Egy átlagosan kereső pár hogy jut el idáig?
Sziasztok!
Nem babás kérdés, de ti tudtok nekem választ adni, mint családanyák/apák.
Akiknek családi házuk van, hogy jutottatok el odáig, hogy házat vegyetek?
Mi a párommal átlagosan keresünk, őt most léptették elő, 250körül keres, én mostmár a CSEDet kapom, családival együtt 120-130 körül fogok kapni. Míg dolgoztam 130-150 közt kerestem. Mégse jutottunk el odáig, hogy legyen félretett pénzünk. Ha összejött mondjuk 100ezer, akkor persze jött valami, ami miatt hozzá kellett nyúlni.. Albérletben lakunk, ez 40ezer+rezsi, ami alacsony igazából. A tv-net kicsit drágább meg a közösköltség, de a többi pár ezer. Páromnak van ugyan 2 hobbija is, amire költ, de nem havi szinten 10ezreket. Pest melletti kisvárosban élünk, nézegetek mostanában házakat, de katasztrófa... Van a környékünkön még 2 kisváros. Mind 3 városban 10 millióért olyan házak vannak amibe kb be se tenném a lábam, és nem túlzok. Látszik minden képen, hogy levan szakadva a plafon, omlik a mennyezet, penészes a fal, üknagyanyám korabeli konyha és egyéb bútorok.. Hitel nélkül esélytelenek vagyunk házat venni, de ahhoz kéne 20% önerő. Na de még ha ez meg is lenne, akkor is ott tartanánk ugye, hogy meg lenne a ház, de még lehet 1-2 milliót rá kéne költeni, hogy lakható is legyen... Nagyjából felvázoltam a helyzetünket, de érdekelne, hogy ki hogy jutott saját házhoz. Ja és jobb szeretnék házat, nem lakást, mert egy kis kertet mindenképpen szeretnék, de nem kell hatalmas, csak amibe egy kutya jól érzi magát, később a lányommal tudnánk kint játszani.
21# ezzel amúgy csak az a baj, hogy pl. nálunk nem is bent a városban, hanem a környező falvakban (30km körzet ennél messzebb már szopatás a gyereknek is menni, a munkahelyre is iszonyatos pénz a bejárás stb.) is 17 milliónál indulnak a házak, 17 millióért még a 90-ben épített tetőteres 150m2-es szörnyeket adják persze szigeteletlenül stb. esetleg a Kádár kockákat lehet olcsóbban kifogni, de arra meg inged-gatyád rámegy, mire rendbeteszed... Persze tanyás ingatlan van olcsóbban, de ki a fene akar úgy élni, hogy vajon feltörték-e a házát míg nem volt otthon, vagy mondjuk, ha apa éjszakás, akkor nem szívesen hagyja majd ott anyát a gyerekkel. Persze, be lehet kötni a riasztót ide-oda, de mire kiérnek a tanyádba, annyi idő alatt 2x kipakolták.
Havi 50 ezret félretéve meg mondjuk 10 milliónál többet kéne félretenni, hogy ne az legyen, hogy utána meg annyi a törlesztő, hogy nem tudnak megélni miatta. De ha csak azt nézed, hogy mennek a lakások árai felfelé, akkor sose éri utol magát.
Ezzel nem azt mondom, hogy lehetetlen, de a legtöbb embernek ez nem egy lépés és nem 30 évesen fognak a házukba ülni. Előbb egy lakás, aztán egy kicsit nagyobb lakás és szépen lépésekben. Mi is így csináljuk, olcsón lepukkant lakás, felújítjuk szépen, pár év múlva drágábban elmegy, utána az árán egy nagyobb, de lepukkant lakás, amit felújítunk... stb.
