Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Honnan tudják a szülők, hogy...

Honnan tudják a szülők, hogy hány betűt vettek már az elsős gyerekeik?

Figyelt kérdés
Kicsit lentebb az iskolák kategóriában van egy kérdés arról, hogy hol tartanak az elsősök az írásban és olvasásban, és egészen megdöbbentett, hogy milyen pontosan tudják a válaszolók, hol járnak most a gyerekeik, és pontosan hány betű van még hátra. Honnan tudjátok? Nekem fogalmam sincs. A házit megírja napköziben, itthon már nem tanulunk, elő sem kerülnek a füzetek és könyvek, fogalmam sincs mit vettek aznap. Ha a suliról kérdezem, csak arról mesél, hogy milyen élményei voltak a barátaival a szünetekben. Csak véletlenül, a szomszéd kislánnyal való beszélgetéséből tudtam meg, hogy van már náluk tollbamondás. Azt is csak onnan tudom, hogy valószínűleg jól olvas már, hogy könyvekbe mélyedve találom a szabad idejében. Arról viszont fogalmam sincs, hogy vesznek-e már nagybetűket írásból, valahogy sosem gondolkodtam rajta, ő meg nem mesélt róla. Valahogy úgy vagyok vele, hogy a suli az ő ügye, nem az enyém. Nálatok hogy van? Tanultok otthon? Kérdezgetitek? Gáz, hogy én ennyire nem vagyok képben? Amúgy szeret suliba járni, a félévi szöveges értékelésében csak dicsérték. Beszélgeti is szoktunk, csak nem a tananyagról. Nálatok napi téma, hogy mit vesznek a suliban?
2016. febr. 17. 19:22
1 2 3 4 5 6
 31/54 A kérdező kommentje:

30-asnak: mire jó ez az arrogancia? különben meg baromira nem látszik, hol járnak az olvasókönyvükben, hiába nyitogatom. nyilván a gyerektől megkérdezhetném, de nekem nincs bajom azzal, hogy nem tudom pontosan. látom, mennyit olvas itthon a kis kuckójában. ez nekem elég visszajelzés. nem egy problémámra kerestem megoldást, hanem simán csak szívesen olvastam arról, mások hogy működnek e téren, mert eddig nem gondoltam, hogy ennyire szokatlan az, hogy egy anya nem tud mindent a gyermeke napi tanulmányairól.

29-esnek: nincs otthonra leckéje. amit a napköziben csinált meg, nem nézem át. a tanítónénik kérték is, hogy ne javítsuk a hibákat, hogy képben legyenek, mit tud a gyerek. különben meg hibátlanul dolgozik állítólag. nem adnak itthonra olvasási feladatot. sem semmilyen gyakorolnivalót. de most amúgy az utóbbi két napban bevezettük, hogy az esti meseolvasásnál ő is olvas nekem 1-2 oldalt hangosan, utána én folytatom. ez valóban hasznos, mert bőven van hova fejlődnie, de a sulihoz ezeknek az estimeséknek semmi köze.

Köszönöm a kamasz válaszoló írását is, egyáltalán nem baj, hogy hozzászólt a témához. Tudom, egy 7 éves még nem hasonlítható össze egy kamasszal, de a belé vetett bizalom szerintem ugyanúgy igénye minden korosztálynak. Ugyanis a 27-es válaszoló végre látja: nem a hanyagság vezérel, hanem simán megbízom a gyermekem önálló feladattudatában. Szerencsém van vele, hogy ezt megtehetem. Egy kicsit szétszórtabb, szeleburdibb gyereknek én is jobban a sarkában lennék.

Illetve nálunk is van olyan terep, ahol noszogatni kell: a hangszeres gyakorlás. Heti kétszer van hegedű órája a zenesuliban, és itt tényleg fontos az itthoni gyakorlás, amit előszeretettel bliccel el.

2016. febr. 20. 10:52
 32/54 anonim ***** válasza:
72%
Hiába magyarázod meg 100 mondatban...Szerintem mar te is beláttad, hogy érdektelen voltál eddig. Változni soha nem késő😊
2016. febr. 20. 12:50
 33/54 anonim ***** válasza:
100%

30-as vagyok, és inkább ironikus, mint arrogáns...

Azt írod, hibátlanul dolgozik, ÁLLÍTÓLAG. Honnan fogod tudni, ha mégsem így van? Ha valamit beír, vagy kér a tanító néni az üzenő füzetben? Azt sem nézed meg?

Ha kinyitod az olvasókönyvet, hidd el, meg fogod találni kérdezés nélkül is, hol tartanak. Próbáld csak ki... (Egyébként praktikus dolog a gyereknek is a könyvjelző, így még lapozgatni sem kell annyit.)

