Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 13 éves gyerekem többször is...

13 éves gyerekem többször is csalódást okozott - mit tegyek?

Figyelt kérdés

Mindig is udvariasnak, előzékenynek neveltük, apa is példát mutatott, de mostanában ez mintha sehol nem lenne.

Az elmúlt évben sokat változott a viselkedése, de ez meglepett:

az elmúlt héten kétszer is úgy utaztunk járművön, hogy közvetlen az orra előtt szállt fel rászoruló, és eszében sem volt átadni a helyét, ült nyugodtan, mintha mi sem történt volna, nekem kellett rászólni, de akkor is vonakodott és húzta a száját.

A másik, ami nagyon nem tetszik, hogy durván udvariatlanul nyilatkozik másokról, simán "lebunkózza" nekem pl. a családban a kisgyerekeket, tiszteletlenül beszél idős rokonról stb.

2016. aug. 6. 20:32
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
49%

Nem, ez nem normális. Bármennyire is szeretné ezt sok ember elhinni, így mentve fel saját magukat.

Azt gondolom, hogy ez a kiskamasz kőkemény lázadó lett valamiért. Valaki tömi mellé még a fejét is és ez csak rosszabb, ha a szülő elintézi azzal, hogy ez normális. Nem az.

De azt is gondolom, hogy értelmes és lehet vele beszélni, ami talán nem fog azonnal hatni, de a nevelést nem szabad abbahagyni és nem szabad következmény nélkül hagyni egy bűnt sem. A következetes fegyelmezés talán ebben a korban a legfontosabb.

Talán 15 lehettem, mikor úgy gondoltam, hogy nekem jogom van ott ülni, ahol akarok és nem vagyok köteles átadni a helyem. Az orrom előtt felszállt egy kismama, én pedig szándékosan félrenéztem. Pechemre vele volt a férje és az bizony felállított. :) Én is morogtam, de bennem maradt és amikor álltam a buszon sok évvel később nagy pocakkal, akkor már értettem, és bántam, hogy bunkó voltam. El szoktam mondani a gyerekeimnek az ilyen dolgaimat, amikor a saját bőrömön tanultam meg valamit.

2016. aug. 6. 21:07
 12/26 anonim ***** válasza:
0%

A busz az egy más kérdés. Engem felbosszant, hogy terhesen is átadatta velem a helyem egy-egy vénasszony, mondván, hogy az elsőbbségi helyen ülök, ma is előfordul, ha a gyerek a hátamon van. Meg a nyugger, aki fut a busz után, majd pattog, hogy adják át neki a helyet. Ráadásul én pénzért veszem a bérletet, neki meg alanyi jogon "jár". Na mindegy.

Ügy tűnik, nincs tekintélyed, ezen kellene dolgozni szerintem.

2016. aug. 6. 21:39
 13/26 anonim ***** válasza:
28%
Mert a vénasszonyoknak is okvetlenül azzal a busszal kell menni amin 800 diák utazik iskolába, mert a fél órával későbbi már nem jó. Én direkt hátrébb ülök, így hozzám már nem jutnak el, meg a sofőr se tud felállítani.
2016. aug. 6. 22:02
 14/26 anonim ***** válasza:
Az előző vagyok, nálunk már úgy van hogy a sofőr lefoglalja ilyen esetekre az első üléseket. És akkor nincsenek belőle balhék.
2016. aug. 6. 22:05
 15/26 anonim ***** válasza:
0%
Tudom hogy és-el nem kezdünk mondatot.
2016. aug. 6. 22:06
 16/26 A kérdező kommentje:

Aki csak annyit írt, hogy én "veszem túl komolyan", vagy hogy "mert kamasz", vagy hogy "nem vagyunk egyformák" az mit tenne? Simán ráhagyná? Hát én biztos nem fogom, ezért is kérek ötleteket.

Ha most, hogy még nincs 13 éves és mindent ráhagyok, meg mindent annak a számlájára írok, hogy jaj, csak kamasz, akkor mi lesz 2 vagy 3 év múlva???

2016. aug. 6. 22:07
 17/26 anonim ***** válasza:
100%
De, ez azért történik, mert kamaszodik. Lázad a társadalmi normák és a te tekintélyed ellen. Eddig megmondtad neki,h mit hogy illik, és ő megtette. Most meg pont nem. Ráadásul még nagyon az elején vagytok. Egy kamasszal teljesen másképp kell viselkedni. Általában a direkt utasításokkal, hegyi beszédekkel csak rontunk a helyzeten. Nagyon sokat kell vele beszélgetni, de ne úgy,h egyértelműen nevelő szándéka legyen. Sokat mesélj magadról, a saját élményeidről. Adott esetben én a következőt tenném. Amikor már egy ideje nem volt téma kettőtök között a buszos dolog, elmesélném, h mit láttam Aznap a buszon - pl. idős néni majdnem elesett, v szegény kismama hogy járt... stb. És hogy kiakadtam. De az egésznek spontánnak kell tűnnie (bár lehet,h nálatok ennél a témában ez már esélytelen, de másnál bejöhet), nehogy odatedd a végére, h "Látod Sárika, ezért kell átadni a helyet". Egyszerűen nagyon sokat kell beszélni egy kamasszal, és azzal tudod a legtöbb hatást elérni,ha beszélsz neki a saját érzéseidről, saját baklövéseidről.
2016. aug. 6. 22:39
 18/26 anonim ***** válasza:
17%
Feszegeti a határait. Olyan büntetést találj li, ami érzékenyen érinti. Pl.zsebpénzmegvonás, számítógép megbonás, okos telefon megvonáa, szobafogság, márkás ruhák megvonása, stb... Semmi se maradjon következmény nélkül.
2016. aug. 6. 22:42
 19/26 anonim ***** válasza:
51%
Ez a tinikor még jó hogy nem a vén satrafákkal van elfoglalva meg a finomkodással.
2016. aug. 6. 22:46
 20/26 anonim ***** válasza:
66%
Ezen ennyire kiakadni istenem kamasz ,jajj micsoda problémák.
2016. aug. 6. 22:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!