja a saját hátát, de esze ágában sincsen olyasmit kikötni a szabályzatban, ami a tündérmackót, napiszart mentesítené, mit törődik ő ezekkel a szennyoldalakkal, nem velük szerződik.
Egyébként az iwiw még csak szerzői jogi kérdésekkel sem törődik. Mivel a világ legtöbb államában a szerzői jogok automatikusan illetik meg a kép készítőjét, ezért formálisan a közösségi oldalak összes képe jogvédett is.
(A Berni Konvenciót a magyar és az amerikai szerzői jogi törvény is követi)
A személyiségi jogok megsértésére pedig utal a Fővárosi Bíróság előbb említett ítélete.
A napiszar és a csibefasz igenis leszedi a képet, ha ügyvédi felszólítást kap a panaszostól. Legalábbis 2010-ben még ez volt a helyzet, frissebb infóim nincsenek. Valóban külföldi szerveren vannak, de ez nem jelent teljes sebezhetetlenséget, a szolgáltató perelhető az USA-ban is.
Persze nem a jogi dolog a legfontosabb, a lényeget külön venném:
Nem igaz az, hogy ezeknek az oldalaknak jótékony hatása lenne. Nálunk ez egy új dolog, de az USA-ban ezek a jelenségek régebb óta és nagyobb arányban ismeretesek, ezért több kutatás és ismeret van ezekkel kapcsolatban. A gyerekekkel foglakozó szakemberek veszélyesnek tartják azt, amit ezek az oldalak csinálnak. Nagyobb veszélyt csinálnak, mint ami ellen állítólag küzdenek.
Ezek az oldalak valójában NEM ,,kis prostituáltakat'' pellengéreznek ki, hanem sexting-képeket gyűjtenek és tesznek közzé. Kamaszgyerekek sexting-képeit.
A sextingről lehet vitatkozni, de függetlenül attól, hogy helyes-e vagy sem, az már biztos, hogy magánál a sexting-nél sokkal veszélyesebb az, amit ezek az oldalak csinálnak. Többnyire zaklatásra szólítanak fel, burkoltan vagy ráutaló magatartással. Ez a zaklatás történhet interneten keresztül is, de még inkább magában az osztályközösségben valósul meg a járulékos zaklatás (meglátják a kitett embert, és megalázzák).
Itt egy olyan sexting-zaklatás, amely szerintem a leginkább hasonlatos ahhoz a sémához, amit ezek az oldalak propagálnak:
Ha ezek az oldalaknak bármiféle jó lenne a céljuk (társadalmi tükör, elgondolkodtatás, visszatartás stb.), akkor minimum egy gyerekpszichológussal konzultáltak volna (ezt akár névtelenül is megtehetnék). Cikksorozatokban akár társadalmi vitát is nyithatnának. Nem tették meg. Miért? Azért nem, mert akkor lelepleződnének, hogy valójában nem is a visszatartás vagy a társadalmi tükör a céljuk. Általában ezeknek az oldalaknak a társadalomképe nagyon sekélyes, sematikus, valódi szakmai vitára képtelenek.
Nem olvastam még olyan hiteles szakvéleményt, ami ártalmatlan jelenségnek tartaná az internetes zaklatást. Az USA-ban négy bizonyított kamaszöngyilkosság kötődik hozzá, és ez csak a jéghegy csúcsa, ezek csak a bizonyított esetek.
23:54
hogy nincs visszatartó ereje enne az oldalnak?
szerinted az a kis ri.anc, aki közzétesz magáról egy ilyen képet, majd viszont látja egy ilyen oldalon, és ezek után zaklatások sorozatának lesz célpontja.... szerinted megteszi majd még egyszer?
Jog és lélektan mellett nézzük a dolog erkölcsi részét:
Ez vagy egy üzleti vállalkozás, vagy legalábbis egy megtervezett, tudatos tevékenység, és (közvetve vagy közvetlenül) mindenképp FELNŐTT EMBER vezeti.
A kitett emberek tevékenysége teljesen eseti jellegű, nem vezérli őket szervezett megfontoltság, és többségük fiatalkorú.
Egy felnőtt ember szervezett tevékenységéhez nem köthetünk kisebb felelősséget, mint amit egy gyereknek a nem szervezett, esetleges tevékenységéhez kötnénk. Ez nem is csak a tündérmackóra vonatkozik, hanem bármire, képtelenségnek tűnik egy ilyen erkölcsi mérce.
00:03, pont az a lényeg, hogy a zaklatás nagyobb baj, mint a sexting. A sexting önmagában ártalmatlan is lehet, a zaklatásról pedig a Hope Witsell eset bebizonyította, hogy végzetes is lehet. Most tartsak jónak egy olyan oldalt, ami dinamittal akarja eltüntetni a pókhálót?
