Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Orvosi egyetem és gyermekválla...

Orvosi egyetem és gyermekvállalás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

24 éves vagyok, így semmilyen szempontból nem érzem magam lemaradva, azonban vágyom már egy baba után. Az orvosinak még az elején vagyok, tehát valószínűleg nem várunk majd az idők végezetéig! :) A párom 29 éves, és már évek óta praktizál, így egzisztenciálisan, illetve anyagilag nem látja akadályát, viszont azon sokat aggódik, a tanulmányaimmal hogyan egyeztethető majd össze. Minden egyes nap szóba kerül, témázgatunk kicsit, majd elodázzuk a dolgot azzal,hogy holnap visszatérünk rá. A szüleinknek nem merjük még szóba hozni, mert inkább konkrét tervekkel szeretnénk eléjük állni. De valószínűnek tartom, hogy számíthatnánk a segítségükre, mert mindig örülnek, ha tehetnek értünk valamit. Olvastam néhány releváns topicot, de elég vegyes válaszok, vélemények érkeztek. Elsősorban saját tapasztalatokra volnék kíváncsi. Természetesen nem az alapján fogok dönteni, hogy itt milyen a fogadtatása a kérdésnek, de szívesen meghallgatnám azok történetét, akik jártak már hasonló cipőben. :) Egykori tanárnőm szintén orvosi alatt szült, és neki is a férje, illetve édesanyja segített, de tőle nem tudtam megkérdezni, hanyadéves volt, érkezett a baba, illetve tudta-e folytatni, vagy passzív félévet kellett igénybe vennie. Kíváncsi volnék mindenki tapasztalatára, történetére, meglátására! Fontos számomra az egyetem, de robot sem vagyok, így vannak céljaim a magánéletben is. :) Köszönöm előre is, ha valaki megosztja velem a gondolatait!

2015. aug. 4. 14:56
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:

Szia!

Az egyik ismerősöm is orvosira jár és közben anyuka lett. Nem egyszerű neki, de sem a gyerkőc sem a suli nincs hátrányban (az alvása annál inkább) Szerintem orvosként később sem lenne könnyebb a gyerekvállalás. :) Ha érzel elég erőt magadban hozzá akkor hajrá

2015. aug. 5. 14:24
 12/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy írtatok! :) Eléggé kavarognak a gondolatok a fejemben, kissé káosz van ezzel kapcsolatban a lelkemben, és közben egy örömteli várakozás is jelen van a mindennapjaimban. Biztos vagyok benne, hogy nem egyszerű, de a gyógyítást sem azért választottuk, mert a legkönnyebb pálya volna, hanem a szépségei miatt. ^^ Az is felmerült bennünk, hogy ha túlzottan a karrieremre koncentrálok, akkor esetleg azon kapom magam, hogy elröpült az idő... Hiszen a rezidensképzés is komoly feladat, majd szakvizsgára való felkészülés is... utána majd attól tartok, hogy kijövök a rutinból és nem feltétlenül engem akarnak alkalmazni úgy, hogy voltaképpen alig van tapasztalatom a GYES miatt... Tehát, ha sokat hezitálok, csak megnehezítem a dolgom. :) A tanárnő, aki szintén egyetem alatt szült, azt mondta "ugyan már... gondoljatok bele, hogy egy gyerek sosem jön JóKoR..." És azt hiszem, ebben óriási igazság van. Mindig lesz olyan feltétel, amelyről úgy érezzük majd, lehetne kicsit jobb. :) De a testem nem lesz fiatalabb, akárhogy változnak a körülmények. ^^ Most még latolgatjuk kicsit a dolgot, de mindig pozitívan gondolok rá, akárhányszor merül fel a téma. Örülök is, hogy már most szó van róla, mert a közvetlen környezetemben van olyan is, aki 34 évesen kezdett gondolkodni, tervezhetni, s most derült fény egy egészségügyi problémájára, ami kezelést igényel ahhoz, hogy teherbe eshessen. Nem irigylem őt! És közben látom az ismerőseimet, akik a miénkhez hasonló korban vállaltak gyereket, milyen boldogok. Engem 42 évesen szült édesanyám, ami miatt rengeteg ellenvéleményt kapott, de ő örömmel várt. :) Ezzel együtt sem volt könnyű neki! Talán egy kicsit azért is sürgetem a dolgot, mert az ő példája elég sokszor visszhangzik a fejemben. Az sem volna könnyebb, ha már a korommal is küzdenem kellene, nem csak az egyetemmel. ^^
2015. aug. 6. 14:04
 13/34 anonim ***** válasza:
6%
Ne haragudj, hogy ezt mondon, de az irasod alapjan meg eleg hatarozatlanka vagy. En biztos nem vallalnam ezt a dolgot, mert Baromi meredek, nem veletlenul tok ritka. Az irasod alapjan varj meg egy Kicsit, hogy erjen a szemelyiseged. Nekem az a tapasztalatom, hogy as orvosin tqnulok sokaig gyerekszerepben vannak, Mivel nem dolgoznak, a szuleik tartjak el, nem ismerik a munkavilagat. Azert ez nagyon fontos a gyerekvallalaselott megtapasztalni szerintem. A mai vilagban 34 evesen sem leszel oreg. Biologiailag meg akar 24 evesen is probqlkozhattok evekig. Szoval ezt az egeszet en.Kicsit eltulzottnak latom.
2015. aug. 7. 07:59
 14/34 A kérdező kommentje:

