Lehet egyszerre a két juttatást igénybe venni? Jogosultak vagyunk rá?
2023.július 31-augusztus 14-ig voltam betegszabin,mert még volt annyi napom,amit a cég nagyrészt fizet.Aztàn 9-es kóddal vagyok már augusztus 15-óta táppénzen.
Májusban lesz 4 éve hogy ott dolgozom, szerződés szerint 445.000.- a bruttó bérem
Gyakorlatban az átlag bruttó bérem 570.000.- nem tudom melyik a mérvadó.. a férjemnek mind kettő ennél magasabb.(ugyanolyan régóta van ott mint én)Én veszem igénybe a CSED-et (azt sem tudom hogy ez maximalizálva van-e vagy a bérből számolják)tudom hogy van GYED MAX,a férjem vehetné igénybe. Neki a szerződés bruttó bére 485.000.- az átlag bruttója 700.000.- körül van. Megy egyszerre a két juttatás, és mennyi ideig?
Egészen pontosan a CSED az a jogosultságot megelőző 3.hónap utolsó napjától visszafelé 180 napi kerested átlaga. A táppénzes napok nem számítanak bele, azokat átugorják, csak 180 bérezett nap. Ebbe beleszámít minden ami után árulékot fizettél, bónuszok is. Napi összeget állapítanak meg, azt suorozzák fel a hónap napjainak a számával, azaz februárban kevesebbet kapsz mint márciusban.
A CSED-ből vonnak 15% szja-t.
Egy gyerekre csak egy szülő igényelhet egy fajta ellátást. Ha két gyerek lenne kiskorkülönbséggel és mindkettőre járna ellátás akkor is egy embernél kellene lennie az ellátásoknak.
Az első 168 napban csak az anya igényelhet csedet vagy gyest (apa csak akkor ha nincs anya - azaz meghal), nem lehet mellette dolgozni.
A 169. naptól gyedet igényelhető anya vagy apa is ha feltételeknek megfelel, lehet mellette dolgozni.
A CSED-et te fogod kapni és a te fizetésedből számítják. A valós bruttó jövedelmedet fogják alapul venni, nem azt, ami a munkaszerződésedben van.
Mivel te tavaly augusztus 15-től táppénzen vagy, ezért augusztus 14-től fognak visszaszámolni 180 naptári napot. Az ezeken a napokon szerzett bruttó fizetésed lesz a CSED. Tehát az 570 Ft lesz a CSED-ed.
A csedet 168 napig jár, a fizetesed bruttoja.
A gyed a csed lejárta után a gyerek 2 éves koraig jár, ez maximalizalva van. Ki kell számolni melyikotok fizetésével jártok jobban, viszont ha apa veszi igénybe, akkor neked magad után fizetni kell a tb-t.
Lehet, hogy azt mondták neked, hogy lehet együtt igényelni a kettőt 1 űrlapon, de egyszerre 2 ellátás nem jár 1 gyerekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!