Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem sikerül alkalmazkodnom az...

Nem sikerül alkalmazkodnom az anyasághoz. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Keményen dolgozom azon, hogy ne legyek olyan, mint amilyen példákat láttam korábban (önismereti anyagokat olvasok, jártam anyás csoportba is beszélgetni, minden gyerekneveléssel kapcsolatos könyvet elolvasok, stb.). Türelmetlen vagyok, feszült, nem tudok megfelelően bánni velük, és a dackorszak sem könnyíti meg a helyzetet. Hogyan lehet fejlődni, hogy jobb legyek? Nem vagyok jól, hogy nem sikerül. Nincs nap, hogy ne kiabálnék, mert kihoznak a sodromból. :(
2016. nov. 30. 09:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Sport, kikapcsolodas, boldog hazassag. Persze a munka, penz sem masodlagos.

Ha ez megvan, turelemnek is lenni kell.

Mi hianyzik?

2016. nov. 30. 09:46
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Dackorszakosom és fogzó picikém van, nekem sokat segít, hogy magnéziumot szedek meg vitaminokat. Párom észreveszi rajtam, ha kimarad egy nap, szóval tényleg hat, nem csak placebo. De dolgozok én is magamon, hogy türelmesebb legyek. Azt még észrevettem, hogy ha elmegyek valahova és tényleg kikapcsolok egy kicsit (akár munka is jó), akkor utána jobban bírom. Érdemes tudatosan kikapcsolódni. Fürdés közben filmezni, lazulni például.
2016. nov. 30. 09:55
 3/11 A kérdező kommentje:
A férjemmel nagyon szerelmesek vagyunk, nagyon stabil a kapcsolatunk. Anyagi problémáink sincsenek. Nehéz megfogalmazni, mi borít ki pontosan. Beszélek, beszélek, és persze dacból csak azért sem fogad szót, akármit mondok nemmel kezdődik, ehhez jön hozzá egy fogzás közepén levő kisebb tesó. Nagyon bosszant, hogy egész nap rumli van, hogy a nyugodt, kiegyensúlyozott életemből és boldog párkapcsolatomból rendetlenség, kialvatlanság, hiszti, kiabálás, sírás hegyek lettek, minden reggel félve kelek, hogy ma mi lesz, hogyan fogom tudni kezelni őket. Most még betegek is lettek, még nyűgösebbek.
2016. nov. 30. 09:56
 4/11 acelsziv ***** válasza:
100%

Janet Lansbury: Nincs rossz gyerek.

Ezt olvasd el.

2016. nov. 30. 09:56
 5/11 A kérdező kommentje:
Ezt még nem olvastam, köszönöm, megnézem!
2016. nov. 30. 10:00
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az enyemek 2x1 eves,3 es 4.

Ha elegem van, de ugy igazan akkor mindig arra gondolok, hogy en is ilyen voltam :)

Ha kiabalni akarok veszek egy nagy levegot elszamolok 10-ig es mosolyogva elmondom amit elotte kiabalni akartam :) Parom sokszor rohog rajtam, de nem akarom, hogy az maradjon meg a kis fejukben, hogy anya kiabal mindig :) Es mivel ritkan van hangos szo, ha neha megemelem a hangom annak erzik a sulyat.

Kitartast, egyszer meg hogy fog nekunk a dackorszak hianyozni Anyukak :(

2016. nov. 30. 10:02
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én alapvetően egy nagyon temperamentumos ember vagyok, régebben kifejezetten türelmetlennek tartottam magam, egy izgő-mozgó alkat vagyok. 3,5 éve kaptam egy kis csodát, a kisfiam a klónom: mintha magamat látnám benne, ugyanaz az akaratos, lobbanékony természet, izgága, és hihetetlen nagy szívvel rendelkezik, Nála jobban senki nem tud szeretni, és azt kimutatni.

Amikor ezzel szembesültem, elhatároztam, hogy én fogom megtanítani Neki, mi a türelem, az indulataink féken tartása...és akkor elkezdtem megtanulni saját magam. Kőkemény munka a mai napig. De büszkén mondhatom, hogy nagyon jó úton járok. Nagyon ritkán kiabálok, sosem ütök.

