Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Ha egy gyerek "jól lett...

Ha egy gyerek "jól lett nevelve", és 19-20 éves korában mégis lop, csal, hazudik, az a szülők hibája, vagy csak belevitték?

Figyelt kérdés

Olvastam itt az oldalon egy anyasággal kapcsolatos kérdés alatt egy választ, hogy az anyuka panaszkodott, hogy a fia borzalmasan viselkedik kamaszkorban, azaz minden ügyben benne van.

Azt hozzátette, hogy nevelve lett, és fogalma sincs miért lett ilyen.

Ez mitől függ?

2023. ápr. 11. 11:02
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
84%
Az, hogy anyuka mit mond arról, hogy lett nevelve a gyerek, nem releváns. Mindenki azt mondja, jól nevelt, érted 😄
2023. ápr. 11. 11:11
 2/24 anonim ***** válasza:
72%

Ha tényleg jól lett volna nevelve, akkor belső indítatásból nem csinálná azt, amivel árt másnak.

Valószínűleg csak be volt fenyegetve gyerekként, azért nem mert ilyesmiket csinálni, s most ahogy nem kell féljen a szülők haragjától, azt csinál, amit mindig is akart.

2023. ápr. 11. 11:12
 3/24 NTBS ***** válasza:
81%
A társaság sokat ront vagy javít.
2023. ápr. 11. 11:18
 4/24 anonim ***** válasza:
86%
Testvèrek esetében is előfordul sokszor, hogy az egyik gyerek elkallódik, a másik meg nem. Nem mindig a szülők hibája, hisz általában ugyanígy nevelik mindkettőt.
2023. ápr. 11. 12:08
 5/24 anonim ***** válasza:
87%
Egy gyerekre rengeteg minden hatással van. Legnagyobb hatással a genetikáján túl persze azok azt emberek, akik a legtöbb időt töltik vele. Jól nevelés alatt bármit lehet érteni, akár testi vagy lelki fenyítést is, ami meg minden csak nem igazi nevelés. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogyan kell gyereket nevelni. Nekem sincs, hiába rágtam át magam egy csomó könyvön, és próbáltam ki sok mindent. Csak reménykedhetem benne, hogy a szándékom, hogy boldog embereket neveljek teljesülni fog.
2023. ápr. 11. 12:22
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

A problémás gyerekek a 2 végletből kerül ki leggyakrabban. A túl engedékeny és a túl szigorú családból, ezt Vekerdy Tamás irja. Egyik sem jó, meg kell találni a közeputat, ami nagyon nehéz. Lehet ,hogy anyuka úgy érzi ő nevelte, de lehet túl keményen, mindent tiltott és ez lett belőle.

Nyilván a társaság is befolyásolja, de aki hozott otthonról egészséges értékrendet, az tud nemet is mondani, mert kapott hozzá otthonról önbizalmat is.

2023. ápr. 11. 13:03
 7/24 anonim ***** válasza:
89%
Az a gyerek külön személyiség, önálló gondolatokkal és döntésekkel, egy ponton túl már nem lehet/nem érdemes a szülőt és a nevelést (vagy akár annak a hiányát) hibáztatni. A kamaszkor valahol erről is szól, fokozatosan válik le a gyerek a szülőről és lesz független személy, aki potenciálisan felülbírálhatja a korábbi nevelést. Ezzel egy időben csökken szép lassan a szülők befolyása, és már csak nézhetik, hogy a korábbi 15+ év munkája hogyan alakul. És 19-20 évesen szerintem már simán valid, hogy potenciálisan jó értékrend és minták és nevelés ellenében hoz rossz döntéseket.
2023. ápr. 11. 13:29
 8/24 anonim ***** válasza:
81%

Ilyen nincsen.

Anyám sem értette miért lettek olyanok a gyerekei amilyenek, pedig hat egyikünkkel sem foglakozott mentálisan, érzelmileg csak tartva voltunk kb, értsd meg vett mindent, főzött, mosott, takarított és ennyi volt a foglalkozás. Az, hogy a szülő mit mond az egy dolog.

2023. ápr. 11. 13:58
 9/24 anonim ***** válasza:
62%

"Az, hogy anyuka mit mond arról, hogy lett nevelve a gyerek, nem releváns. Mindenki azt mondja, jól nevelt, érted"

Jaja, mert a gyereknek nincs saját egyenisege, ugye, pláne 19 évesen. A logikatok szerint minden tolvaj anyja es/vagy apja is tolvaj volt. 🤦‍♀️

2023. ápr. 11. 14:03
 10/24 A kérdező kommentje:

Hát én amondó vagyok, hogy akit úgy nevelnek, hogy ha valamilyen káros dologról van szó, (legyen az alkohol, kábítószer, stb.) akkor nem szabad belemenni mondjuk ha bulizik és ő nem akar alkoholt inni, mert fél hogy rászokik és alkoholista lesz belőle, akkor ne fogadja el, és ugyanez a kábítószerrel is.

Például unokatesóm, (21 éves fiú, egyetemista) ha esetleg néha amikor ráér és elmegy bulizni a barátaival, csak mértékkel iszik alkoholt.

2023. ápr. 11. 14:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!