Hogyan tanitjátok a gyermeket nyelvre? Van értelme online?
Az angol szinte semmi amit suliban tanítanak nekik. (Heti 1 óra, az is szabadjáték majdnem)
Magántanár drága hosszútávon és akcentus is lehet.
Online oktatást próbálunk most, kezdő szinten, oktatóval, aki magyarul nem tud.
A feladatokat szinte én fordítom le a gyereknek. What's missing stb. Úgy, hogy angolból én nem tudok szinte semmit(németes vagyok)és nem fogom tudni pesztrálni az online oktatásokon. Még így kezdő szinten elmegy.
Elképzelhető az, hogy egy idő múlva tudni fogja magátol, hogy mi a feladat, mit mond a tanár angolul, mit kérdez meg stb, vagy hónapokon át ott kéne lennem tolmácsként mellettük? A gyerekek ahogy látom gyorsan tanulnak, akcentus nélkül képes utánozni, ezen el is hűltem.
(8 éves)
Vagy jobb, ha be sem fizetem idegennyelvű online oktatásra, és keressek más megoldásokat?(ez sem olcsó, de magántanárnál olcsóbb)
Vagy tanítsam németre amúgy? A német nyelvet tudom, abban tudnék segíteni, csak suliban angolos és a gimiben is az angolt fogják nyomni nagyon mert az meg kéttannyelvű nagyon kemény lesz, fel kéne zárkoztatnom angolból villámsebesen, mert ha lehet 8 évfolyamos gimibe átrakatnám.
Kérdező, az angolt ma már nem lehet kikerülni, konkrétan a mindennapok része.
Ahogy mások is írták, nemzetközi cégeknél angolul kommunikálnak, külföldi partnercégekkel angolul kommunikálnak, angolul mindenhol tudnak.
Van német nyelvvizsgám, diplomához kellett. Kis túlzással kitörölhetem vele a s.ggemet. Nem mondom persze, hogy bármilyen nyelvtudás fölösleges lenne, természetesen nem az, és ha mondjuk Ausztriában vagy Németországban akarnék élni, akkor jól jönne. Viszont azóta sem vettem hasznát sehol. Angolul felsőfokon beszélek és az bizony nagyon jól jön. Informatikai területen dolgozom. Minden tananyag, segédanyag, fórum stb, MINDEN angolul van. De vehetsz szinte bármilyen szakmát, tudományt, angolul érhető el messze a legtöbb szakirodalom, tananyag, egyéb információ. Lehet persze más nyelvet tanulni, de az angol egy idő után elengedhetetlen lesz.
Én jártam a british council-ra anyanyelvi tanárhoz talán egy éven át, 5en voltunk tizenévesek a csoportban. Semmi értelme anyanyelvi tanárhoz járni, amikor már nem babáról van szó. Tinik már logikai úton tanulnak, én is mindig a másikat kérdezgettem, mit mond, és lehet, hogy jobb kiejtést hallottam, de tiniként nehezebb volt ezt vissza is adni, nem ragadt rám úgy magától, mint egy babára-ovisra. Gyerekem volt helendoron angolon, az valami borzalom, azt se tudják mi van, kb mutogatással értetik meg magukat és annyi videót néznek(és várnak el, hogy nézesd), ráadásul nem tudnak semmit csinálni, ha a gyerek nem érti. Külön tanárhoz járt 7 évesként, na ott már egyből felfogta a dolgokat. Őszintén letojom, hogy milyen akcentusa lesz, a lényeg, hogy tudjon tanulni az értelmi szintjén, ne tötymörögjenek a semmin. Nyelviskola, magán nyelvtanár, régi tanítási módszerek, amikor tudatosan, logikailag felépítve tanulod a nyelved, az a jó. Nem az, amikor Dörzsöli a hasát a nő és mosolyog és rá kell jönni, hogy mondod, hogy "good" mert jó volt neki az étel, meg szomorú fejet vág és grimaszol, mert "bad".. Lassú, felesleges, 5 éves kortól a gyerekek simán felfogják a rendes tanításon alapuló nyelvet, jobban megragad, csak beszéljenek hozzájuk sokat, és ha nem érti, kérdezzék meg.
Ami jót ki tudok emelni, hogy nagyritkán a tanár is elmagyarázott egy egy ismeretlen kifejezést angolul, de ez kb társasjáték szint, mint a TABU játéknál, körülírta. De ezt sem tartottam túl hasznosnak, időhúzó dolog.
Én rendes magánórára(vagy csoportosra) járatnám, és mellé fizetnék valakit, aki beszélget vele. Egyébként ha jól tudom az akcentus egy idő után formálódik, kikopik anyanyelvi környezetben pár év után.