Kivéve persze, aki olyan helyen lakik, hogy 4.7 milláért házat vesz. Hát ez nem tudom hol van, de nálunk még egy két szobás panellakás is 8 milliónál indul. A legdurvább, mikor a lehetetlen áron házat vevők verik a mellüket, hogy ők bezzeg hitel nélkül vettek házat. Aha köszi. Gyere már el ebbe a megyébe, vagy erre a környékre próbálkozni. Én is hazamehetnék szabolcsba, kisváros melletti faluban én is tudnék venni házat 5 millióért, de egyrészt nekem nem felel meg a "vegyesfalazat" meg az se, hogy utána az a karrier lehetőség, hogy a 15 kilométerre lévő kisváros egyetlen tescojába vagy gyárjába szalagra talán be tudok jutni.
22: épp ezt mondom én is, hogy baromi nehéz még egy lakásra valót is összeszedni, nem hogy egy házra valót, és ezért megértem azon ismerőseimet akik inkább kimennek külföldre dolgozni, mert ha mi nem kaptunk volna szülői segítséget, még a fundamentába se vágtunk volna bele, mert őszintén szólva a mi célunk nem a lakás volt hanem a kertesház, nulláról meg pest agglomerációba összeszedni egy kertes házat manapság...ha nincs önerő se szülői segítség és nem keres az ember legalább 600-700 ezret, akkor 20 év mire lesz egy lakása, nem hogy egy háza.
21
mintha csak a mi helyzetünket irtad volna le :)
mi sem tudtunk spórolni még mikor gyerek nélkül voltunk sem. mi is albérletben laktunk, azt pár hónapja költöznünk kellett és azonnal keresgéltünk és úgy voltunk vele hogy ha lehet veszünk házat minthogy albérlet. és találtunk is. vettünk fel hitelt a csokot, és felújítjuk. igaz a fiammal anyósnál vagyunk mert azért kell mit csinálni a házon mielőtt a fiúnkat is bevisszük.
amúgy nem tudom milyen hitelre gondolsz, de mi pl a csokot tettük be önerőnek. az 600ezer ft.
24-es vagyok
A környezetemben azt tapasztalom, hogy viszonylag fiatalon kertes házhoz/nagyobb lakáshoz akkor jut valaki, ha a szülei segítik vagy a pár legalább egyik tagja kiemelkedően jól keres (ez általában külföldi munkát jelent).
Mi kb 2,5 évig laktunk otthon a párom édesanyjánál, hogy ne kelljen albérletet fenntartanunk és azt a pénzt inkább félre tudjuk tenni, hogy a későbbiekben saját házat vehessünk majd.
Aztán nekem sajnos tavaly meghalt az Édesanyám... pedig még nagyon fiatal volt, és olyan hirtelen történt. :( Én örököltem utána egy kis lakást, amit egy ideig kiadtunk albérletbe, és az onnan bejövő pénzt is félretettük, majd végül ezt a lakást eladtuk és annak az árából, meg az addig félretett pénzünkből sikerült egy kis családi házat vennünk. SOHA nem szerettem volna így "szülői segítséget" kapni... most ugyan van egy kertes házunk, viszont én elveszítettem az Édesanyámat. Szegény már nem lehet ott még az esküvőmön se... :'( Persze nyugodtan lehet rám irigykedni. :(
24/L
Mi annak idején azt a bizonyos tanulmányi hitelt tettük bankszámlára, aztan abbol meg ugye hitelből vettunk a nyugati-Oktogon kozott egy Mini garzonlakást amit teljesen mi újítottunk fel, aztan ott 5 évig laktunk sporoltunk stb, majd 2 éve ahogy a kisbabánk megszületett albiba adtuk, mi egy kertes hazát bereltunk es elkezdtünk hazat keresni. Bp-tol 45 km-re lakunk viszonylag nagyváros, kórház Csana ovi suli van tehat a gyereknek 18 eves koráig nem kell utaznia, a ferjem Pestre jar de 15 percenként jon a vonat, ugyhogy eleg jo.
En most kocsival eleg sokat utazom de meg igy is megéri. A haz nagyon jo áron volt sokat dolgoztunk rajta meg meg fogunk is, de akkor is csaladi házunk van es meg nem vagyunk 30 évesek .. :)
Sztem is fundamenta jo ötlet lehet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!