Ti hogyan kezelitek azokat, akik megaláznak, mert albérletbe van csak esélyed gyermeket vállalni?
Ohh, igen, van ilyen a családban. Albiban laktak együtt egy évet, majd kitalálták, hogy házat vesznek, de 0, azaz nulla forint megtakarítással. Arra apelláltak, hogy majd a család úgyis segít, ha találnak egy házat, elkezdtek nézelődni. Kinézték a házat, szupi, kéne 3 millió önerő. A lány nagyapja adott 2-t, a srác apja a maradék 1-et. 12 millió hitel, a srác apja adott másfelet a felújításra, a nagymamája meg még egy párat, hogy ő is hozzájárulna. Megvették, rögtön fel is újították, a hitelt egy részét fizeti a srác apja, a maradékot a munkahelye, van náluk ilyen támogatás. És naaagyon büszkék magukra, hogy ott a saját kertes ház.
Mi most veszünk, két 4 év alatti gyerek van, és már volt megjegyzés, hogy hát előbb a lakás kellett volna, most milyen gáz két gyerekkel keresni, bezzeg ők jól csinálták, különben is, miből fogjuk felújítani. Hát, én se voltam finom, megmondtam, hogy nem kell vernie magát annyita arra a házra, mert egy fillért nem raktak bele, mindent kifizetett helyettük a két család. Maguktól 100 ezer forint megtakarításuk nem volt, nemhogy önerejük, de azért megmondják, hogy más milyen szarul csinálja. Volt sértődés...
Különben az albi nem ördögtől való, ha stabilan van miből fizetni, bár sok városban tényleg olyanok a lakbérek, hogy akkor már olcsóbb a törlesztő. Ami engem zavar az albérletben, hogy egy szöget nem verhetek be a falba engedély nélkül, de ez nem mindenkit érdekel.
A szomszédban egy pár az harmadikat várja az 52m2-es albérletbe.
Attól hogy nem hangoztatom erről a véleményem, attól még van róla, szerintem más is megoldhatná magában.
Egyet értek az előzővel, csak nálunk van ez a saját ingatlan kényszer, ez tis a szülők, nagyszülők nyomják, nálam legalábbis.
Bár nekem nem lesz kisbabám, így nem vagyok a kérdező helyzetében, de az tuti, hogy aki beledumál a dolgaimba, azt határozottan megkérném ,hogy a saját portáján sepregessen.
Ha nem kértem a véleményét, akkor sanszos, hogy nem érdekel, kéretlenül meg ne osztogassa.
Nem kell normálisan válaszolni, úgy kell, hogy többet ne dumáljon bele abba, amihez nincs köze.
Azért divat nálunk a saját lakás, a nyugati országokkal ellentétben, mert itt nem egészen olyan a piac albérlet szempontjából. Az albik legnagyobb részét feketén adják ki, a fizetések alacsonyak ahhoz képest, hogy mekkora a lakbér, a gyerekeseknek alig akarják kiadni a lakásokat, állatod meg aztán végképp ne legyen, egy képet ne rakj a falra, egy polcot ne fúrj fel... Ja, és bármikor kirakhatnak.
Kint normális szerződések vannak, legálisan megy minden, védve van mindkét fél. A lakbér-fizu aránya sokkal jobb, a kisgyerek meg nem a főbérlők rémálma. Nálunk azért nagyon nem ugyanaz a szitu, ezért törekszik az ember inkább sajátra. Ettől függetlenül én továbbra se tartom felelőtlennek, aki albiba vállal gyereket,de az is érthető, ha valaki nem akar.
Se a németeknél, se az angoloknál, se az amerikaiaknál, nyugaton sehol, mindenki bérli az ingatlant.
Igen, mert ott teljesen természetes (pl USA) hogy kap valaki egy jobb állásajánlatot, 3 állammal odébb, aztán pakolhatja a családot.
Itt MO-on mi történik? vagy BP-en a lakásodba, és szólnak hogy Borsodban van állás dupla annyiért? Én marhára örülök, hogy hamarosan lesz saját ingatlan. Ahol fogok dolgozni a jövőben megközelíthető onnan az tuti fix (BP Pest megye), és ezzel még jó sokan vannak így. Arról nem is beszélve hogy a hitel törlesztőnk sokkal de sokkal kevesebb lesz mint ha egy normális albit bérelnénk. Anyagilag is csak jobban járunk.
Ja az meg pont nem érdekel más országban hogy, meg hol élnek.
Nyilván aki így éli az életét, annak jó, ha eladósítja magát egy 20 évre-mert 20 év múlva is ugyanott lesz az életben ahol most. Ebben is előrébb tartanak arrafele, nyilván.
Egyébként ok, Budapest-de miért ne szólhatnának neked Győrből-veri Pestet, utcahosszal minden tekintetben.
Borsodtól nem kell tartanod, de Kecskeméten a Mercitől, Debrecenben a BMW-től és azért még jó pár helyről szólhatnak-bár persze nyilván nem szalagmelós költözik, de egy vezető beosztású ember már megszabja az árát, és ha megéri, miért ne költözne? Kivéve ha CSOKból építkezik meg hitel van a házán...Albiból seperc alatt le lehet zongorázni a költözést.
Nem mindenki 20 évre adósítja el magát.
A többiről meg: nézd mindenkinek megvan a saját meggyőződése. Én pl. nem adnám BP-et semmiért, mert ok hogy Kecskeméten van egy Merci, de ha ott nem jön be az elképzelés, vagy változnak a körülmények akkor mi lesz? BP-ben azt szeretem hogy sokkal több a munkalehetőség, mint máshol. Ide nem egy konkrét cég miatt költözik senki. Bajom van felállok, és elmegyek máshova, de attól lakhatok ott, ahol amúgy is lakok, és ez nekem így kényelmes.
Te meg lakjál nyugodtan évente máshol engem ez sem zavar, meg nem is bántok senkit ezért. Bár ez a "csináljuk már úgy mint külföldön mert csak úgy lehet jó, minden más begyöpösödött" hozzáállás nekem nem szimpatikus. Ha évente akarsz más városban élni azt tedd azért, mert neked ez így buli. Nem kell mindenáron majmolni másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!