Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti az ilyet hogyan kezelitek?

Ti az ilyet hogyan kezelitek?

Figyelt kérdés

Még csak rövid ideje vagyok anyuka. Amióta a lányom megszületett (de már előtte is), mindenki kötelességének érzi, hogy megmondja nekem a tutit, de kb. úgy, mintha tök hülye lennék a gyerekneveléshez. Tudom, hogy ez egyébként nagyjából általános jelenség, én azért nem tudom nem fölhúzni magam rajta, mert minden ilyen „jószándékú” tanács olyan, mintha a szakmai kompetenciámat vonnák kétségbe. Két pedagógiai főiskolát végeztem el, összesen hét évig tanultam gyermekpszichológiát, pedagógiát és ezzel összefüggő dolgokat, de a tanulmányaimon túl is rengeteget foglalkoztam ezzel, nem mondom, hogy az összes létező szakirodalmat elolvastam, de eleget. A munkahelyemen elismernek, ahol már szintén nem kevés tapasztalatot szereztem (nem vagyok fiatal anyuka), és ha úgy van, nem szégyellek tanácsot kérni a még tapasztaltabbaktól. De a falnak megyek attól, amikor tanulatlan, unintelligens, vagy épp a gyereküket nagyon látványosan rosszul nevelő felnőtt ismerőseim, rokonaim kioktatnak, hogy mit hogyan kellene csinálnom, pláne, hogy nem is panaszkodtam, nem is kértem segítséget, csak esetleg válaszoltam egy feltett kérdésre.

Ja, és ráadásul a tanácsaik égbekiáltó baromságok.

Hogy kell az ilyet kezelni? Mert a fent leírtakat mégsem mondhatom el minden alkalommal, amikor valaki úgy érzi, ki kell oktatnia. Ugyanakkor udvariatlan, nyers sem szeretnék lenni még akkor sem, ha bánt ez a viselkedés.

Vannak erre jól bevált panelmondatok, ami nem bántó, de helyreteszi a dolgot?

2015. márc. 28. 16:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Egyik füleden be, másikon ki. Ennyi.
2015. márc. 28. 16:41
 2/14 anonim ***** válasza:
46%
Meghallgattam és elgondolkodtam azon, hogy valóban baromságok-e? A tanult dolgok sokszor nem a legjobbak.
2015. márc. 28. 16:44
 3/14 anonim ***** válasza:
83%

EGyszerűen amivel nem értesz egyet az ne úgy csináld ennyi.

Meghallgatod nem kell nagyon beleszólni vagy tereld is el a beszédtémát. De amúgy mert ezt tanultad meg ilyesmi azért hidd el lesznek majd kérdéseid :) és még abba is biztos vagyok, hogy te sem fogod tudni tökéletesen csinálni hiába tanultál ilyesmit. :) De valóban vannak elég buta tanácsok, meg tudod kinek mi jön be, lehet náluk működött.

2015. márc. 28. 16:46
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem vagytok egy szinten, akkor egy kedves, mosolygós "Köszönöm"-mel el lehet intézni az ilyet. Lóval nem lehet kártyázni.

Konkrétan mi húzott fel ennyire?

2015. márc. 28. 16:47
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
hát mikor kezdték magyarazná,hogy 2 hónaposan húslevest egyek a gyerek, meg ezt meg azt,meg adjak babapiskótát meg mindent párszor pórbáltam elmagyarázni,hogy ma ez nem így müködik. tök normálisan persze. olyan döbbenten néztek,mntha mit tudom én mit mondtam volna. inkább elengedem én is a fülem mellett, nem tudok mit csinálni,ez van,senki nem tud ellenálni,hogy ne szóljon bele,én meg nem fogom 100x ugyanazt elmondani főleg,hogy semmi hatása. mikor mamám nyújta oda a fánkot meg a mit tudom én miket a fél évesemnek,azértm ondom neki,hogy mama nem ehet ilyet még. erre ő jön azzal,hogy kívánjaerre én magamban sóhajtok egyet. ez van, meg kell szokni, ne idegesísd magad mindenkin. nekem a csúcs az volt,mikor nézegette a kezét 3 hónaposan és kitalálták,hogy imádkozik. mondtam,hogy még arrébb van az,nézi a kezét,de hát mondhatom én. azóta együtt is imádkoztak már :D ne foglalkozz ezekkel és kész
2015. márc. 28. 16:47
 6/14 anonim ***** válasza:
83%
Teljesen jogosan idegesit, ha tanacsokkal bombaznak, mikor nem is kerted, ezen ne is idegesitsd magad, engedd el a fuled mellett, mindent belatasod szerint csinalj. Viszont ez az 'en het evig tanultam gyermekpszichologiat, nehogy mar te mondd meg nekem a kis erettsegiddel' dolog nem tul szimpatikus. Konyvekbol nem lehet a gyermeket felnevelni. Hidd el, az is lehet jo anyuka, aki esetlegesen nem tanult pedagogiat. Nekem kicsit ez jott le az irasodbol, ha felreerettelek, akkor elnezest.
2015. márc. 28. 17:50
 7/14 A kérdező kommentje:

