Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A pedagógushiány egy öngerjesz...

A pedagógushiány egy öngerjesztő folyamat?Mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Nem tudom, jó helyre tettem-e ki a kérdést.Valamennyire politikai kérdés is ez.

Sok szülő nagyon kritikus a pedagógusokkal, azt is mondanám, kissé ellenségesek velük.Ennek oka pedig a saját rossz tapasztalataik diákkorukban.

Szülői munkaközösség tagja vagyok.

Az elnökünk is hasonló.Nem azt mondom,hogy hárpia, de egy nagyon kemény nő.A gyerekek érdekeit nagyon markánsan képviseli,viszont a pedagógusokkal szemben érzéketlen.

Nem is bízik a tanárokban, azóta, mióta egyszer az igazgató "átverte".Az igazgató rosszul tudott valamit és azt mondta,hogy az a KLIK hatásköre.Az elnökünk meg felhívta a Kliket és információt kért, kiderült,hogy nem a Klik hatásköre,hanem az intézményé.Azóta mondja,hogy "őt még egyszer nem fogják hülyének nézni", ezt közölte is az igazgatóval.

Volt, amikor én is jeleztem neki finoman, diplomatikusan,hogy nem biztos,hogy "erőből" kellene áttolni mindent, mert a pedagógusoknak nem fog tetszeni.Akkor is jött a szöveg, hogy " drágám, őket ezért fizetik a te meg az én adómból, nekik ez a dolguk,ha nem tetszik nekik, mondjanak fel.Mellesleg, mikor voltak diák akkor...."Ekkor mesélte el a rossz tapasztalatait, meg hogy a tanári állás milyen lightos, meg laza.

Ő egyébként tipikus, nadrágkosztümös mnultis középvezető.Nagyon határozott, illetve ha lehet úgy fogalmazni, vonalas.

A lényeg, szerintem a pedagógusoknak és a szülőknek is el kellene gondolkodnia kicsit.

Sok pedagógus szereti fitogtatni a hatalmát, sok szülő pedig alapból ellenségesen áll hozzájuk.Emiatt, ez egy öngerjesztő folyamat.

2021. dec. 12. 19:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A pedagógus nevelni is szokta a gyereket, amit sok szülő elfelejt. Persze otthon lehet, hogy a kölyök az isten, de a közösségben vannak szabályok.
2021. dec. 12. 19:59
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Rossz a megközelítés. A tanári pálya elnőiesítése ugyan nem a szocializmus találmánya, de a tanári fizetések alacsonyan tartása, a tanárok társadalmi presztizsének lesüllyesztése és a kontraszelekciónak a tanári pályán való kiteljesítése már az. És ezen az elmúlt 30 évben semelyik kormányzat nem változtatott. A tanári munka egyre inkább a fegyelmezés, állatszelídítés irányába ment el, háttérbe szorítva a valódi ismeretátadást és mindezt megalázóan alacsony bérezés mellett. A XX. század első felének nagy tanárai, akik számos magyar Nobel-díjast tanítottak, mára kihaltak. Ezek a tanárok azonban népesebb családjukat el tudták tartani tanári fizetésükből. A tanárként végzett, de átlagnál jobb képességű emberek más munkát végeznek vagy magántanárként működnek nem tanári havi jövedelem mellett.
2021. dec. 12. 20:37
 3/5 anonim ***** válasza:

Kettős a probléma.

Az egyik, amit a 2. válaszoló is leírt. Sajnos a mai tanárok jó része kanyarban sincs a korábbi pedagógus-egyéniségektől, sem tudásukat, sem szakmaiságukat, sem emberségüket tekintve. Ezt azért írom, mert én is tanítottam. Katasztrófa, hogy néhány kolléga - tisztelet a kivételnek - mennyire nem képzi magát a saját szakterületén. Azt tanítják és úgy, ahogy 1980-ban a marxista egyetemen belévertek. Tényleg kb. az állatidomítás ma az, amit csinálnak - tisztelet a kivételnek!

Tehát egyfelől a pedagógusok egy része (sajnos a befolyásos, hangosabb része) magát is okolhatja ezért.

Másfelől tényleg a pálya társadalmi presztizsét a szülők is aláássák, mikor pusztán szolgáltatásnak tekintik azt, hogy a kölykeikre felügyelnek, netán a jó és lelkiismeretesebb pedagógusok valami emberségre, kultúrára, viselkedésre próbálják nevelni. Arra, amit otthon a gyerekisten nem kapott meg. Nincs konszenzus a nevelésben a szülő és a tanár között, ami nagy baj.

2021. dec. 13. 11:19
 4/5 anonim ***** válasza:
72%

Jaj, ki nem állhatom az ilyen szülői munkaközösségis nagyképű, arrogáns hülye pitsákat, akik nem partnerként, hanem ellenségként tekintenek a tanárra, mindezt folyton a gyerekükre hivatkozva. A tanárra sajnos hajlamosak az ilyen szülők úgy tekinteni, hogy majd ő neveli a gyerekét, rásóz feladatokat, amik nem a tanár, hanem a szülő feladata kéne legyen. Pedig ha otthon nem neveli meg a gyerekét, az iskola nem fogja. Mert a gyerekistenen kívül van még 30 ember egy osztályban pl.

Általában az ilyen szülők totál elb*sszák a gyerekük nevelését, egy elkényesztett kis hülyét csínálnak belőle. Ha a tanár csak rosszul néz rá, akkor vérbenforgó szemekkel a tanárt hibáztatja.

2021. dec. 19. 21:12
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez a helyzet egyébként a tanárok hibája is. A pedagógusok ugyanis nem képesek egységesen fellépni, egységes követelményrendszert alkotni, összefogni, összezárni. Pl. ha meg lenne határozva egy iskolában, hogy egy gyerek hogy viselkedhet, mik a határok, mik a szabályok, akkor a szülőnek sem lenne min pampognia. Ehelyett az történik, hogy mindegyik tanár csak saját magára tud hivatkozni egy konfliktushelyzetben, és nem az iskola szabályrendszerére.

Ha az egyik tanár elnézi, hogy a gyerek pofátlankodik vele, a másik meg nem, vagy ha a szülő az igazgatóval beszéli ki a tanárokat (sok ilyennel találkozom), és a tanárok vagy az igazgató bizonyos helyzetekben a szülő pártjára áll a másik tanárral szemben, onnantól kezdve nincs miről beszélni. Én ezt az összezárást, összetartást is hiányolom az iskolákból.

2021. dec. 20. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!