Hogyan tanitjátok a gyermeket nyelvre? Van értelme online?
Az angol szinte semmi amit suliban tanítanak nekik. (Heti 1 óra, az is szabadjáték majdnem)
Magántanár drága hosszútávon és akcentus is lehet.
Online oktatást próbálunk most, kezdő szinten, oktatóval, aki magyarul nem tud.
A feladatokat szinte én fordítom le a gyereknek. What's missing stb. Úgy, hogy angolból én nem tudok szinte semmit(németes vagyok)és nem fogom tudni pesztrálni az online oktatásokon. Még így kezdő szinten elmegy.
Elképzelhető az, hogy egy idő múlva tudni fogja magátol, hogy mi a feladat, mit mond a tanár angolul, mit kérdez meg stb, vagy hónapokon át ott kéne lennem tolmácsként mellettük? A gyerekek ahogy látom gyorsan tanulnak, akcentus nélkül képes utánozni, ezen el is hűltem.
(8 éves)
Vagy jobb, ha be sem fizetem idegennyelvű online oktatásra, és keressek más megoldásokat?(ez sem olcsó, de magántanárnál olcsóbb)
Vagy tanítsam németre amúgy? A német nyelvet tudom, abban tudnék segíteni, csak suliban angolos és a gimiben is az angolt fogják nyomni nagyon mert az meg kéttannyelvű nagyon kemény lesz, fel kéne zárkoztatnom angolból villámsebesen, mert ha lehet 8 évfolyamos gimibe átrakatnám.
"Valamint mivel úgyis tud mindenki angolul, egy egy munkafelvételnél ezzel nem emelkedne ki a tobbiek kozul, nem lenne versenyelőnyben az angollal."
Nem, viszont ugyanezen okból nagyon nagy hátránnyal indulna angol nyelvtudás nélkül.
"És nem tudok neki segiteni háziban sem, semmiben."
Nem olyan nagy baj az. Nekem sem tudtak segíteni az angolban, a németben sem, mégis boldogultam. Ha pedig muszáj, biztosan találsz a környezetedben valakit, aki tud angolul és hajlandó segíteni. Engem pl. a szomszédom is megkért, hogy időnként segítsek a fiának az angol háziban.
"Igenis szeretném ha a gyermekem szakértőktől tanulna meg főzni nem csak a netről receptekből!"
Uhh.. és ha nem lesz kedve a főzéshez?
Szerintem tök jó, hogy a gyereked ilyen nyitott és érdeklődő, hadd próbáljon ki a lehetőségekhez mérten mindent, amit akar, és majd dönthesse el ő, hogy mihez van kedve hosszabb távon, mivel akar komolyabban foglalkozni.
Akkor nekem is van erre az egeszre egy ujabb gondolatom.
Ha teljesen "kizarjuk" a gyereket mindenbol es csak rad fokuszalunk, akkor, persze javits ki ujra nyugodtan, nem lehet hogy a problema "benned" van? Hiszen a te anyukad nem olyan volt mint te,ahogy irod es lehet ezeket annyira gorcsosen megakarod valtoztatni,hogy a vegen annyi gondolat jon a fejedbe hogy csak elveszel bennuk?
Mar csak azert,mert en ertem hogy jot akarsz,de azert valljuk be hogy ma mar nem sok ember koppaszt csirket, legalabbis a fiatalabbak kozott nem annyira. De nem is ettol fog tudni fozni, allitsd oda magad melle, csinaljatok rantott husit, vegyel neki deszkat es nyujtofat es adj neki egy kis lisztet,tojast es engedd hogy jatszon vele, panirozzatok egyutt es jatszal vele te is. Maris elvezhetobb lesz neked is. Mert ahogy olvasom a gyereked barmit elvez amit veled egyutt csinalhat, szoval rajtad a sor hogy te is elvezd.
Ugyanezt a tanulassal is, valtoztass a modszeren. Jatekosan tanitsd, szerepjatekozas is jo lehet, hu**e pelda,de lehetnel te a torp papa es o lehetne a diakod, es akkor elovesztek par fuzetet es elkezdtek matekozni, hu ki tud tobbet eltalani? Ki oldja meg hamarabb, a verstanulasnal is motivalja ha versenyeztek picit es az otthoni sikerelmenyek a suliban is latszofni fognak, ugyanugy a rajzolassal is lehet ezt csinalni. Vannak azok a mandala szinezok, vagy te is csinalhatsz egyet korzovel es akkor azt szinezzetek egyutt,ha annyira szinezni kell,de csinaljatok olyan feladatokat is amiket eleve szeret es jo benne.
Az angolon pedig NE stresszelj!
