Egy átlagosan kereső pár hogy jut el idáig?
Sziasztok!
Nem babás kérdés, de ti tudtok nekem választ adni, mint családanyák/apák.
Akiknek családi házuk van, hogy jutottatok el odáig, hogy házat vegyetek?
Mi a párommal átlagosan keresünk, őt most léptették elő, 250körül keres, én mostmár a CSEDet kapom, családival együtt 120-130 körül fogok kapni. Míg dolgoztam 130-150 közt kerestem. Mégse jutottunk el odáig, hogy legyen félretett pénzünk. Ha összejött mondjuk 100ezer, akkor persze jött valami, ami miatt hozzá kellett nyúlni.. Albérletben lakunk, ez 40ezer+rezsi, ami alacsony igazából. A tv-net kicsit drágább meg a közösköltség, de a többi pár ezer. Páromnak van ugyan 2 hobbija is, amire költ, de nem havi szinten 10ezreket. Pest melletti kisvárosban élünk, nézegetek mostanában házakat, de katasztrófa... Van a környékünkön még 2 kisváros. Mind 3 városban 10 millióért olyan házak vannak amibe kb be se tenném a lábam, és nem túlzok. Látszik minden képen, hogy levan szakadva a plafon, omlik a mennyezet, penészes a fal, üknagyanyám korabeli konyha és egyéb bútorok.. Hitel nélkül esélytelenek vagyunk házat venni, de ahhoz kéne 20% önerő. Na de még ha ez meg is lenne, akkor is ott tartanánk ugye, hogy meg lenne a ház, de még lehet 1-2 milliót rá kéne költeni, hogy lakható is legyen... Nagyjából felvázoltam a helyzetünket, de érdekelne, hogy ki hogy jutott saját házhoz. Ja és jobb szeretnék házat, nem lakást, mert egy kis kertet mindenképpen szeretnék, de nem kell hatalmas, csak amibe egy kutya jól érzi magát, később a lányommal tudnánk kint játszani.
Ezt most komolyan mondod, hogy bemegy hozzátok havi 380 ezer Ft és nem tudtok félretenni? Az hogy lehet? Ennyire nagy lábon éltek vagy miért?
A férjem kap 160-at én 110-120 körül általában. Mivel most táppénzen vagyok (várom a második gyereket) 80-at kapok. + családi. Az az most 250 ezer körül jön be egy hónapba. Ebből elmegy 60 ezer lakáshitelre, személyikölcsönre + 25 a férjem autó részletére. + a rezsi mivel még nem fűtünk azt nem számolom, villany 7 ezer, víz 3500, telefonok havi 7 ezer, tv, internet, vezetékes telefon havi 6-7 ezer Ft. Ehhez a gáz télen olyan 50+ lesz. És így is tudunk félre tenni minden hónapban. Ebből szépítgetjük a házunkat.
Hogyan jutottunk házhoz? Hitellel. Volt 600 ezer Ft-unk, amit még az albérletben gyűjtöttünk össze 4 hónap alatt (nem haltunk éhen) ehhez vettünk fel 3,6 M Ft lakáshitelt és 500 ezer személyi kölcsönt. Megvettük a házat 4,7 M-ért és 3 hónap múlva beköltözünk, azóta is gyűjtögetünk és újítjuk amit tudunk. Csak így megy...
Pest megyében drágábbak a házak, de nem lehetetlen házat venni, pláne olyan jövedelem mellett, mint nektek van. Tegyetek félre, igényeljétek meg a CSOK-ot és egy olcsóbb házat biztos meg tudtok venni.
Hogy öszinte legyek, nem értem a problémádat. Párod keres 250 ezret, Te 150 ezret, ez összesen 400 ezer. Albérlet ebböl 40 ezer, ahogy írtad, legyen a rezsi mondjuk 30. Vegyünk ételre, benzinre (vagy bérlet), szórakozás még 100 ezret. Ekkor maradnia kéne havi szinten 400-170= 230 ezernek. Ez évi kb 2,7 millió. 3 év alatt több mint 7 millió. Ez böven elég önerö egy 20 milliós ingatlanra, hogy hitelt vegyél fel. Nincs többé albérleti díj, és mivel eddig is maradt 230 ezer, böven ki kell tudni gazdálkodni a havi törlesztöt. Ennyi a történet.
Mi ugyanezt csináltuk, csak külföldön, de mivel ott vettünk házat az arányok hasonlók. 4 évet spóroltunk és meglett az önerö (még több is, mint ami minimum kellene), hogy vegyünk forintba számolva egy 160 milliós házat. És hozzáteszem ennél olcsóbban is böven lehetne, de mi egy 150 2m-es kertes jó helyen lévö házat vettünk, szóval nekünk volt túl magas igényünk.
Minden csak elhatározás kérdése, és az áldozatos, türelmes munkáé. Nekem diplomás picit átlag feletti bérem van, férjemé mondjuk az álom fizetés kategoria külföldön is, de elötte ö is ugyanannyit keresett, mint én. Az önerönk legnagyobb részét pedig még azokban az idökben raktuk el. Azóta, hogy nagyon jól keres inkább picit elengedtük magunkat (esküvö, egzotikus nyaralások), de a régi fizetésével is sikerült volna a ház. Maximum egy olcsóbb, ami nem kertes, kisebb és kevésbé jó környéken van, de normális jó kis hely azért.
uh, hol lehet kapni 160 millioért házat kulfoldon? ez Németország?
mi is itt akarunk venni kulfoldon ingatlant..de itt 160 millioért csak 60 nm lakás van. egy ház 700 ezer euro korul kezdodik, átlagosan 900 ezer és 1 millio euro korul vannak.
