Ez a mai világban lehetséges? A lányom 2. osztályos szakgimiben!
Sürgősen kezdeményezd a gyerek kontrollvizsgálatát (gondolom már BTM papírja van). A nyelvtanár és a magyartanár írja le, milyen nehézségei vannak, milyen egyéni segítséget kapott az iskolában (korrepetálás, órai differenciált foglalkoztatás, stb.) és hogy ennek ellenére nem tudja elérni a minimum követelményt sem. Se szóban, se írásban nem boldogul. Persze ha tényleg ez a helyzet.
A tanév végével, vagy a 2018 naptári év végén meg fog szűnni a BTM-esek számára az értékelés alóli felmentés lehetősége, de aki addigra megkapja, annak az értettségin is figyelembe lehet még venni.
Viszont felmentést csak abban az esetben fog kapni a gyerek, ha átlagos értelmi képességekkel rendelkezik, és a nyelvtanulást súlyosan akadályozó részképességgyengeségei vannak, fejlesztésen, korrepetáláson is rész vesz, és ennek ellenére nem boldogul. Lehetőleg még ezekben az esetekben is megpróbáljuk a lehető legszűkebb területre korlátozni a mentesítést, és inkább kedvezményeket adni. Pl. ne értékeljék a helyesírását, szóban vizsgázzon, kapjon hosszabb felkészülési időt. Legalábbis a mi szaksolgálatunknál ez az új irányvonal.
Matematikából van felmentésem, tanári szakvéleménnyel.
Minden órára be kellett járnom matekból, mindent ugyanúgy meg kellett tanulnom, csak szóban. Úgy érettségiztem tavaly, hogy csak szóbelim volt, írásbeli kimaradt.
Viszont az órákon ugyanúgy készültem, tanultam mindent, amit a többiek és nem kényelmesedtem el csak azért, mert van egy felmentésem.
És ezt a lányodnak se hagyd!
Az egyik osztálytársam fel lett mentve angolból teljesen, a másik csak részlegesen, szóban kellett felelnie, úgy, mintha kétszer ment volna be felelni, tehát minden szóbeli részből dupla tételt húzott. Kijött egy kettessel, pedig senki nem hitte volna.
Az idegennelvi órákat ugyanúgy látogatniuk kellett, mint nekem a matek órát, még annak is, aki teljesen fel volt mentve. Hogy miért? Mert azt mondták joga van tanulni, nem küldik haza.
Hát akkor elmondom, hogy a te lányodnak is joga van tanulni, és akármit kap vagy nem kap felmentés téren, a maximumot kell kihoznia magából.
Én sem szenvedtem attól, hogy bejártam matekra, sőt, majdnem 4-es matekérettségim lett a szóbelivel és már mindenki lemondott rólam, azt hitték képtelen vagyok rá. :)
Hát te ne mondj le a saját lányodról és ha fel is menteted, igenis várd el tőle a maximumot, amit ki tud hozni magából, mert ez az ő érdeke!
Ha alapszinten megtanul németül, és nála ez a maximum, akkor az nagyon jó. De akkor legyen ez, mert a mai világban már mindenhez kell az idegennyelv, ha tetszik, ha nem.
És lásd be, az anyanyelvét nem igazán tudja máshol használni.
Tanár vagyok.
Öt tantárgyból kötelező érettségi vizsgát tenni (matek, magyar, töri, idegen nyelv és választott tantárgy). A lányod idegen nyelv helyett egy másik választott tárgyból tehet majd vizsgát, mert az öt tantárgynak így is meg kell lennie. Ez teljesen korrekt eljárás szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!