Kedves előttem szóló! 35 év felett igen nagy mértékben megnő az olyan mutációk rátája, mint a Down-syndroma, mivel magzati korban fejlődnek ki az oogóniumok (őspetesejtek), amelyekből keletkeznek a meiózis során a női szervezet petesejtjei. Tehát, egy nő egész élete folyamán ki van téve a különféle ártalmas környezeti hatásoknak. Emellett a legérzékenyebbek a károsító tényezőkkel szemben az éppen osztódásban lévő sejtek. Mint az ivarsejtek. Tehát, ne mondja nekem senki, hogy egészséges dolog idős korban gyermeket vállalni! :) Erről soha, senki nem fog meggyőzni! Pláne úgy, hogy egész gyermekkoromban tapasztaltam, hogy nem kizárólag biológiai értelemben problémás (a mutációkra gondolok), hanem, ha egészséges gyereked is születik idős korban... sokkal nehezebb lesz játszani vele, gondoskodni róla, fittnek, energikusnak maradni úgy, hogy már nem vagy kimondottan fiatal.

Nem a szüleim tartanak el, s ha már szülőkről beszélünk, és ennyire belemélyedünk a magánéletembe, nekem csak egy van. Az édesanyám. Idős, nyugdíjas. (Nem szeretném, hogy a huszonéves gyerekem mellett majd én is a hatvanasok klubját gyarapítsam, mert ez neki is nehéz, mint fentebb írtam!) Természetesen nem engedem neki, hogy ő fizesse a lakhatásomat, a tankönyveimet, vagy bármilyen egyéb költségemet. A párommal élek, s az így természetes, hogy most ő a kereső fél, s egy nap én is az leszek. Amennyit tudok, most is hozzáteszek a közös kasszához (ösztöndíj, szociális támogatás, s ha időm engedi, alkalmanként edzőként dolgozom, illetve az interneten vállalkozom, amely ugyan zsebpénznek minősül, de több a semminél). Tehát, van már végzettségem, van tapasztalatom a munka világában. A páromnak így megfelel, nem kifogásolja a helyzetet, s kifejezetten boldog, és igazi férfinek érzi magát attól, hogy jó szakember, és egy olyan munkával, amiben örömét is leli, tud annyit keresni, hogy nekem ne egy gyorsétteremben kelljen takarítanom, hanem megtehessem, hogy kibontakoztatom a képességeimet, s tanulok, mégpedig egy igen nemes célért! Azt pedig kifejezetten bántónak találom, hogy éretlennek tituláltál! Ha volna fogalmad a múltamról, eszedbe nem jutott volna ilyet írni! :)

2015. aug. 7. 10:14
 15/34 anonim ***** válasza:
42%
Nem akartalak megbantani, nem rossz szandekbol irtam. Szerintem akkor is eretlen vagy ra es maga a korulotted levo helyzet meg vegkepp. En a helyedbe megtapasztaltam mi a valodi munka (teljes allas) es nem csak a ferjemre alapoznek. Nem eleg, hogy teged is o tart el, de meg a kozos gyereketek teljes sulya raharul. Arrol nem is beszelve, hogy mivel nem dolgoztal pont ugy az allam nyakara szulsz, mint egy bizonyos reteg. Pont eleg az allamnak tobb tiz millio forintert kitanittatni egy orvost. Ki tudja, hogy a tudasod melyik orszagba viszed majd. Na mindegy, elkanyarodtam, a ferjeddel barmi tortenhet. Anyukadra sem tudsz tamaszkodni es meg a sulinak a felbe maradasa is rizikos. Ezt csak teljes csaladi tamogatassal lehet vegig csinalni, nem egy megerte ruhazni az anyagi felelossegvallalst. Es egyet ne felejts el, nem a nehez sorsod kiatt leszel jo anyuka. Hanem attol ha felelossegteljes, tobb oldalrol biztonsagos dontest hozol. Ez a helyzet nem az. Bocs ha nyers volt!
2015. aug. 7. 13:00
 16/34 anonim ***** válasza:
20%

Mit jelent az, hogy az elején vagy?:) Másodéves? Én most leszek harmadéves, bár még csak 21 vagyok, és legalább tíz évig nem is tervezek még babát, én nem érzem azt a nagy anyai elhívást egyelőre, sőt, saját magam is inkább gyereknek még:D. De megértem, sokan gondolkodnak, hogy mikor... Ha az egyetem alatt szeretnél, én az ötödévet tartom a legideálisabbnak. Illetve hát, hogy ötödévben ess teherbe (bár tudom ezt nem feltétlen lehet befolyásolni...:D), de a vizsgaidőszakot azért ne nyolc hónaposan csináld végig... Szóval ha ötödév után halasztanál egy évet, és akkor szülnéd meg a babát (mondjuk szeptember környékén?), és 1 évig otthon tudnál lenni vele. Utána meg már segíthetnének nagyszülők? A hatodév pedig már nem olyan, mint a többi, addigra valószínűleg kikristályosodik, hogy melyik szakterület érdekel, és lehet ahhoz igazítani, hogy melyik gyakorlatot hol végzed, ami kevésbé érdekel, ott olyan helyre mész, ahol nem követelnek olyan sokat.

