A 10 éves lányom a Death note animéért rágja a fülem. Ti hány évesen engednétek megnézni a gyereketeknek?
"Ki olvastatja Nemecsek haláltusáját a gyerekével?"
Bár nem én vagyok a kommentelő, de: véletlenül nem ötödikes kötelező olvasmány? Magyarán 10-11 évesek olvassák.
Nálunk harmadik végén volt, a másodikos a vuk volt többek közt, az elsős meg a szeleburdi család, de èv közben is olvastak mindenfélét.
Nyilván más, de írtam a képi tartalmakat is, amiken mi nőttünk fel, egyszerűen nem tulajdonít neki jelentőséget. A wednesday szerintem durvább képi világban sokkal, mint a deathnote, már eleve csak attól, hogy az egyike anime, kevésbé súlyosak a látott halálesetek, de nyilván mondanivalóban tartalmasabb. Az én gyerekem húzza a száját a kisgyerekes dolgokra, de 5 èv múlva is gyereknek fogom tartani, nem felnőttesítem, egyszerűen “betelt” a kisgyerekes tartalmakkal, mert felépítve kapta meg az ingereket és látszott, ahogy érik, fejlődik az érdeklődése és “betelik” egy bizonyos kategóriával. Nem a kora miatt, hanem az “elfogyasztott” tartalom miatt, 6 évesen már a sokadik népmese nem volt olyan érdekes, 7-8 évesen már kevés volt a stilton, 9 évesen már a harry potterek kezdenek kevesek lenni. Ugyanez mesében, több tartalmat látnak egy bizonyos kategóriában és az 50. Már nem fog kelleni ugyanabból, többre vágynak, másra vágynak. Főleg a kistinik akarnak nagyok lenni(10 éves már kistini,sokan menstruálnak), majd ha tinilányok lesznek visszamennének a “cuki” kiskorba és újra élvezik a butított tartalmakat másik szemszögből.
Könyvekben és filmben is egyaránt igaz.. egyszerűen így fejlődnek. Az enyém is látta a wednesdayt, de az előtte lévő sima adams family is durva eléggé, akkor is, ha viccesre van véve. Én áttekertem egy két részt, egy rémálma sem volt, bár nem is mindenhol tudott azonosulni wednesday karakterével, szóval ahhoz még kellett volna egy két év, hogy ezt a fajta humort magáénak tudja érezni. A deathnoteban ilyen nincs, nagyon hasznosnak tartom az ilyenen gondolkozást.
Ja, akadj fent rajta hogy munka közben két perc alatt nem sikerült rendesen hivatkoznom egy 20 éve látott mesére.. mikor szerintem már jóval előtted ott sznoboskodtam ilyesmivel az első animeconokon..:)
Közben felnő az ember és az ilyesmi elveszti a jelentőségét;)
#20 vagyok, közben kérdeztem erről az animerajongó férjemet, szerinte inkább 14 éves kor körül leghamarabb. Pedig ő hozzám képest ezeket másként látja, ő nem pedagógus.
Aki azt írta, hogy kamasz valaki attól, hogy menstruál, ez félig igaz csak. Biológiai szempontból igen, lelkileg NEM. Nem egy kutatás született az elmúlt években arról, hogy hogyan vált ketté a lélektani és a biológiai fejlődés. Pont ugyanezért nincs rendben az sem, ha egy 13-14 éves nemi életet él. Testileg szinte felnőtt, fejben és lélekben még nem.
Kérdező! Szerintem szuper, hogy ilyen tudatosan állsz ehhez a kérdéshez. Le a kalappal! Nagyon jónak tűnik kettőtök kapcsolata a gyerkőccel, klassz, hogy együtt filmeztek és együtt hoztok ezzel kapcsolatban döntéseket.
Akkor talán nálunk is inkább negyedikben volt, harmadikban meg a Kincskereső kisködmön.
Mondjuk tök mindegy, engeded-e. Ha bele akar nézni, bele fog, ez TÉNY.
Én is néztem olyanokat 9-10 évesen, hogy anyámék füle kettéállt volna, ha megtudják, de a gyerek leleményes ;)
Mondjuk nem tudom, mennyivel jobb, amikor 9 évesen elolvastam hogy mészárolják le Vuk családját (konkrétan sírógörcsöt kaptam), vagy Nemecsek haláltusáját.
Ezek mennyivel jobbak? Csak mert nem japán, hanem "kötelező"? - ja, végülis csak 1,5 órán keresztül bőgtem, mert megölték a rókákat. De azzal ugye semmi baj.
Nevetséges kettős mérce.
8 évesen. Előtte még kb uncsi. 12 évesen se értené, de legalább jó nézni.
Meg amúgy ha olyan is lenne, mint írja, hogy a semmitől is rosszul volt.., nos nézzétek meg egyitt az első részt, vagy ilyesmi és figyeld őt, beszéljétek meg. Aztán nézd, van-e változás másnap. Szerintem 10 évesen, már teljesen oké. A karikákkal ne törődj, semmit sem jelent. Én mindig bármit megnéztem, amit akartam, felnőttek körülöttem le se szarták a karikákat, még ha 13 év különbség is volt. A death notenál a 16 azt jelenti, hogy ekkor érted meg azt, amit nézel. Őszintén már több éve, hogy láttam, de semmi extra. Van egy rész, ami kb csak arról szól, hogy egy nőből kiszedi az igazi nevét. Semmi brutál dolog nincs benne. Nagy a furfang, géniuszság, tervezés. Ennek egy részét átlátja majd, az egész sorozatot meg átlagban 16 évesen érthetik meg.
De ezt vele kell megbeszéld és kiteszteld. Én mindig együtt néztem a gyermekemmel dolgokat, főleg ha úgy gondoltam, akárhogy rosszul hathat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!