Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Iskola választás. Hogy döntenél?

Iskola választás. Hogy döntenél?

Figyelt kérdés

Kisvárosban élünk, ahol van helyben iskola. Sok rosszat hallani róla, leginkább azért, mert körzetileg több olyan település is hozzá tartozik, ahol zömével hátrányos helyzetűek vannak, rossz szociális környezetben.

Persze zömében teljesen normális, átlagos család gyermekei járnak oda is; csak elég, ha 1-2 ilyen problémás bekerül, és máris megkeseríti az osztály életét...

Adott egy másik iskola, csupa jó véleménnyel, két tannyelvű, kis létszámú osztályok, de messzebb. Az oda-vissza út, amit nekünk napi 2x kéne megtenni 60 km. Havi szinten 2500 km lenne ez az ingázás.

A helyi iskolába több ovis társa is menne a gyermekünknek, így könnyebb lenne beilleszkednie, és ebben az évben sokat is járnak át az iskolába, hogy fokozatosan szoktassák, megismerhessék az iskolai életet.

Itt nagyon hamar, akár már az első osztálytól kezdve önálló lehetne, mivel egy háztömbnyire lakunk az iskolától. A reggelek is könnyebbek lennének, jobban ki tudná pihenni magát a gyermekünk.

A másik iskolába 3/4 órával előbb kéne elindulni, és a haza vezető út is lerövidítené a délutánját.

Viszont jobb oktatást kaphatna ott.

Ti hogy döntenétek?

dec. 13. 21:43
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
69%

Én is azt mondom hogy a közelebbi , a saját példámból tudom.

Mi akkor költöztünk amikor harmadikos voltam , megyeszékhelyről faluba. Nem irattak át a falusi iskolába maradtam a megyeszékhelyibe ami egy jó hírű iskola volt. Én gyűlöltem minden egyes percet ! Az egész életemet tönkre tette az a nyolc osztály. Arról nem is beszélve , hogy általános iskolásként 5:40 kor kellett keljek reggel , hogy elérjem a 6:15-ös buszt , hogy beérjek hétre a városba és még onnan fél óra gyalog.

Soha nem tenném ezt a gyerekemmel, így hogy átéltem.

Tesómat később a falusi iskolába iratták , ő már ott kezdte fiatalabb nálam..

Semmit nem jelentett , hogy melyikünk hova járt , mert mind a ketten mentünk középiskolába majd pedig mind a ketten erős főiskolán diplomáztunk.

Az általános iskola tényleg annyira mindegy a tanító személye a lényeg. És soha nem tudhatod , hogy a jó nevű iskolába mikor milyen gyerek kerül.

Szerintem mindenképp a közelebbibe kezdjen , aztán ha probléma van , később még mindig át lehet vinni máshova.

Nekem most van általános iskolás gyerekem , 5 percre van gyalog az általános iskola , nem a legjobb hírű a városban , viszont mi borzasztóan szeretjük nagyon rendesek a tanárok nagyon rendes az igazgató. És annyira mindegy mert itt a városban kettő középiskola van , a legtöbb gyerek odamegy, mindegy hogy melyik általánosba járt.

dec. 14. 01:35
 12/25 anonim ***** válasza:
26%
Elég nehéz elhinni hogy közelebb nincs más iskola....
dec. 14. 04:47
 13/25 anonim ***** válasza:
86%
"jó iskolában" is kifoghattok problémásat, az enyémek olyanba járnak (nekünk az a körzetes) ahova körzeten kívülről és a szomszéd településről is járnak át (már 3 évfolyamot indítottak, akkor a túljelentkezés, amikor mi kezdtük még 2 volt). A fiam osztályát pl egy teljesen átlagos szociális helyzetben élő kisfiú bomlasztotta, olyan szinten, hogy másodikban (!) már igazgatóit kapott, verekedésért. Mivel körzetes volt nem tudták csak úgy kirúgni, sem eltanácsolni (tanköteles ugye, ez a körzetes és problémás gyereket nem vállal egyik sem, ha nem muszáj) . Négy évig szenvedtek vele, mire sikerült átrakatni máshova, akkor már bevolt vonva a szakszolgálat és a gyermekjóléti is. Ismétlem, jóhírű iskola! Olyanokat megengedett magának, amit a 8.osztályos kamaszfiúk sem mertek volna, de eltanácsolni nem egyszerű egy gyereket, ha nincs befogadó iskola.
dec. 14. 06:52
 14/25 anonim ***** válasza:
12%

Én csak kényelmi szempontokat látok a leírásban, arról semmit, hogy a gyereked milyen képességekkel rendelkezik.