Nekem a legnagyobb segítség az volt, amikor először belehelyezkedtem a kisfiam "cipőjébe", és az Ő szemével néztem meg a dolgokat. Rájöttem, hogy erre naponta szükség van ahhoz, hogy egészséges, boldog kisembert nevelgessünk. Nem hatalmaskodom, hanem lefektettem néhány kemény szabályt, azokat kell betartani, egyébként pedig kisgyermekem van, nincsenek komoly elvárásaim Vele szemben. Engedem, hogy gyermek legyen, aki hisztizik, próbálgatja a határait minden téren: sokszor nem viselkedik a helyzetnek megfelelően, de honnan is tudhatná, hogy mi is a megfelelő, ha ahelyett, hogy nyugodtan, türelmesen megmuttanám Neki, a plafono vagyok. Ebből egy valamit tanul: anya a haját tépi, helyes, legközelebb én is igy teszek.

Szval vedd fel a gyermeked "szemüvegét", soha ne szégyelld, ő a gyermeked, a te dolgod kiállni mellette és megnyugtatni akkor is, amikor a nénikék-bácsikák szemöldöküket ráncolva dohognak a boltban, hogy: "miért nem neveli meg a gyerekét az ilyen szülő?"

Semmivel és senkivel ne foglalkozz, konventrálj a gyermekedre, hidd el, meg fog térülni a sok befektetett energia.

Én úgy megyek neki minden helyzetnek, hogy átgondolom, mik azok a pontok, amelyeken elcsúszhatunk, és akkor kezdődik az őrület. Egy példa abból az időszakból, amikor elkezdtem az öntanulmányozást és a változást: az akkor kb. másfél éves kisfiam mindennél nyekergett, nem akart kezet mosni, fogat mosni, utálta az öltözködést stb, a szokásos. Ameddig csak tul akartam élni ezeket a helyzeket, mindig türelmetlenné váltam, volt, hogy mindketten sírtunk. Aztán egyszerűen elkezdtem lelassulni az Ő tempójára, fogmosáshoz betettem a Fogmosódalt, öltözködni fogócskázva öltözködtünk és kacagtunk közben, kezet mosni pedig úgy, hogy voltaképpen mindent Ő csinálhatott, én pedig felügyeltem.

Azóta született egy kislányom is, aki most már 22 hónapos, Vele már mindezt alkalmazom, amit megtanultam, főként magamról.

És még egy valamit sikerült tudatosítani magamban: annyira szeretem a gyermekeimet, hogy belehalnék, ha valami bajuk esne, ne adj isten, elveszíteném Őket. Ez a gondolat a legdurvább helyzetekben is segít.

A minap mögöttem álltba sorban a boltban egy család: anya, apa és egy kisiskolás fiúcska...a fiún szájmaszk, a feje teljesen kopasz. Szeretett volna valami nasit, az anyukája finom hangon duruzsolta, hogy ő most olyat nem ehet. Szívbemarkoló volt!

Hozzájuk képest mi vagyunk a világ leggazdagabb emberei: egészséges gyermekeink vannak, akik hisztiznek, mert gyermekek, kellemetlen helyzetekbe kerülünk miattuk, mert velünk, felnőttekkel van a baj!

Mióta átkattintottam a fejemben valamit, törekszem arra, hogy újra gyerek legyek! Szerintem velünk, felnőttekkel és a túlkomolykodott világunkkal van baj! Persze, napközben dolgozom, komoly melóm van, jól keresek, nevelgetem a gyermekeimet, tehát felnőttként viselkedem, de amint tehetem, lerúgom magamról ezt a szerepet, és segítek a gyermekeimnek gyermeknek maradni még jó sokáig. Így van türelmem, és kedvem hozzájuk. Persze, ha fáradt vagyok, nem könnyű, de ezzel az alaphozzáállással mégis sokkal könnyebb. Remélem, ki tudsz hámozni valami hasznosat a hosszú írásomból.

