Tanító, mint tökéletes minta a gyermekek számára. Alsó tagozatban (illetve előtte egyetemeken) borzasztóan komolyan veszik ezt a hallgatóktól, vagy tanító szakon már nem ("annyira") várják el ezt az oktatók/vizsgáztatók? A képesség alapú készségeket?
Sehol az országban nincs tehát olyan kar (mindegy mely egyetemnek kara), mely valamivel enyhébben veszi ezeket?
"Nálunk kemény pszichológia, pedagógia és módszertani órák voltak. A szakmai gyakorlaton pedig elvárták, hogy példát mutassunk mindenben: beszéd, ének, gesztusok, viselkedés stb."
Vagy amit írtam, a tanító szakok (egyetemek) valamelyikén (szemben az óvodapedagógus szakkal) lazábban veszik a képesség alapú készségeket?
"...vagy tanító szakon már nem (nem "annyira") várják el ezt az oktatók/vizsgáztatók?"
Igaz, arra meg azt írjátok, hogy:
"Brutális mennyiségű anyagot kell megtanulni az első 3 évben."
Akkor ez sem az a levelező könnyítettségű szint...
Mintha a szarvasiról hallanám azt, hogy könnyebb. De az is csak relatív könnyebb.
Mondjuk nem akarok senkit megsérteni, de akárki nem lebet tanító. Mégha kormányunk igyekszik is ezt elérni...
Nézd, azt meg kell vallani, legalábbis nálunk, hogy mindenkit eljuttatnak a diplomáig.
Ez hangzott el a legelső alkalmon a TO szájából: aki bármilyen problémában szenved: diszlexia, diszkalkúlia stb. ne aggódjon, keressen minket és segítünk a diploma elérésében. 🤔
Pszichóból is,hiába volt kemény a szigorlat, "egyszer mindenkit átengedünk".
Az oktatók, vizsgáztatók hozzáállása meg egyénfüggő. Kinek mi a fontos, mire fekteti a hangsúlyt.
Volt oktatónk, aki az óvósokkal volt szigorúbb, tanítósokkal enyhébb.
Mint írtam, én arra jó lennék, hogy játékokat vezessk le a tanulóknak tesi órán, de másra kb nem. Ezt az oktató is belátta én is, hozzátette, hogy ez rendben van hiszen neki az ének nem menne, ami nekem megy.
Számos iskolában a tanítók is "szakosodtak" és nem tanítanak mindent.
Azért elvégezni egy szakot, mert könnyű, felesleges. Utána a munka nehéz és nem bírja mindenki.
Mindkét képzésformában voltam: levelző + nappali, mindkettő más miatt volt nehéz. Az oktatók szinte mindegyike tekintettel volt arra, hogy munka mellett tanulunk, de ettől függetlenül a tananyag nem volt kevesebb, ami érthető is.
Olyan egyetemet keress, ahol kisebb számban vannak hallgatók, mert ott családias a légkör.
Szerintem nincsen gond azzal, ha a gyakorlatvezetőnek vannak elvárásai a hallgatókkal szemben. Gondolom neked sem lenne mindegy, hogy milyen példát lát a gyerek és itt nem a külsőre gondolok.
Utolsó vagyok,ne haragudj, nem láttam amit írtál.
Semmi baj sincs azzal, ha hagytál ki éveket vagy későn válasz pályát. A lényeg, hogy szeresd amit csinálsz (írtad, hogy anyagi része nem számít)
Ha meg adsz magadnak időt és esetleg fizetősre mész, akkor nem baj, ha esetleg nem 4 év alatt végzel,így a saját tempódban haladhatsz.
Egy "családias" egyetem ebben még segíteni is fog.
Ahol én végeztem, az volt és tényleg segítették az embereket, óvó szakon is.
Köszönöm szépen utolsó! Szerfelett szimpatikus számomra, ha ilyen a tanárok hozzá(tok)állása!
"Olyan egyetemet keress, ahol kisebb számban vannak hallgatók, mert ott családias a légkör."
Ezt honnan lehet tudni? Ahol esélyesebb a kisebb létszám? (Feltételezem azért írtad ezt, mert ilyen helyeken jobban oda tudnak figyelni a hallgatók képességeinek fejlesztésére.)
Nézz körbe, hogy milyen egyetem van hozzád közel és esetleg ismerősöktől, Facebook csoportoktól és hivatalos honlapon, elérhetőségeken keresztül érdeklődj. Talán a felvi.hu-n lehet megnézni, hogy mennyi hallgatót vettek fel X egyetem y szakára.
Felvételizni pedig egy helyre kell elmenni, mert azt mindenhol elfogadják.
Ne haragudj, hogy ezt írom, de az eddigi írásod alapján nem neked való ez a pálya."Jobban oda tudnak figyelni a hallgatók képességeinek fejlesztésére." Nem, nincs ilyen. Ez nem óvoda és nem is alsó tagozat. Nincs korrepetálás, meg külön fejlesztés. Ha valami nehezebben megy, te dolgod, hogy többet foglalkozz vele, fogadj magadnak tanárt, vagy csinálj, amit akarsz. Őket egyedül az érdekli, hogy vizsgákon hozod-e a legalább elégséges szintet. Az egész írásodból az jön le nekem, mintha megúszásra mennél, valahogy vegyenek fel/engedjenek át jófejségből, aztán majd tanítasz valahogy, mert te azt szeretnéd. Én nem szeretnék ilyen tanítót a gyerekeimnek. Mindenre kész kifogásod van, hogy miért nem menne.
Én 4 év kihagyás után kezdtem a tanítóit. Levelezőn, munka mellett (suliban dolgoztam akkor)végeztem. Nem haltam bele, jó eredményeim voltak, igaz, jóeszű vagyok, könnyen tanulók. Mindenki más is dolgozott, sokan gyerekeket is neveltek közben. A többség végig csinálta, akinek nem ment, az meg kihullott. Ennyi. Senki nem pátyolgatta őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!