Lehet egyszerre a két juttatást igénybe venni? Jogosultak vagyunk rá?
2023.július 31-augusztus 14-ig voltam betegszabin,mert még volt annyi napom,amit a cég nagyrészt fizet.Aztàn 9-es kóddal vagyok már augusztus 15-óta táppénzen.
Májusban lesz 4 éve hogy ott dolgozom, szerződés szerint 445.000.- a bruttó bérem
Gyakorlatban az átlag bruttó bérem 570.000.- nem tudom melyik a mérvadó.. a férjemnek mind kettő ennél magasabb.(ugyanolyan régóta van ott mint én)Én veszem igénybe a CSED-et (azt sem tudom hogy ez maximalizálva van-e vagy a bérből számolják)tudom hogy van GYED MAX,a férjem vehetné igénybe. Neki a szerződés bruttó bére 485.000.- az átlag bruttója 700.000.- körül van. Megy egyszerre a két juttatás, és mennyi ideig?
De milyen 2 juttatást akarsz egyszerre igénybe venni? a csedet meg a gyedet?
Értelmezni kellene amit olvasol.
A CSED 168 napig jár, UTÁNA lehet igényelni a GYEDet.A gyed a gyerek 2 éves koráig jár.
A Csed a bruttó béred,nincs maximuma.
A gyednek van maximuma,de ha 30 év alatti vagy még az adókedvezményt is tudod igényelni belőle.
Most rákerestem, hogy milyen szakkifejezések vannak benne,meg hogy mit kellene lebutítani,de még mindig nem értem.Hiszen ezt írja:
"A gyermekgondozási díj(GYED) legkorábban a csecsemőgondozási díj(CSED), illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár."
"...akkor ők is hülyeséget mondtak."
Igen, azt mondtak. Hülyeséget. Vagy te nem értetted jól.
Azért max, mert maximalizálva van az összeghatár. Ennél többet az sem kap, aki milliós fizetéssel van GYED-en.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!