4-es: köszönöm a válaszod, csak azért nem írom le konkrétan, hogy mi húzott föl, mert nem szeretnék vitát indítani a téma körül, a kérdésem szempontjából pedig lényegtelen.

6-os: neked is köszönöm, bár tényleg félreértettél, ha ismernél, tudnád, mennyire nem ez alapján ítélem meg az embereket, és az efféle felszínesség mennyire irritál. Azért írtam le a végzettségem, hogy érthető legyen, miért érzem a dolgot a szakmai kompetenciám megkérdőjelezésének. És történetesen a legfőbb kéretlen tanácsadóim egyike épp egy pedagógus végzettségű illető, aki ennek ellenére katasztrofálisan neveli a gyerekeit.

Ugyanakkor tény, hogy az is szörnyen bosszant, amikor egy szakács akarja elmagyarázni nekem a gyereknevelés alapelveit és pszichológiai folyamatait. Nem az a baj, hogy szakács, hanem hogy én sem tanítom őt főzni, annak ellenére, hogy otthon én is szoktam, és nem is csinálom rosszul. (A valóságban nem szakács az illető, csak az érthetőség kedvéért írtam, egyébként pedig nagyra becsülöm a szakácsokat, mielőtt bárki félreértené ezt a megnyilvánulásomat is. :))

Mindemellett azt sem vitatom, hogy nem a végzettség határozza meg az anyaság, szülőség minőségét. De érdekes módon épp az általam jó szülőnek tartott ismerőseim nem szoktak kéretlen tanácsokkal bombázni. Szerintem ez önmagáért beszél.

2015. márc. 28. 19:29
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, nem szabad foglalkozni ilyenekkel. Mosolyogj, és ne is hallgasd mit mondanak, gondolkozz azon közben, hogy mit fogsz főzni másnap, vagy hová mennél nyaralni. Egy pillanatig sem szabad idegesíteni magad ezen. Mindig lesznek ilyenek, és nem is kevesen. Úgyis úgy csinálod, ahogy Te helyesnek gondolod.

Nekem pl. a földszinti néni osztogat okos tanácsokat folyamatosan, eleinte figyeltem és bosszankodtam, volt téma a cumizás az altatás, stb... manapság már nem igen figyelek, had mondja, úgy csinálok, mint aki hallgatja, néha bólogatok :).. egy idő után valamivel kimentem magam, és otthagyom. :)

2015. márc. 28. 20:04
 9/14 anonim ***** válasza:
Nekem is volt sok ilyen helyzet, ilyenkor hangulatomtól függően az illetőhöz hozzá se szólok csak elhúzom onnan a gyereket gyilkos pillantásokkal, vagy beszólok, hogy én vagyok az anyja, majd én eldöntöm. (pl. annak a vadidegennek, aki a sétáló gyerekemnek mondta, hogy bemehet a játszótérre miközben ő csak ott jött mellettünk, épp siettünk volna haza, a babakocsi alja meg tele volt mirelit cuccal)
2015. márc. 28. 23:26
 10/14 anonim ***** válasza:

A teljesen sötét embereket azért hagyom figyelmen kívül, mert egy normális vitához sem értelmesek. Hadd mondja. Barátok úgy sem leszünk, sokáig nem kell hallgatnom:)

A gond a hasonló kaliberű, végzettségű emberekkel van, pláne a kicsit idősebb korosztállyal. Velük már volt, hogy vitába szálltam, hogy "én ezt nem így gondolom". Aminek az lett a vége, hogy "majd meglátod, ha majd"...

Ilyenkor szoktam azt válaszolni, hogy ebben az esetben szerencsére az én gyerekemről van szó és nem az ő gondja lesz majd... (tanácsadóé)

Ha bunkón beszólnak az utcán (eddig egyszer volt ilyen), azt viszont kíméletlenül leosztom.

2015. márc. 29. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!