Mikor változott meg ennyire a húsvéti ünnep?
Mindenhol azt olvasom, hogy a nyúl mindenhonnan (mamáknál is) hoz ajándékot, meg fészekkeresés van már az oviban is.
Mióta? Amikor mi gyerekek voltunk, tojást festettünk, a fiúk locsolóverset tanultak, és locsolkodtak. Manapság erről nem hallani.
Mikor anyagiasodott el a húsvét is????
45 éves vagyok. Nálunk húsvétra is mindig "nagy" ajándékot kaptunk. Bicikli, görkorcsolya, roller, hinta, amivel tavasztól lehetett játszani (szüleim mindig jól kerestek).
Nem tudom számít-e, hogy városban éltünk (nincs falusi rokonunk). Locsolkodás sose volt szokás nálunk.
Én és a húgaim húsvétra új ruhát kaptunk, alig vártuk, h felvehessük. Tojásfestés volt, locsolkodás, a fiúk verset mondtak. Szódásüveggel vagy kölnivel jöttek, csokitojást vagy pénzt kaptak.
Anyukám is, sőt anyósom is mondta, h ők is húsvétra kaptak szép új ruhát mindig.
Ez a kerdes nalunk is felmerult a ferjemmel, ugyanis o nem ertette, h mire fel keszulok nagy ajandekokkal vasarnapra, es miert szervezkedem ezugyben anyukammal. Megbeszeltuk, es kiderult, h naluk ez sosem volt szokas, a nyul nem hozott ajandekot, nalunk viszont alap volt a feszek, ajandek, tojqskereses vasarnap. O 32 eves, es jaszsagi, en 27, es kisalfoldi, tehat nyugat kontra kelet :)
Sztem a valaszokhoz erdemes lenne oda irni, ki , melyik orszagresz szokasairol beszel, mert lehet itt van a nyul elasva:))
De termeszetesen a hetfoi locsolkodas alap mjndkettonknek.
Nálunk is volt "tojásvadászat", a nagyszülőktől pedig minden évben kaptunk egy öltözet Szép ruhát, a bátyám abban ment locsolni, mi pedig abban vártuk a locsolókat.
A velünk élő nagymamámmal meg tojást festettünk, karcoltunk.
Ez akkor változott meg, mikor egyik húsvét hétfőn kísértem át a mamát a nővéréhez, és a környék tele volt széttaposott főtt tojással. Ott hevertek a nagyim által gyakran órákig karcolt tojásai is.
Nagyim elsirta magát. Attól az évtől nem díszített, adott a locsolóknak egy százast.
Én locsolni se hagytam magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!