Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogy vesztek rá egy kiskamaszt...

Hogy vesztek rá egy kiskamaszt a tanulásra?

Figyelt kérdés

Hatodikos, és angolból bukni fog.

(Nem az anyja vagyok, de segíteni szeretnék.)

Közvetlen családból senki nem tud angolul. Én távolabbi rokon vagyok, próbálkoztam az online oktasásos időszakban segíteni neki videóhívásban, de ez rendszerint válaszdiktálásba torkollt. Ha próbáltam is rávezetni egy-egy nyelvtani szerkezetre, annak is olyan szájbarágás lett a vége, hogy szinte diktáltam.

És nem jegyzi meg. Semmit. Évek óta tanulnak a suliban angolt, de meg sem próbál angol nyelvű szöveget felolvasni, fonetikusan olvassa, szavakat simán kihagyja, ha túl nehéz lenne kiejteni. Az unásig gyakorolt feladatokra sem emlékszik már másnap, hogy ugyanazt a szerkezetet kéne használnia.

Anno én is gyenge voltam angolból, volt, hogy buktam is vizsgán suliban, szóval tudom, milyen, ha valakinek rosszul megy, de ebből süt a lustaság. Mert vannak olyan részek, ami csak seggelés kérdése. És valamennyi koszként is ragad az emberre, ha több éve próbálják tanítani... de nála ennek nyomát se látom.

Olyan helyen laknak, ahol magántanár esélytelen. Alapból nem hülye gyerek, valahogy motiválni kéne a tanulásra, de nem tudom, hogy. Én ajánlottam a duolingót neki, hogy játékos meg minden, de azt se csinálja.

2020. dec. 17. 23:38
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Korábban volt egy finoman szólva is rossz tanára (nem csak ő panaszkodott rá, nem akarok hosszan rizsázni), végül le is váltotta a suli. Viszont mivel hiányoznak a normális alapok, ezért még nehezebb dolga van ugye.

Szerintem ez a tipikus rosszgyerek mentalitás lehet, hogy hozzászokott, hogy ő úgyis rossz, mindegy mit tesz, ezért már nem is akar tenni ellene.

10, rá azzal próbáltak hatni otthon, hogyha megbukik, mi lesz az osztálytársakkal, kigúnyolják stb. Sok bőgés lett belőle, egyesnél jobb jegy nem...

2020. dec. 18. 07:31
 12/22 anonim ***** válasza:
86%
De milyen vàlasz az, hogy ne eröltessétek ha nem érdekli?? Hát megbukik belôle! Ezek szerint ha a történelem, matek nem érdekli akkor azt se kell tovább tanulni ??
2020. dec. 18. 08:22
 13/22 anonim ***** válasza:
89%
Igen ez nekem is szemet szúrt, hogy ne eröltessék ha nem érdekli. Ha egyszer ez nem választható tantárgy akkor igenis tanulni kell mert bukik és évet ismétel majd. Legalább egy kettes szintet hozzon aztán kész. Én utáltam a matekot mindig is de sose mondta azt senki, hogy akkor minek eröltetni, hagyd.
2020. dec. 18. 08:27
 14/22 anonim ***** válasza:
98%
Ja ja, kettest mindenki össze tud gányolni. Esetleg mondjátok neki azt, hogy ha megbukik, akkor még egy évet fog szívni vele.
2020. dec. 18. 09:07
 15/22 anonim ***** válasza:
75%
Kedves kérdező! Nem olvastam el a hozzászólásokat csak az egyes válaszolóét és egyet kell értsek vele. Ha nem akar tanulni akkor nem lehet rávenni. HA már tényleg mindent megpróbált a család és nem tanul a gyerek,nem érdekli és nem fogad el több segítséget akkor igenis az az egyetlen megoldás, hogy megbukik. Sokan vannak akik csak a saját kárukon tanulnak. Ez van sajnos. Majd ha rájön, hogy mivel jár évet ismételni stb akkor tanulni fog. Sajnos ez van
2020. dec. 18. 09:21
 16/22 anonim ***** válasza:
72%
A saját érdeke hogy ne bukjon meg, és ezt meg kellene valahogy értetni. És azt is, hogy ma már nagyon fontos a nyelvtudás, sok helyen ez már alapvető követelmény. Ha nem is az angolt akkor talán németet vagy valamit. Persze sok szakma van amihez nem kell, ez majd az ő döntése lesz. Az angolt jó lenne legalább egy kettesre. Valamivel motiválni kéne, legalább a kettes szintre. Bár ha az alapok hiányoznak, azt nagyon kéne tudnia, mert nehezen lép a következő szintre. Esetleg egy játékosabb megoldás? Valaki írta a szókártyákat, az is jó,lehet. Mit szeret? Esetleg azzal lehet motiválni.
2020. dec. 18. 12:17
 17/22 Andi80018 ***** válasza:

A szülőnek érzékletesen el kellene magyarázni neki, hogy semmiképp nem jó neki, ha megbukik, és elég ciki is. Nehogy már, egy kettest ne tudjon összeszedni. Szerintem ez elég gáz. Itt a hozzáállással van a gond a gyerek részéről, én tuti nem hagynám, hogy gyerekem idáig jusson. Ahogy látnám, hogy lemaradása van bármiből is, rámegyek. Gondolom, tavaly sem volt ötös év végén. Nyáron magántanár, vannak nyelvi táborok is.

Egyértelműen a szülő felelőssége, ha a bukásig jut a gyerek, általánosban. Szerintem egy motiváló magán tanár nagyon jó hatással lenne rá, csak el kéne indítani az úton. Ha már magabiztosabb lenne, jobban tudna haladni. Itt a téli szünet, álljanak rá a szülők a dologra.

Ha egyáltalán érdekli őket a gyerek teljesítménye. :-)

2020. dec. 19. 09:42
 18/22 A kérdező kommentje:
17, nincs magántanár, mármint fizikailag nincs, olyan helyen laknak. De ezt írtam is.
2020. dec. 19. 10:25
 19/22 Andi80018 ***** válasza:
Digitálisan is lehet találni tanárt, nekem egy ismerős kislány, hetedikes, matektanárhoz "jár", és nagyon jól haladnak, egy nyugdíjas néni, aki már nem is tanít. Ilyen nincs, hogy nem akar tanulni a gyerek. Ha meg már lemondtak róla a szülők, akkor nincs is kérdés.
2020. dec. 19. 11:07
 20/22 anonim ***** válasza:
4%

1, 15, pont arról szól a kérdés, hogy hogy lehet rávenni.

Nem lehet az megoldás, hogy akkor megbukik, és a saját kárán fog tanulni, mert az a gyerek, aki idáig eljutott, az nem fog tanulni belőle, hanem fel fogja adni. Mint ahogy már meg is tette.

Sikerélmények kellenének neki, hogy ne érezze, hogy teljesen hülye hozzá. Én az iskolai tanárával beszélnék erről. Ő talán jobban tudja, hogy hol van elakadva a gyerek. Ha egy előző rossz tanár miatt nincsenek meg az alapok, akkor bizonyára a többi gyereknek is gondot okoz az angol, ezt a mostani tanárnak figyelembe kéne venni, lassabban haladni, átvenni újra az anyagot. Egyébként a filmnézés jó ötlet, meg ha számítógéppel játszik, angolra kell állítani a nyelvet. Az enyémek sok szót ismernek a játékokból.

2020. dec. 19. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!