Ha már most sokat néz könyveket, olvas és egy ideje nem igényel délutáni alvást, akkor nyilván a jobb suli. Ha hajlamos lezülleni a környezete szintjére, mert túl könnyen alkalmazkodik, akkor is a jobb iskola.

Ha kicsit lassabb, nehezen barátkozik, nem nagyon érdekli semmi "iskolás", csak játszik és nem nagyon szívesen ül meg társasnál, kirakónál, rajznál, gondolkodást igénylő feladatoknál, akkor maradjon a közeliben.

Én nagyon sajnálom, hogy "papíros" gyerekemnek csak a szr, körzetes iskola jutott elsőre, ahol 32en vannak egy osztályban és nagyon híres a tanulási problémás gyerekek integrációjáról, ennek a sulinak a legrosszabb a híre a környéken.. a sok lassú, tanulási zavaros, kövér(bocs, de tényleg) óriás gyereknek nagyon bejött a suli, az enyém nem élvezte és nem is úgy álltak hozzá. Hátrány volt nekik, hogy folyékonyan olvas, jobban számol és a viselkedésproblémája is súlyosabbnak tűnt ebben a lassú tempóban. Amíg hatalmas lelkesedéssel segítették a tanárok, aki beszédfogy.volt, vagy nem tudott kört rajzolni, nem ismerte a számokat 3ig sem, az enyémet nem lehetett a sor első részére venni, mert nem bírta kivárni a sorát.

Tudom, hogy más iskolában a gyereknek még a pad alá raktak ilyen birizgálós vackot is, hogy lekösse az energiáját és külön feladatokat nyomtattak a szintjéhez képest.

Amíg a körzetesben télen csak az 1-2 szótagos szavakat vették olvasásból, másik iskolában már mondatokat olvastak, sokkal előrébb jártak. Amíg a gyenge suliban jó, ha a kisbetűket átveszik év végére, másik suliban a nagybetűket is vették. Tudom, hogy sok gyereknek ott teher volt ez a tempó, nálunk meg teher volt a lassú tempó. Mindenhol másfajta gyerekkel tudnak és akarnak mit kezdeni. Amíg a gyenge suliban a tesi leginkább szabadjáték, az erős suliban ugrálókötelezés, felülés, fekvőtámasz, kötélmászás, normális gimnasztika. Amíg az enyém sosem csinált négyüteműt és nem is hallotta a kifejezést 3.ban szintén gyenge suliban, más már elsőben tudta..

Mindenképp a gyerek tanulási tempójához igazítsd az iskolaválasztást és rohadtul örülj, hogy vannak lehetőségeitek. Próbálj nem elfogult lenni. A gyerekek egy része, akik szeretne és akarnak tanulni, igénylik a mentális és/vagy fizikai kihívásokat, azok már többé-kevésbé olvasnak nagycsoportban, fürgék a mászókákon a játszótereken, szívesen társasoznak, részletesen rajzolnak és imádnak matricás foglalkoztatós "rejtvényeket" megoldani, mint mondjuk egy labirintus, kirakó vagy párkereső, vagy elbújt állatok megtalálása. Ha a gyereked ezekért odáig van, akkor mindenképp a tempós iskolába írasd. Akkor is, ha neked nem "teher" vele leckét írni, vagy naponta megtanulni 5 idegennyelvű szót.. mert ilyen szülőt is ismerek, akinél iskolaválasztásnál szempont volt, hogy ne kelljen foglalkoznia a gyerekkel munka után, mindent írjon meg napköziben a hétvégéi meg maradjanak szabadon.

Én magam, és a gyerekem miatt az erős oktatás pártján állok, mert az én gyerekem így boldog(le merném fogadni amúgy, hogy ez a magas iq miatt van), de ha más típusú gyerekem lenne, akkor beraknám homokozni és fogócskázni lassú tempós suliba, mert iszonyú kedvesen viselkedtek a tanulási zavarosokkal a tanárnénik és hát.. a lényeg, hogy a gyerek boldog legyen és ki tudja magából hozni azt, ami benne van. Ha kevesebb van benne tudásvágyból, akkor gyengébb suli, és keresni mellé hobbit, amiben tehetséges.

dec. 14. 08:33
 15/25 anonim ***** válasza:
75%

Hát 60 km-re biztosan nem hurcolnám. Most gondolj bele, 8 hosszú éven át tuti biztos hogy minden reggel-este meg tudjátok oldani a logisztikát? Van oda egyáltalán tömegközlekedés? Ha nagyobb lesz, és elmenne suli után elnyalni egy fagyit a barátaival, megteheti, vagy akkor 3 órával később ér csak haza?