Őszintén én sem értem mi a probléma havonta kb 400 ezres jövedelemből vígan meg kéne élnetek, és a felét félre is tudnátok rakni.
Nekünk kettőnknek kb. 250 ezer ft a havi jövedelmünk, ebből hitelre 60-at fizetünk (eddig 80 volt, mert vettünk részletre hűtőt, plusz a lakásvásárlás után részletre kértük az ingatlanvásárlási adót), a rezsi változó, átlagban 35 ezer, ezenfelül benzinre havonta 15-öt költünk, havonta félre rakunk 50-et esküvőre, a maradékból élünk (kaja, ruha, minden egyéb). Ha nektek 400-ból nem sikerült félrerakni, amíg nem volt baba, hát ezek után azt mondom esélyetek sincs. A lakást úgy vettük, hogy még az albérletben félreraktunk pénzt az önerőhöz.
Hát,én Csongrád megyében élek,itt egészen másak az árak... és a fizuk is szerintem.
Nekem úgy lett saját házam,hogy 13,5 éves korom óta dolgoztam,napi 8-12 órában.Egy tanyán kezdtem albérletben az életemet.Ott tudtam spórolni.Később máshol is laktam albérletben,nagyon sokat dolgoztam,alig aludtam lényegében.
Később,16 évesen esti tagozatra iratkoztam be,így be tudtam fejezni a sulit is,ugyanúgy 18 évesen,mint az átlag.
Folyamatosan volt munkám,de nem voltam bejelentve sokáig.
18 évesen vettem hitelre egy házrészt (volt önerőm+ mellé kellett hitel).Ezt el kellett adni,részben az euró válság miatt; ekkor vettem a jelenlegi házunkat: Igaz,hogy külterületen van,de az enyém és tökéletes családi házként funkcionál.3 szobánk van,fürdőszoba,mosógép-mosogatógép,tv,internet,központi fűtés (vegyes tüzeléssel és gáz konvektor is van).Erre nem kellett már hitelt felvenni,mert az előző házra sokat költöttem és így kijött.
A rezsink itt a töredéke: villany havi 14 ezer körül(minden ezzel megy lényegében),telefonok havi 6000,tv+ internet előfizetés:5000,ha a tüzelőt leosztjuk,akkor az havi 10 ezernél megáll.Gáz havi szintre bontva 1500 ft.Tankolás havi 4-5 ezer.Gyerkőc családi napközije havi 15 ezer.
Buszbérletet nem kell vennünk,bicajjal járok,a párom autóval.
Egyébként én is azt tapasztaltam,hogy kevés pénzből erre is nagyon szét kell nézni és ott próbálják az embert átverni,ahol lehet.Nekem sosem volt sok pénzem sajnos,de így szerencsésen megoldódott.Eleinte sajnáltam a költözést,de boldog voltam,hogy nincs több hitel és végre tudok fűteni télen és meleg vízben tudok fürdeni; mert a hitel miatt nem nagyon jutott sokszor még ételre sem... Vagy ha jobb helyen laktam volna albérletben,akkor meg nem haladtam volna sehová anyagilag.
azért itt most nem arról van szó, hogy nem élnek meg belőle, hanem hogy hogyan teremtsenek meg 15 milliót egy kertes házra. nem ugyanaz a kettő.
Mint írtam, én a Fundamentát javaslom az önerő gyűjtéséhez.
"Ezt most komolyan mondod, hogy bemegy hozzátok havi 380 ezer Ft és nem tudtok félretenni? Az hogy lehet? Ennyire nagy lábon éltek vagy miért?"
Szeritnem nincs ebben semmi különös. Mi pl. két kocsit tartunk fent, anélkül munkába járni nem tudunk. Ha el is kezdünk félre tenni, mindig jön egy ilyen pl. hogy leállt az autó az autópályán trailerrel vitték a szerelőig, bamm 400 ezer a motor JAVÍTÁSA. Pár hónappal később a másikkal pepitában ugyanez. Vagy beszart a kazán, és újat kellett venni, hogy ne megint 2 év múlva szarjon be 200 ezertől felfelé + felrakás. Vagy kiderült, hogy át kellett húzatni a villanyvezetékeket, mert majdnem kigyulladtunk. Egyik szar dolog a másik után. Igaz, nekünk szerencsénk van, mert mi törlesztőre fizetünk annyit, mint a kérdező albérletre, az önerő nálunk abból volt, hogy a férjem katona és külszolgálaton volt. (Meg abból, hogy nem pestiek vagyunk, mert ahogy láttam, ott nem tudtunk volna jó helyen, tágas lakást venni.) Van háziállatunk is, ami szerintem nem egy luxus szokás, de ha beteg lesz, az is több tízezer is lehet.
Ha van félre téve, akkor tuti jön valami, ami elviszi és lehet kezdeni elölről vagy ha nem katasztrófa jön, akkor mondjuk olyanra is elmehet többszázezer, ha mondjuk valaki nem kivehetős fogakat akar csinálni és pl. az se luxus, mert ha mondjuk megszűnik a munkád, akkor nem mindegy milyen mosollyal kell újat találnod.
Mikor én beszélgetek valakivel és elmesélem, hogy milyen nagy kiadásos dolgok értek egymásután minket, akkor mindenki hüledezik, hogy ez nem igaz, hogy lehet valaki ilyen szerencsétlen. Régebben én sem értettem, hogy nem lehet félre tenni, ha az embernek sok pénze van, de egy ideje nekünk sem sikerül, mert folyton jön valami, ami elviszi..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!