Mire vagyunk jogosultak?
Teherbe estem, meg fogjuk tartani.
Tavasszal-nyáron érettségiztem, lassan fél éve dolgozom, mellette estin szakmát tanulok. A szakmát majd baba mellett befejezem.
Ilyen esetben mi jár? Milyen támogatások?
(Nem a semmire szülök, de ettől még érdekel)
A részedről nem sok minden, kb. az, amit az előző írt. Plusz a családi adókedvezmény.
Ha a párodnak van legalább két éve bejelentett munkája, akkor ő is elmehet gyedre, de ebben az esetben azért mérlegelni kell azt, hogy melyikkel jártok jobban azzal, ha elmegy gyedre, vagy ha dolgozik továbbra is. Gyanítom, hogy az utolsó.
A szülő nő jogosultsági feltételei
Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke
a biztosítás tartama alatt vagy
a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy
a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.
A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani
köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot
Az apa pedig dolgozhat gyed mellett is, ha ő igényli meg.
Ha a szülés napján lesz munkaviszonyod és az azt megelőző 2 évben 365 nap biztosított napod (amire jó esély van, ha 5 hónapja dolgozol), akkor fogsz kapni 168 napig csedet (bruttó fizu mínusz 15%), 2 éves korig gyedet (bruttó fizu 70%-a mínusz 25%, de van maximuma), 3 éves korig pedig gyest (25650 forint).
Családi pótlék 12200, adókedvezmény (a terhesség 91. napjától) 10 ezer. Szülés után egyszeri anyasági támogatás 64 ezer.
Nem is értem ezt a Gyed extrát miért támogatja a kormány a csupasz fenékre szülést?
Támogassa a normálisan dolgozó nőket inkább normális gyeddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!