Van még jelentés az iskolában? Szerinted van értelme?
Nálunk van, és az értelme az, hogy a gyerekek könnyebben ráhangolódnak az óra kezdetére, elcsitulnak. Némileg megtanulnak önállóan, összeszedetten megnyilvánulni (bár ez inkább csak elsőben kihívás, de lehet bonyolítani dátummal, időjárással). Megtanulnak 20 másodpercig egyenesen és mozdulatlanul állni, kezdetekben ez is kihívás.
Felsőben és középiskolában elhagyhatónak gondolom. De szerintem akkor már nem is szokták kérni.
Nálunk ez teljesen Tanár függő (középiskoláról beszélek), viszont akik kérik az ő óráikon ez egy kisebb hagyománnyá vált.
Szerintem van értelme, mivel eredeti célja az lenne, hogy egy esetleges katasztrófa (tűzriadó stb.) esetén a Tanár tudja a létszámot, bár tapasztalatom szerint a "hetes" sem tudja sokszor ki hiányzik, szóval ez a funkció nagyrészt elvesztette az értelmét.
Illetve így köszöntjük a Tanárt, ez egy formája a tiszteletadásunknak.
Én tanítok és soha nem kérem mert utálom. Számomra van egy katonás és kommunista jellege, ezért nem bírom elviselni.
Az órára hangolódásnak adna egy keretet, de azt máshogy is el lehet kezdeni, pl. mi mindig egy tananyaghoz kapcsolódó mondókát mondunk el. A célt ugyanúgy elérem vele mint a jelentéssel, de számomra sokkal másabb a hangulata.
Én tanítani fogok és fontosnak tartom. Pont azért, amit az #5 válaszoló mondott: Átmenet a szünet és a tanóra között. Még az utolsó ficergésekre, mondatokra lehetőséget ad, amíg a gyerekek felállnak, de mire vége a jelentésnek, egy tanórára kész, fegyelmezett osztály az elvárás.
Ráadásul a gyerek szemszögéből is van jelentősége. Ki kell állni az osztály elé, a tanító/tanár elé és beszélni. Van, akinek ez gondot okoz, itt legalább "tét nélkül" teheti. És persze a hetes feladatai is van, akinek örömet okoznak, van akinek pedig megoldandó problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!