Bár szerintem egyetem után is ráérnél, de ha már sietni szeretnél, én ezt tartom a legéletképesebb megoldásnak...:) (Főleg mert harmadév és negyedév után is még 1 hónapos nyári gyakorlat is van kórházban, szóval a nyaraid is jó esetben csak 1 hónaposak lesznek akkor...)

2015. aug. 7. 13:17
 17/34 A kérdező kommentje:

Igen. Köszönöm a tanácsot, ez is megfontolandó! :) Ezért is vetettem fel a témát, mert jó meghallgatni különböző állásportokat. Többen írték, hogy a szigorlatok után érdemes inkább. Nem tudom, milyen nehéz az orvosin egy szigorlat. Bizonyára több tanulást igényel, mint anno, más egyetemen. Azért mertem belevágni, mert kedvesem sokat biztatott, hogy ennyi tanulással már az orvosin is helytállnék. De nyilván nem látom előre, milyen lesz a baba mellett az alvásminőségem, mennyi törődést igényel, vagy hasfájós lesz-e, milyen lesz a temperamentuma, stb... :) Ezt előre senki nem látja, de az, hogy mások is megcsinálták már, és boldog emberek, reményt ad. Az is lehetséges, hogy valóban ötödévben vagy hatodévben jobb. De nem tudok objektíven gondolkodni erről a témáról. Szeretném már. :)

Amúgy, érdekes, hogy biztató leveleket többnyire privátban kaptam. Gondolom, azért is, mert név és arc nélkül könnyebb vitát generálni, és a legtöbben nem szívesen szállnak be így. Remélem, a 13-as válaszadó büszkén vonul végig az utcán ma, annak tudatában, hogy ő képviseli a felelősségteljes, érett gondolkodást a "szülj 34 évesen" beállítottsággal. :) Gondolom, nem vagy orvos, sem orvostanhallgató! De az is lehet, hogy nő sem.

Folytathatnánk a vitát azzal, hogy többek közt azért is szeretnék orvosként praktizálni, mert ezzel biztos az elhelyezkedés, míg a másik diplomámmal vagy 500 ft-os órabérért dolgozom látástól vakulásig, vagy ugyanazt a munkát végzem, amit az OKJ-s végzettséggel rendelkezők... Kulimunka, semmiért. Mondhatnám, hogy nem tervezek főállású anya szerepében tetszelegni, és szeretnék dolgozni, a téma nem ezzel kapcsolatos. De inkább nem kezdek bele, nem mondom, hiszem már látom, hogy akármi vetődik fel, mindig lesz rá valami lekezelő válasz, ezért nem szeretném folytatni a csevegést. A lényeg az, hogy te roppant érett vagy. Légy rá büszke!

2015. aug. 7. 14:23
 18/34 anonim ***** válasza:
Még az előző vagyok: a másodéves szigorlatokat azért mindenképp csináld végig, de szerintem a harmadéveseket is. Negyedévben már csak a farmak van, ami igazán seggelős-szivatós tárgy... Bár a párod biztos tudja ezt. Szóval szerintem negyedévig azért inkább ne... De persze a ti döntésetek, meg ha jól be tudod osztani az idődet, stb, sikerülhet menedzselni a dolgot, de szerintem nagyon fárasztó lesz, és a baba-suli-párod mellett a barátaidra valószínűleg alig vagy semmi időd nem marad.
2015. aug. 7. 14:35
 19/34 anonim ***** válasza:
68%

Jo Te pedig legyel majd arra buszke, hogy mosott rongykent fogod megcsinalni, ki tudja nem ferjed fog elhidegulni toled ebben a nagy lestrapaltsagban az anyasag es az orvosi egyetem oltaran. Majd gondolj vissza a nehez pillanatokban a "rosszindulatomra". Benned most jott egy erzes hogy gyereket akarok azonnal, de eretten gondolkozni nem tudsz, az latszik.

Nem kell 40 evesen szulni, en 29 voltam az elsonel 31 a masodiknal. 24 evesen vegeztem el a tanitoit, majd a fejleszto pedagogusit. A tanitas mellett magankorrepeket, fejleszteseket tartottam es lass csodat esszel vegiggondolva, nyugodtan megvan a biztos hattere a gyerekeimnek. Es igen buszke vagyokra :)

2015. aug. 7. 14:51
 20/34 anonim ***** válasza:
69%
Es nem rad haragszom, felre ertes ne essek. Csak azt latom a mai fiatalokon hogy mindent egyszerre akarnak, no parkapcsolati stabilitas, no anyagi biztonsagi hatter, csak a masra alapozas. Aztan csodalkoznak,ha kartyavarkent osszeomlik a dolog. Minden jot!
2015. aug. 7. 14:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!