Akkor ezekszerint az a legjobb, hogy angol es magántanárral? És maradjak a magyar iskokai/munkahelyi elvárásoknál?
(Saját vélemény, de én meg itthon nem tanultam meg a nyelvet magántanárral csak a nyelvtani alapokat, kint ahol egy magyar sem volt és már hajnalban nyomták nekem a németet ébredéskor is ömlesztve, ott talán egy honap kellett csak ahhoz, hogy már fokyékonyan ment a beszéd, és a szóbeli értés is.)
Ugy érzem gyermekemnek az angolhoz nem fogok tudni biztosítani anyanyelvi környezetet soha. Még egy Erasmus is rengeteg költség lenne.
Valamint mivel úgyis tud mindenki angolul, egy egy munkafelvételnél ezzel nem emelkedne ki a tobbiek kozul, nem lenne versenyelőnyben az angollal.
És szerintem nem árt ha mást vagy tobbet tud mint az átlag.
Pl van amikor orosz vagy olasz nyelvtudásút keresnek, lényegesen kevesebben is jelentkeznek ilyen helyekre(versenyelőny a többi álláskeresővel szemben) es jobban meg is becsülnék azt, akinek megy az olasz vagy orosz.
Ha az angol általános, akkor ezzel csak a "tömegbe" kerül bele
Ja, nem muszáj angolt, csak nekem és a gyereknek ezzel van tapasztalata.
Azt hittem nem nyelvet választasz neki, hanem tanítási formában vagy bizonytalan. Mindenképp magántanár legyen, bármilyen is a nyelv, és ne a most menő játékos tanítást kérd, ahol dalok formájában "passzívan" ragad rá, hanem ahol logikai felépített alapon mennek a dolgok. Ja és töltsd le a duolingot, ingyen van, az enyém imádja, mióta tud olvasni.
Akkor marad az hogy villámsebesen fel kéne készítettnem angolból a kéttannyelvű gimire a lehető leghatékonyabban és legolcsóbban.
Meglesz az angol (környezet nélkul nem tudom milyen szint max kozépfok), és aztán ráfeküdhet a németre pl ahol konnyebb nyújtani ill elérhető az anyanyelvi környezet. Csak a 2.nyelvnél már bőven idősebb lesz és úgy nehezen tanulnak már.
Most ahogy látom, még ragad rá a nyelv nagyon.
Nálam minden kérdés nem csak a nyelv. Még az iskola is kérdés.
A gimi felvételihez is szerintem kelleni fog magántanár, nagyon rá kell fekudni arra is. De ott az angol megy. Amugy a videojátékok meg a nemzetközi online játékosok miatt a gyermek is az angolt akarja nagyon.
De nekem az meg nem megy. Azaz angolban nem tudnám segíteni. Teljesen magára meg a tanárra lenne hagyva.
Ki akartam amugy koltozni most is nyitott vagyok rá, csak nincs ott segitségem. Lehet egy iskolai beíratas is feladná a leckét.
Kapcsolatrendszereket is ki kéne építenem kinti magyarokkal akik vagy segitenek vagy nem..
En azt nem ertem,hogy ha mindenki mas az osztalyaban a heti 1 oraval is jol elvan,akkor neked ez miert nem elegendo, meg csak 8 eves. Raadasul ha azt nezzuk,hogy en 7 evesen kezdtem az elsot es nyaron mar beszelgettem az emberekkel nemetorszagban vagy pedig,hogy a kislanyom mar eleve magyar-angol-urduval indit,akkor mar igy is levan maradva es mindig lesz akihez kepest le lesz maradva.
Ezen kivul mire ez a nagy bizonytalansag? Eleve azt irtad,hogy annyira nem jo tanulo, pedig meg csak elkezdte az iskolat,biztos hogy eleg jok a kepessegei vagy csak te szeretnel tobbet latni bele. En egyiket sem eroltetnem,mert a vegen csak annyit fog beloke erzekelni,hogy anya mindenaron zsenit akar belolem csinalni,de en nem vagyok kepes ennek az elvarasnak eleget tenni. A palyavalasztasban pedig lehet segiteni es tampontokat adni,de pont nem a te feladatod eldonteni,hogy o mihez kedjen kesobb az eletevel.
Annyit pedig csak pluszban tennek hozza,hogy en hiaba beszeltem jol a nemetet, utaltam hogy olyan kopkodosnek hat az egesz es eszem agaban nem lett volna oda menni,hogy oket hallgassam. Arrol nem is beszelve,hogy hiaba jaratod ot ezekhez a tanarokhoz, akkor sem fogja tudni a mai trendeket az adott nyelven, egyik nyelven sem a magyaron kivul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!