Én beíratnám a helyibe, és ha menet közben élhetetlennek bizonyul, akkor elgondolkodnék a váltáson.

De amúgy ezeket a dolgokat sosem értem. Mi amikor ideköltöztünk, feltérképeztem a helyi iskola-óvoda-bölcsőde kínálatot. Miért kell 6 év után elcsodálkozni, hogy nem jó a helyi egyetlen lehetőség?

dec. 14. 09:11
 16/25 anonim ***** válasza:
8%

Nemár, fél óra kocsiút, mit rinyálnak itt egyesek? Én napi 1,5 órát ingáztam csak oda, és közben OLVASTAM. És mentünk programra is.

A gyerekem is több, mint egy órát ingázik reggel és semmi baja vele, magától nyílik 5:45körül a szeme, nyáron hamarabb is, de le is fekszik 7körül, és pár perc után elalszik, 9ig nagyon ritkán van fent.

Annyit még leírnék, hogy rosszabb suliból senki sem veszi át szívesen jobba, már csak azért is, mert a jobb suliban annyival többet tudnak, gyorsabban haladnak, hogy nem fogja tudni behozni jóképességűként sem.

dec. 14. 11:33
 17/25 anonim ***** válasza:
62%
a legszipiszupibb elitiskolában is kifoghattok valami idegbeteg pszichoptata kisállatot, akinek mindent szabad az "autista" diagnózisával, csak tőle még nehezebb lesz megszabadulni vagy legalább a gyereked megvédeni, mert a papája-mamája főorvos vagy ügyvéd lesz...
dec. 14. 12:15
 18/25 anonim ***** válasza:
26%
A másik iskolába vinném. Én is a helyi szarabban végeztem. Semmire nem vittem az életben a gyenge alapok miatt. Ráadásul a sok cigány, problémás gyerek tönkretett hosszú évekre.
dec. 14. 21:07
 19/25 anonim ***** válasza:
87%

Én a helyivel kezdeném, max ha gáz, akkor váltás.

Az, hogy erős-e az iskola, nem releváns, mert alsóban az kell, hogy legyen motiváció neki, az pedig erősebb suliban húzósabb. Plusz hamarabb önállósulhat a gyerek a közelebbi suliba közlekedéshez.

Aki azzal jön, hogy a gyengébb suliból kiindulva nem vitte semmire, az kifogásokat keres. Ha nincs, ami lelkileg durván megnyomorít, akkor gyakorlatilag mindegy az ÁLTALÁNOS ISKOLA. Nem azon múlik, hogy mire viszi valaki.

dec. 15. 00:44
 20/25 anonim ***** válasza:
47%

Nagyon nehéz a választás.

Szerintem egy iskolában nagyon alap, hogy az összetétel ne legyen gáz. Persze, a jobb suliba is lehetnek ilyenek, a tanárok kérdése meg abszolút lutri, a fiamnak már kb a negyedik matektanára van két év alatt. Szóval ebből nem lehet kiindulni.

De az összetételből, referenciákból igen. A legoptimálisabb az lenne, ha a jó iskola közelébe költöznétek. Mi pár éve így tettünk, bár csak egy pár utcával mentünk arrébb, de ha nem, akkor a mostani suli szóba se jöhetett volna.

Talán, még tényleg az lenne a legjobb, ha más nincs, egyelőre a közelibe íratnátok, és kiforrja magát, milyen is lesz. Egyébként a mi sulinkban az igazgató elmondta még a nyílt napon, hogy messziről járó gyerekeket nem is vesz fel, mivel óriási megterhelés a kisgyerkenek az ingázás.

A gyengébb sulinál annyit lehet csinálni, hogy folymataosan nézitek, mennyit tud.Gyakorlókat venni, otthon felmérni olyan feladatsorokkal, amiket tudni kell. Ott kiderül, van-e valami hiányosság.

Mondjuk, most elolvastam megint, amit írtál az összetételről, hát, inkább nem. Egy problémás is haza tudja vágni az osztályt...:-(

dec. 15. 10:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!