Nem kell mas kiskorban tokeletesen ejteni a szavakat, ez amugy is mar szinte lehetetlen a ti esetekben, de csak most. Tanulja meg jol a nyelvtani reszet es majd a tobbi raragad ha utazgat a jovoben, vagy ha nagyobb lesz akkor egy IELTS programmra is elmehet,ahol felkeszitik, fixaljak a hibait es ott tenyleg megtanul beszelni is.
Amugy merre laktok? Nekem rengeteg jo jegyzetem van, hiaba beszelem, mindig tanulok valami uj szot, kifejezest es jol ertheto, ha gondolod elkuldom oket.
Én úgy gondolom te nagyon görcsösen ragaszkodsz egy szuper anyu énhez aki mindent megakar mutatni, csinálni. Mindent a kezedben akarsz tartani.
Angol az egy alap követelmény lesz mire a gyerek felnő. Majd mellé tanul másik nyelvet pl gimiben.
Keress egy jó angol tanárt és azzal tanulhat angolul. Mivel kicsinek kezdi sok időt vele lehet és még jobb összhangban tanulhat.
8 éves gyerekről beszélünk, erasmus azért még távol van a munka világa is.
Nem olvastam végig az összes választ, szóval bocsi, ha ismételek valakit.
Én nyelvészetből diplomáztam, és 3 nyelven beszélek.
Szóval van tapasztalatom a gyerekekkel és a nyelvtanulással is.
Tudom, le leszek pontozva, de nekem is az a véleményem, hogy a 8 éves gyereket hagyd békén a nyelvtanulással. Szerinted miért csak játszanak angolórán? Miért csak mondókákat meg dalokat tanulnak? Most ismerkednek a nyelvvel, az a lényeg, hogy rákapjanak az ízére, megszeressék, nem tőzsdei előadásokat kell nekik idegen nyelven tartani.
Kutatások bizonyítják, hogy a túl korai nyelvtanulás bezavar az anyanyelvi kompetenciákba. Amíg nem tud írni-olvasni stabilan az anyanyelvén, addig nem kéne elkezdeni írni-olvasni idegen nyelven. Tehát szerintem felsőben a legkorábban. Ennek ellenére sok helyen elkezdik, mert ez az elvárás a szülők részéről. Viszont jobb helyeken inkább az utánzásra épülő nyelvtanítás megy, nem pedig az írás-olvasás. Az valóban igaz, hogy így nem lehet velük gyorsan haladni, ezért sem látom értelmét ilyen kicsi korban. Amit egy 8 éves egy év alatt megtanul, azt egy 16 éves egy hét alatt.
Viszont abban van igazság, hogy Magyarországon a nyelvoktatás később sem valami nagy durranás. A lányom angol tagozatos gimibe jár, csak felejti azt, amit már tud. Elavult, régi módszerekkel dolgoznak, amelyek már 20 éve sem működtek.
Én magam úgy tanultam nyelveket, hogy huszonévesen kimentem babysitternek. Mindenki, akit ismerek, és normálisan beszél egy nyelvet, mind élt anyanyelvi területen. Persze meg lehet másképp is tanulni egy nyelvet itthon, de az iszonyú sok idő. Az iskolában, amikor a gyereknek 15 tantárgyból kell készülnie, nem nagyon van ideje a nyelvvel hatékonyan foglalkozni. Az enyém is megírja 5 perc alatt az angol leckét, aztán tanulja a fizikát meg a törit. Ezért talán van értelme a kéttannyelvűnek, de oda elég nehéz bekerülni. 8 évesen még nem lehet tudni milyen tanuló lesz a gyerek. Ráadásul ezt neki kéne eldönteni, nem a szülőnek, ha őt ez nem motiválja, helyette nem tudsz tanulni.
Egyébként én a 3. nyelvet a netről tanultam. A youtube-on nagyon sok oktatóanyag van fent, ingyen. És hallod a nyelvet, nem olvasod, mert nagy különbség!
Én már elengedtem az iskolai nyelvtanulás a dolgot. Majd ő is kimegy külföldre egy évet német nyelvterületre meg egy évet angol nyelvterületre. Majd ott megtanulja. Ha babysitternek megy, minimális saját tőke kell hozzá.
Mit vársz az iskolától? Amikor egy diplomás tanár nettó 200.000-at visz haza, nem lesznek a tanárok sem motiváltak, ráadásul még csoportbontásban is 17-en vannak, ami nagyon sok. Persze ha nagyon jó egy tanár, akkor a nyelvvizsgára felkészíti a gyereket, ha a gyerek is nagyon motivált. De! A nyelvvizsga még messze nem jelenti azt, hogy egy munkahelyen ő majd telefonon szakmai dolgokról tárgyal a külföldi kollégákkal. Egy középfokú nyelvvizsga az semmi! Kb. arra jó, hogy a magyar anyanyelvűekkel angolul elbeszélgessünk hétköznapi dolgokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!