Titeket nem zavar (vagy nem fog zavarni), hogy a kisgyereketekből kb 14 év után langaléta kamasz lesz?
Ezt azoktól is kérdezem, akinek még nincs gyereke. Persze szeretnék gyereket, de egy gyerek csak kb 12 éves koráig aranyos, csak addig az én kis gyerekem, utána lehet, hogy úgy fog kinézni, mint némelyik idióta 16 éves az egyenseprű hajával, mert többet van a suliban és ragad rá ott is minden. Elkezdi majd osztani az észt, stb... nekem ez az egy félelmem van a gyerekvállalásnál.
Ti nem féltek (féltetek) ettől?
Kedves Kérdező! Férfi vagy és még nincs gyermeked, nehéz a te szemeddel látnom a világot többgyermekes anyukaként.
Amikor tizenéves kamaszlány voltam, mindig ábrándoztam arról, hogy milyen jó lesz, ha majd gyerekem lesz, és a lelki szemeim előtt nekem is csak egy tündéri bájos kisbaba képe jelent meg, mást még nem gondoltam ekkor az egészről.
A nőkben erősebb a gyermek utáni vágy, ösztön, kevesebb félelmük van a gyerekvállalással kapcsolatban, a férfiak meg ettől racionálisabban gondolkodnak. A nők már a terhességük során anyaként gondolkodnak. A férfiak meg akkor döbbennek rá, ha a kórházból hazatérő új jövevény éjszakánként ordítani kezd, hogy hoppá, valami megváltozott. Az apává érés szép fokozatosan alakul ki, a problémák során nő fel mindenki a feladathoz. Most általánosítottam, de van egy kis különbség a női meg a férfi szemlélet között.
Nekem a legnagyobb fiam 15 éves, a legkisebb most 2 lesz. Hidd el, a kicsitől jobban kiakadunk, tombol a dackorszak...
Minden fejlődési szakasznak megvannak a szépségei és megvannak a leküzdendő problémái. Az újszülött éjjel-nappal sír, hasfájós, állandó figyelmet igényel, később jön az önálló akarat, hiszti, dackorszak, gyerekbetegségek, óvoda, iskola, tanulási problémák, és persze a kamaszkor, haverok, leválás stb. Ettől az egésztől lehet így félni egy az egybe, a kamaszkor csak egy a sok közül. A kinézet egy dolog, persze az extrém szélsőség számomra orrkarika ezer piercing meg tetkó ne legyen már, de akkor is az én gyerekem. Ha jól neveled a kezdet kezdetétől, nincs akkora nagy szülő ellen fordulás, csak apró pici határfeszegetés. Azt hogy milyen kamaszgyerekeid lesznek, annak az alapjait lerakod már 1-2 éves korukban, tehát nem félni kell hanem szeretni és nevelni. Az adott személyiség meghatározó, az hogy melyik milyen természetű, ha visszanézek, mindegyiknek már pici korában látszott, ezt ismerve kell jól alakítani a dolgokat, ezért én nem hiszem, hogy a pici tündéri baba megszűnik akit szerettünk és átalakul idióta öntörvényű kamasszá, változnak, alakulnak, de azért ugyanazok a személyek, és a környezetük is befolyással van ebben a folyamatban, persze a haverok elvihetnek rossz irányba ideig-óráig, de ha jó alapokat raktunk le, akkor van egy belső önkontroll, ami működik, és nemet tud mondani a hülyeségre.
Majd mindezt megérted, ha te is benne leszel, fokozatosan válsz te is egyre érettebb szülővé, és akkor majd másképp látod ezt a folyamatot.
4 gyerek anyukája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!