Miért van így túlreagálva a hozzátáplálás?
4 hónaposan kezdtem a gyerekeimet hozzátáplálni. 5 hónaposan kaptak már banánt, sőt már csirkemájat is húslevesben főzve, sőt csirke vagy pulykahusit is ettek már 5 hónaposan. 6 hónapos koruktól csak reggel és este ettek tápszert, a többi már ki volt váltva szilárd étellel. Persze életkornak megfelelő főzelékeket és püréket kaptak.
Aminek nagyon nem örültem, mikor a párom anyukája vigyázott a gyerekeimre és a 2 éves fiamnak csinált tejbedarát, amiből a 8 hónapos lányomat is megkínálta. Pont akkor léptem be a konyhába, próbáltam higgadt maradni. Ugyanakkor a karfiollevesnek se örültem 6 hónaposan. De szerencsére nem lett hasfájás és eddig még semmilyen allergia nem alakult ki.
Ez nagyon egyszerű. Aki rápörög ( például én), úgy gondoljuk, hogy persze, mi is felnőttünk, de ha van újabb, frissebb, jobb irányzat, akkor igyekszünk azt követni. Nem véletlenül kutatnak folyamatosan, nem akarnak a babáknak rosszat, és az új irányzatok még csak pénzzel sem akarnak lehúzni ( hiszen minél tovább csak az anyatej, az olcsó, és kéznél van).
Hogy mitől lesz baja, mitől nem, sokszor akár csak évekkel később derül ki. A korai hozzátáplálásnak számos a jövőre kihatható hátránya is lehet. Rengeteg emésztési problémát, allergiát bizonyítottan összefüggésbe hoztak ezzel. De gyakran szinte azonnal, a baba kiütéses lesz rengetegszer, hasmenése lesz vagy székrekedése... Pocakfájós lesz stb. (S bár 4-5-6 hónaposan normálisnak tekinthető az emésztetlen étel a székletükben, azért bizonyítja, hogy emésztőrendszerük fejletlen)
A korán adott édességek a cukor tartalmuk miatt károsak, egyrészt nagyon könnyen hozzászoknak a kisgyerekek, másrészt, minket felnőtteket is cukorhintára tesz, egy pici szervezetet pedig pláne. Felpörgeti, aztán lecsökken hirtelen a cukorszint.
Régebben nem tanulmányozták ezeket a dolgokat ennyire behatóan.
Nálam sincs vasszigor, hogy csak és kizárólag bio kaják stb., de édesség csak hetente egyszer van ( egy túrórudi, egy kis házi süti v. valami), még mindig kap anyatejet is, és igyekszem egészségesen sütni- főzni. ( 18 hónapos)
5. vagyok
és mit ad isten, épp veresantkate-ra gondoltam, mint tipikus rápörgő fanatikusra :). (nem az itteni válasza alapján)
:-)
Tényleg láttszik, hogy ő nagyon odafigyel rá. De én nem tudom elképzelni, hogy majd így izguljak mindenen. Szerintem 4 hónapos korától már meg lehet kóstoltatni vele pár dolgot. Attól nem hiszem, hogy lehet baja. Olyan sok aggódással jár felnevelni egy gyereket és ha minden ilyen apróságon kiakadnék, akkor tutti kiborulnék :-)
Ha a statisztikákat nézzük akkor valahol mi nem csinálunk valamit jól.
Mert az 40-50. éves korosztályban sokkal kevesebb allergiás ember van mint a 5-15. évesek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!