Nincs bizonyíték rá, hogy ezek a lányok ribik lennének, én még a csibefaszos időkben írogattam néhány kitett embernek kíváncsiságból, meg a napiszaron is, hát én nem láttam különbséget, ugyanolyanok, mint bármelyik átlagos gyerek.
De szívesen módosítom a véleményemet, ha a tündérmackó egyetlenegy gyerekekkel foglakozó hiteles szakember véleményét is kiteszi, aki szakmai hitelességével és nevével vállalja, hogy
- a sexting önmagában is ártalmas jelenség
- és ezért ezek a gyűjtőoldalak hasznos funkciót töltenek be.
De ilyet nem láttam még. Valamiért ezek az oldalak nemigen élnek ezzel a kézenfekvő lehetőséggel, pedig hát hiteles szakcikket anonim módon is meg tudnának kérni a szerkesztők. De még csak nyílt valódi vitára sem hajlandóak ezek az oldalak, pedig milyen jó levelezést folyathatnának valamelyik napilap vagy blog hasábjain nevesebb gyerekpszichológussal. Pedig ezt is lehetne anonim módon.
És a szerkesztőknek ez a ,,szakmai szemérmetessége'' szerintem azért van, mert az egész egy óriási szélhámosság, átverés. és egy valódi nyílt szakmai vitában a szakértők szénné oltanák a szerkesztőket.
Ezeknek az oldalaknak a legtöbb állítása teljesen bizonyíthatatlan.
Nincs bizonyíték rá, hogy a kitett gyerekek ribik lennének, a képek egy része ráadásul tejesen ellenőrizhetetlen (itt is írta egy korábbi Válaszoló, hogy lopott kép került ki).
Nincs bizonyíték arra sem, hogy a sexting önmagában is veszélyes lenne annyira, hogy így kéne küzdeni ellene.
Arra viszont annál inkább van bizonyíték, hogy ezek az oldalak veszélyesek lehetnek, igaz, a bizonyított esetek az USA-ból származnak. Ennek talán az lehet az oka, hogy ez a téma nálunk még tabu.
Mindenesetre azok a kérdések amikkel az oldalak foglalkoznak, azok elvileg szakmai kérdések, a szerkesztők pedig csak sarlatánok, és a felelősségük és a hitelességük is annyi.
Ez beteg. 14 éves.
Nem érdekel, hogy törvényes-e vagy sem, de ezt meg kell akadályozni, hogy tovább szaporodjanak az ilyen kislányok!
Persze,szerinted ettől az oldalból fognak tanulni azok akik ilyen képeket töltenek fel?
Ezeknek a lányoknak komoly gondjuk lehet,segítségre lenne szükségük,mert ez nem normális.
Ez az oldal meg tökéletes arra,hogy a sok pedo megtalálja ezeket a lányokat.
Elképesztő számomra ,hogy nincs bennük félelemérzet,hogy feltegyék ezeket a képeket.
Szerintem pár lánynak közölük szerethiánya,önbizalom hinya vagy egyéb akár komolyabb otthoni gondjai lehetnek.
Hisz feltölti chat.hu-ra meg erre a tündérkés oldalra és máris dőlnek neki a dicsérő,önbizalomnövelő 'szeretetet sugárzó' kommentek.
Bár én is 15 vagyok és nem egy pchilogus,de egyik ismerösömnek is ilyen gondjai voltak és ő is tett fel magáról ilyen képeket,ugyan nem tudom milett vele,de neki az otthoni életével voltak hatalmas gondok,de a végén már annyi pletyka ment,hogy nem lehet tudni,hogy mi volt igaz belőle.
Én akkor se tudom elfogadni az oldal értelmét,ha pedo oldal ha nem,akkor is iszonyú,főleg ahogy a kommenteket olvasom.
Egy 11 éves lány feltesz egy nyári bikinis képüket myvipre és máris itt kötnek ki és megdöbbentő kommentek érkeznek,ezeket elolvassák fene tudja mit vált ki belőlük.
Nem-nem kell max profil képet feltölteni,de akkoris..ugyanmár ez nevetséges.
Csodálkozik itt mindenki,hogy a kamaszok többsége 14-15 évesen már nem szűz,de mit kell itt meglepődni ezen?A sok idióta követi egymást mindenben.Erre már nem tudok mit mondani..és igenis VANNAK pedofil megjegyzések az oldalon,sőt csak azokból áll.Én nem védeném a szerkeztőket,mert ezzel csak ártanak szerencsétlen kölyköknek,ígyis van elég bajuk..nem védem őket,isten ments,de nem értem,hogy itől óvja meg ez a tündérmacis oldal őket??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!