Ti mennyit költötök a babára? Mennyiből tartjátok el?
Sziasztok!
Babát tervezünk és szeretnék tisztában lenni az árakkal. Mennyit költötök havonta?
Pelus? Törlőkendő? Gyógyszer, doki, ruha? Ezekre mennyit költöttetek havonta mikor szoptattatok? És amikor már hozzátáplálsz mondjuk fél éves korától, és 1 évesen hagyod abba a szoptatást?
Tudom, ez is sok mindentől függ, de TI mennyit fizettetek?
Köszi a válaszokat! :)
Az egész azzal kezdődött, hogy fogadott orvosom volt, tehát a terhesgondozásért és szülésért otthagytam egy szép összeget. :)
Az első 6 hónapban a kajára semmit nem költöttem, ugyanis anyatejes volt. 1 éves lassan, sok olyan dolgot eszik már, amit mi is (leves, főzelék, húsok, pékáru, virsli, felvágott, joghurt stb.), emellett veszek neki sok gyümölcsöt, gabonapépet/tejpépet, müzlit, anyatejet pedig már csak este kap. Nehéz teljesen különválasztani a miénktől, de nagyjából 10 ezer lehet 1 hónapban.
Pelenkára (Libero), popsitörlőre (Libero, Pampers), fürdetőre (az első 8-10 hónapban gyógyszertári, most már Hipp) és hasonlókra kb. 15 ezer megy el.
Ruhát kapunk is (sógoréknál pár évvel idősebb gyerek van), illetve ha látok valami akciósat, akkor beszerzek/rendelek pár darabot (akár előre nagyobb méretből is), így azt is nehéz összeszámolni, kb. 5-10 ezer, ha cipő is kell, akkor mindjárt megugrik egy 10-essel.
Nálunk a gyógyszerek lényegesen meg tudják dobni a költségeket, ugyanis kruppra hajlamos a gyerkőc, így pár hónap alatt nagyjából 30-40 ezret biztos fizettem már el gyógyszertárban (rohamra kúp, lázcsillapító, orrspray, köptető, vitaminok stb.).
3-as vagyok
Nálunk sem volt más különösebb gond, azonban hajlama van kruppra (páromnak is voltak kiskorában hasonló problémái), és ezeket előre nem lehet tudni. Ja, a gyógyszerek mellett vettünk hideg párásítót, az is 20-25 ezer körül volt.
anyatejesnek mi kerül havi 50-60 ezerbe? (ha gyógyszer akkor nem szóltam, amúgy nem értem)
Enyém tápszer kiegészitést is kap, igy olyan 30 körül van havonta
1. Terhesgondozás, + szülés nálam 100 ezer volt, de persze ez egyedi dolog
2. a babakelengye extrák nélkül (mérleget és légzésfigyelőt nem vettünk) 60 ezer kb.
3. anyatejes volt 6 hós koráig, így csak a havi pelus+törlő+popsikrém volt havi 10-12 ezer
4. aztán jött a hozzátáplálás, pont tél volt, így nem nagyon voltak idénygyümölcsök, az plusz havi 5-6 ezer, plusz a téli ruhatár használt is és új is kb. 30-ból megvolt.
5. kb egy éves koráig adtam bio ételeket, és főztem neki külön, aztán már azt ette, amit mi
2 éves koráig félévente van komplett új ruhatár, az elég húzós, én úgy csinálom, hogy a kinőtteket mindig eladom, figyelem az akciókat, és elég sokszor olcsóbb az új, mint a használt.
A gyógyszereket nem írom, mert nekem 3 éves koráig abszolút nem volt beteg, majd bepótolta sajnos az oviban nagyon gyakran beteg volt. :(
Igazából akkor kezd el nagyon sokba kerülni, amikor közösségbe be, nekünk pl. havi 3000 ft az általános költségek, aztán sokkal több ruha is kell, az étkezés havi 6 ezer, nem beszélve a keresetkiesésről, amikor otthon kell maradni vele, mert beteg.
Viszont a ruhákat már nem növi ki félévente, hanem már csak évszaknak megfelelően kell bevásárolni, bár már egyre drágább kell, minél nagyobb.
Nekünk még csak 5 éves, de egyre inkább rettegek a sulitól
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!