2016. febr. 20. 14:51
 34/54 anonim ***** válasza:
100%
Akit érdekel a gyereke iskolai teljesítménye, éppen hol tartanak, mit vesznek.........nem itt kérdezi, hogy más, hogy csinálja, mert az lenne a normális, hogy megnézem, a gyerek füzetét, megkérdezem a gyereket vagy a tanárnőt!!!!
2016. febr. 20. 15:14
 35/54 A kérdező kommentje:

Eszem ágában sincs változtatni, nem ezért írtam ki a kérdést, de mintha szándékosan nem akarnának érteni egyesek. Nekem nincs gondom azzal hogy nem tudom, melyik betűt veszik épp. Ezerszer leírhatjátok, hogy szégyenletesen érdektelen vagyok, és nyissam ki a gyerekem könyvét, ezeregyedjére is csak azt tudom mondani, hogy valóban nem az aktuálisan tanult betűk érdekelnek a lányom életéből, és nem fogom naponta lapozgatni a füzeteit. Leírtam azt is, hogy néha napján azért látom a füzeteit, könyveit, amikor ő megmutatja. Ennyi nekem elég. Az üzenőfüzetet pedig mindig ideadja, ha írtak bele. Sosem felejti el, úgyhogy ezt se nézegetem, mert úgyis szól, ha kell. Megbízható.

És honnan tudom, ha nem hibátlan a leckéje? Hát sehonnan. Mert mi van akkor, ha hiba csúszik a leckébe? Hibázni ér. Harmadjára írom: a tanítónénik kérése is az, hogy ne javítsuk a házit.

2016. febr. 20. 17:48
 36/54 anonim ***** válasza:
Nalunk a kisebbségi anyukak ilyenek. Sajnalom a gyerekeiket...
2016. febr. 20. 18:41
 37/54 A kérdező kommentje:

köszönjünk az építő hozzászólást.

melyik kisebbségre gondolsz? a véleménykülönbségekről sértegetések nélkül is beszélgetni képesek kisebbségére? hát ja... tényleg kevesen vagyunk.

2016. febr. 20. 19:18
 38/54 anonim ***** válasza:
62%

Kedves Kérdező!

Nagyon sajnállak, mert szinte kivétel nélkül csak bírálatot kaptál. DE! Neked van igazad, te csinálod jól, és elképesztő, hogy nem tántorít el ettől 4 oldalnyi negatív komment, minden szülőnek ilyennek kellene lennie!

Vekerdytől idéznék, egy interjúból kiragadott kérdésre, miszerint:

– Többet kell foglalkozni otthon a gyerekekkel, ha nem vagyunk elégedettek az iskolával?

– A tananyaggal egyáltalán nem kellene foglalkozni, az iskola a gyerek dolga kellene legyen, ne higgyük el, hogy otthon kell gyakorolni. Hazavonszoljuk a gyereket, közben bevásárolunk, utána leültetjük, miközben főzzük a vacsorát, a másik kezünkkel a szennyest válogatjuk és ebben a némiképp felspannolt állapotban az M betűt gyakoroljuk. Ez katasztrófa, mert az lesz a vége, hogy a végén már kicsit utálom a gyereket, aki kicsit utál engem, de még jobban az M betűt meg az írást. Otthon pihenni, játszani, tombolni kell, de nem gyakorolni. Segítsünk, ha kéri, de ne faggassuk, hogy „van-e lecke”. Mert ha így kezdjük az iskolát, nyolc év családi pokol lesz. Jobb tanuló lesz, ha tudja, hogy ez az ő felelőssége és nem gyötörjük. És ha rossz tanuló lesz, akkor sincs nagy baj. Sok rossz tanuló lett később nagy ember, mert nem korrelál az iskolai beválás az életben való boldogulással.

2016. febr. 22. 12:21
 39/54 anonim ***** válasza:
47%

12.21.

A Vekerdy mondott elég fura dolgokat is, nem biztos, hogy jó referencia. Pont most.

Engem inkább az érdekelne, hogy a kérdező, nem kiváncsi?

Nem beszél arról a gyerekkel, hogy 'amikor én voltam elsős, akkor...." nekem így vagy úgy volt, ilyen volt az iskolatáskám, stb.

Akkor mit mondott, amikor arról beszélt, hogy "büszke" a gyerekre a félévi értékelésnél?

A gyerekek is pontosan tudják, vagy inkább érzik, hogy mit várnak el tőlük. Hogy a másik gyerekről beszéljen, és ne arról, hogy milyen betűt tanulunk.

Nem jött azzal haza, hogy "anyu, én el tudtam olvasni ezt vagy azt, a Zsófi meg nem" -vagy fordítva.

Nem mutogatja az iskolai dolgait, mint a "kincseit"?

Nem kell kérdezgetni, beszél magától, ha nem akkor baj van. Kérdés, hogy miért.

2016. febr. 24. 22:41
 40/54 anonim ***** válasza:
40%
En szeretem Vekerdyt. Ettol függetlenul semmi nem tudna megakadályozni abban, hogy napról napra figyelemmel kövessem elsős gyerekem fejlődését. A ketto nem függ ossze nalam. Van, amit megfogadok a konyveibol, van, amin mosolygok, hogy nalunk ez szoba sem jöhet😊
2016. febr. 25. 07:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.