Iskolások szülei! Mennyire észrevehető nálatok a pedagógushiány? (Megyét is írjatok, légyszi!)
Nálunk egyedül technika tanár nincs, minden osztálynál az osztályfőnök tartja azóta.
De ahogy múlnak az évek, a matematika, fizika és kémia oktatás is problémás lesz.
Nálunk a tanév végén 5vagy 6 tanítót/ tanárt kerestek a suli honlapján. Már csak 1 állásajánlat van fent. Veszprém megye.
Saját tapasztalat: lányom tanítónője nyugdíjba ment a nyáron. Mivel felsős lesz, így még tapasztalatunk nincs. A covid óta azonban elég gyakran cserélődtek a szaktanárok. Voltak, akik elmentek, mások másik osztályba kerültek. Szakkörök is maradtak el, mert nem volt elég tanár állítólag.
A mi sulinkba technika tanárt nem találnak, igaz, óraadó heti 4 órában a fene sem jár ki vidékre ennyiért.
Ebben a suliban is gond van, földrajztanárt is keresnek.
A lányom egy székesfehérvári suliba járt, évente a fél tanári kar lecserélődött. Bár szerintem ez inkább a vezetőség hibája, mert hiába megy más iskolába tanítani, ott sem jobb a fizetés, és ők ahogy tudom maradtak a szakmában. Viszont sokan elmentek nyugdíjba is. A magyart és a matekot egy nyugdíjas tanár tartotta, akinek minden félévben könyörögni kellett, hogy maradjon még.
Szerintem egyébként az elitebb helyeken azért nincs gond, szakképzésben és lepukkantabb falvakban nehéz, mert most már válogathatnak a tanárok.
Nyíregyháza, általános iskola. A 21-22. tanévben 3 matektanar váltotta egymást ötödikben, két természetismeret tanár, csupán 7-szer változott az órarend vagy azért, mert jöttek-mentek a tanárok, vagy az oltás nem vállalása miatt.
Az egyik másodikos osztályban nem volt tanító 3 hónapig, a szülők pótolták otthon.
A többi tanár természetesen extrán leterhelt.
Minden iskolában ez van, attól, hogy nem látszik, ahogy már írtátok többen is.
Bele se merek gondolni, mi vár ránk szeptemberben.
13.
A pápai Református Kollégium, Bp-en a Szinyei, Lónyai Székesfehérváron az összes jó nevű gimnázium és még sorolhatnám, hogy hol hiányoznak tanárok. Ezek az iskolák nem Borsodban vagy Szabolcsban vannak. 16 ezer pedagógus hiányzik. Szülők, képezzétek magatokat, mert ti fogjátok a gyereketeket tanítani. Vagy magán tanár, ha bírjátok pénzzel. Nem állt ki a társadalom a tanárok mellett, most majd meglátjátok, milyen az, amikor a matekot egy tesitanár tartja, már ha az is lesz. A nyelvtanítást akár el is lehet felejteni. Béke.
15-ös, abban igazad van, hogy én mindig ki voltam akadva, hogy hogyan vélekednek az emberek a tanárokról.
Nagyjából mindenki azt gondolja, hogy hülye az, aki ennyi pénzért dolgozik. Meg minden szülő azt hiszi, hogy ő jobban meg tudná oldani a konfliktusokat, ő jobban tudna tanítani. Nem kell nekik fizuemelés, mert ott a 2,5 hónapos nyári szünet, stb, stb. Ha nem tetszik, keressen másik állást, hasonlókat szajkóztak az emberek. Hát most megtették, kerestek, és nincs is aki tanítsa a gyerekeinket.
Amúgy ezt is a Kormány nyomta, mert nem akartak fizetésemelést adni nekik, az emberek meg bekajálták. Régen mindenki tisztelte a tanárokat, manapság meg már csak köpködnek rájuk.
Én magam pályaelhagyó tanár vagyok, és nem elsősorban a fizetés miatt hagytam ott. Hanem azért, ahogy a szülők viselkedtek velünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!