2016. nov. 30. 10:17
 8/11 anonim ***** válasza:
A feszultsegedet erzik igy kvazi tukrot mutatnak neked. Lehet ha elkezdenel lenyugodni ok is myugodnanak veled egyutt. A masik azt latjak toled hogy a duhot kiabalassal es agresszivitassal lehet csak kezelni igy ugyanazt csinaljak mint te. Eloszor magadon kell valtoztatni. Jo lenne hobbi, sport amit irtak. Plusz jegyezd meg hogy nem ellened vannak es direkt idegesitenek stb. Toled tanulnak mindent es ne vedd azemelyes tamadasnak
2016. nov. 30. 10:21
 9/11 A kérdező kommentje:
7es: ez nagyon szépen hangzik. Egyelőre nem látom, hogyan valósíthatnám meg. Én nem tudom magam sakkban tartani azzal, hogy de szerencsés vagyok, hogy nem vagyunk betegek, stb. Bár átérzem, amit írtál és nagyon megható és ritkán nekem is vannak ilyen pillanataim. De amikor mérges vagyok nagyon el tudom ragadtatni magam gondolatban, és néha tényleg úgy érzem, hogy világgá tudnék menni. El innen jó messzire. Sokat sírok, és igyekszem csökkenteni a stresszt, nyilvánvalóan sikertelenül. Egészen pontosan hogyan kezdted el érezni a fejlődést? Mit tettél, hogyan cselekedtél? Emlékszel még rá? Én is sokat olvasok dühkezelésről, önfejlesztésről, de akármilyen szépnek is tűnik papíron este, másnap reggel, mintha nyoma sem lenne, eszembe sem jut, és amikor már sík ideg vagyok, és mégis bevillan, csak még dühösebb leszek, hogy csak valami idióta írhatta, akinek a felesége nevelte a 3 gyereket, ő meg mondja a tutit, de halvány lila gőze sincs az egészről úgy sem.
2016. nov. 30. 11:00
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerintem túlgörcsölöd. Egyszerűen kicsit vedd lazábbra. Hisztizik? Hisztizzen. Dacol? Dacoljon.

Mérei-Binét: Gyermeklélektan c. könyve nagyon olvasmányosan (amúgy tankönyv), élvezhető stílusban leírja, hogy melyik korban pontosan mi játszódik le a gyerekben.

Nekem amúgy az volt egy nagy lökés, amikor külföldi barátainknál töltöttünk egy hetet. Hatalmas vendégségek, iszonyú mennyiségű gyerek (ott nem ritka az 5-10 gyerek családonként). Egyszerűen figyeltem, hogy ott hogyan bánnak a gyerekekkel. Sokkal lazábban. Vagy természetesen fegyelmezés, de nem görcsölnek rá a korral járó dolgokra.

A mellettem, az anyja ölében ülő 2,5 éves kislány egy egész tál leves borított az ölébe, mert inni próbálta és nem jött össze. Egy gyors "húú, a fenébe" után mosolyogva megnyugtatták a kislányt, papírtörlővel a nagyját leszedték, majd átöltöztették. Nem csináltak nagy hűhót belőle. Ha a gyerekek kipakolták a konyhaszekrényt és a konyhakövön fetrengve játszottak az edényekkel, mosolyogva konstatálták, nem pampogtak.

A gyerekeken is látszott, hogy kiegyensúlyozottak. Hozzánk is jöttek haverkodni, annak ellenére, hogy egy szót nem értettünk a nyelvükből (a felnőttekkel angolul kommunikáltunk). Mondták, mutatták, bevontak minket a játékba, vagy a kisebbek csak mondták a magukét.

Hurcolták őket mindenhová, nekem furcsa is volt, hogy meglepően sokáig fent vannak a kicsik, de nem láttam, hogy sírósabbak, frusztráltabbak lennének, sőt.

A lényeg, a fontos dolgoknál meghúzzák a határokat és határozottan rászólnak a gyerekekre, az egyéb dolgoknál poénkodással, figyelemeltereléssel ragyogóan tudták kezelni őket. A fent említett kislány egykorú a lányommal és tényleg jobban működnek az ott ellesett praktikák, mint amikor itthon én is ráfeszültem az egészre. Azóta a gyerek is kiegyensúlyozottabb, én is.

2016. nov. 30. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!