Én reagálom túl, és nem kell ennyire félteni a gyereket?
Az Anya kérek még c. könyv, plusz a védőnői tanácsok, táblázat alapján etetem a gyereket, vezetem be az ételeket. 8 hós, cukrot, sót kerülöm, a fűszerek közül is fahéjat, petrezselymet kapott eddig. Ma reggelinél az egyik idősebb rokon mondta, hogy na majd ebédre lesz húsleves, abból kaphat. Mondtam, hogy nem, ahhoz még pici, túl sós, fűszeres, zsíros, stb. Na innentől kezdődött egy 10-15 perces küzdelem, mondván, hogy sózzam a gyerek ételeit, mert az igenis kell. Aztán jött, hogy jön a nyár, lesz eper, majd ehet. Azt is mondtam, hogy epret nem, erősen allergizál, kb másfél évtől adható. Erre ő: hátha nem lesz rá allergiás. Következő, kávézott, kérdezte, hogy kávéhabot szoktunk-e adni neki. Mondtam, hogy nem, tejet 1 év után javasol a védőnő, arról nem is beszélve, hogy kávés, édes (ő ráadásul édeskét rakott bele), erre mondta, hogy nem kell a védőnőt annyira követni, majd megkóstólta a habot, és mondta, hogy jó az...
Nem értem, miért kell küzdenem. Nem az én közvetlen rokonom, plusz nem akartam szócsatával rontani a hangulatot, de nem tudom megérteni, hogy miért kell ennyire erőltetni a dolgokat. Vagy túlreagálom? Én már csak bólogattam rá a végén, meg kedvesen mondtam, hogy a családban többeknek bevált ez a hozzátáplálási menet, így ezt követem. De alig vártam, hogy elszakadjunk onnan...
Csak csatlakozni tudok. Borzasztoan vaskalapos vagy. Az egyik gyerekemnel maskor ajanlottak a glutent mint a masiknal. Na ennyit az ajanlasokrol, ami ma szentiras, holnap hulyeseg lesz.
Nem kell kovetni az idosebbek tanacsat, de erdemes rajta elgondolkozni, hogy lehet van benne nemi igazsag?
A huslevesesben nagyon nincs igazad, a tobbi sem teljesen.
De a te gyereked, ugy csinalod ahogy akarod.
Te vagy az anyja, nem értem mit erősködik az a rokon, ha banánt nem akarsz adni neki ahhoz is jogod van.
Húsleves: én adtam, de turmixolva.
Eper: másfél éves koráig nem adtam.
Kávéhab: mi a francnak az egy 8 hónapos babának?! Idióta a rokonod.
Az én babám 4 hónapos volt, mikor pár korty húslevest megkóstoltattam vele, 6 hónaposan pedig a zöldségekből kapott összetörve. Ízlett neki, semmi baja nem lett.
Epret 1 éves kora előtt, kb 11 hónaposan kapott, szerencsére allergia sem alakult ki.
10 éves volt a lányom mikor először adtam neki a kávé habjából, akkor is csak mert már annyira kérte. Előtte inkább egy kiskanálnyi tejszínhabot adtam, inkább az mint a kávé.
Te vag az anyja, te dolgod
De azért ez a két véglet.
Kávèhabot a 2,5 èvesem sem kap, 9,5 hónaposan a gyerekem viszont egy az egyben azt ette, amit mi.
Epret 1,5 évesen..
Mogyorót és magvakat 2 évesen kapott és fog kapni a kicsi is..
Nyolchónapos a gyerekem, hirtelen nem is tudom, hogy van e allergén amit nem kapott eddig. Húslevest (zöldséget, husit, néha tésztát) pedig hathónapos kora óta hetente, imádja. Talán méz, nyers tej és olajosmagvak amiket nem kapott. Ja, és használok fűszereket, néha még cukor is van a kajában. Nem agyoncukrozott sütemény, de ha a kekszben van, amiből egy kicsit rakok a reggelijébe, hát nem sz.rok magam alá a rémülettől.
Az ajánlásokról annyit, hogy amikor az egyetemen tanultam, a korábbi évekből ránk hagyományozott tételsorhoz képest már tökéletesen mást tanítottak. Jelenlegi ajánlások szerint az allergéneket minél hamarabb be kell vezetni és relatíve gyakran adni kis mennyiségben... Hogy Novák Hunor egyébként elég jó leírását idézzem, a hozzátáplálási táblázatok egyetlen egy létjogosultsága akkor van, ha anyu gyökkettő, és az első tízóraira csülkös pacalt adna knédlivel. De már nincsenek szigorú szabályok.
A beleszólás részhez annyit, hogy én nagyjából a gyerek háromhónapos kora körül engedtem el az egészet, csinálom ahogy jónak látom, különben az egész életem egy görcs lenne. Tedd te is ezt :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!