Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy hatéves gyereknek mennyire...

Egy hatéves gyereknek mennyire "kell" jólneveltnek lennie? Ezek a dolgok elvárhatók tőle?

Figyelt kérdés

A tesóm egyedül neveli a hatéves lányát. Egy hétre külföldre kellett mennie, ezért bevállaltam, hogy majd én vigyázok rá.

Hétvégére a párom szüleihez voltunk hivatalosak, mondták, hogy nyugodtan vigyem magammal a kislányt.

De szörnyen viselkedett a gyerek nálam is, anyósjelölteméknél meg végképp, láttam is a rosszallást a szemükben. Aztán mikor leadtam a gyereket tesómnál, közöltem hogy elég modortalalnul viselkedett.

Tesóm szerint viszont nem lehet elvárni egy hatévestől, hogy:

- ne csámcsogjon, szürcsöljön, nyögjön, böfögjön evés közben

- ha kap valami ajándékot, köszönje meg, ne úgy reagáljon arra, hogy "ez a tiéd", hogy "jó"

- vendégségben ha reggelire választhat 3 féle dologból és kérdezik hogy melyiket szeretné, ne egy negyediket kérjen, ami ki sem volt téve az asztalra, csak meglátta a konyhaszekrényben

- ha felajánlják neki, hogy elviszik moziba, ne azt válaszolja, hogy de ő inkább állatkertbe akar menni

- vendégségben, pláne olyan helyen, ahol életében először jár, ne kutasson, ne nézzen bele minden szekrénybe vagy dobozba

- ne rohangásszon a házban fel és alá, ha a háziak megkérik rá, hogy ne tegye

- amikor mások beszélgetnek, ne szakítsa őket félbe erőszakosan valami nem odaillő mondanivalóval

Szerintetek a tesómnak van igaza, és ezeket nem lehet elvárni egy hatévestől? Tényleg én vagyok túl szigorú?

Vagy pedig az unokahúgom neveletlen?

- étkezés után köszönje meg az ételt

2015. febr. 16. 10:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
79%

Azért egy 6 évesnél teljesen természetes, hogy pont az étkezés közben kezd játszmázni/felhívni magára a figyelmet, lsd csámcsogás. Tele lehet a bakancsa, h nem elég, hogy egy hétre nincs vele az anyja, de még idegen felnőttek között kell lennie és viselkedni. Én azt nem értem, hogy miért vittétek el a te párod szüleihez. Miért nem te (meg a párod) volt vele hétvégén, ahogy ezt ő tudta is. Ha meg azt akarom, hogy 3 dolog közül válasszon reggelire, akkor nem mutatom, hogy van más is. A felnőttek beszélgetésébe beledumálás is leginkább - szerintem - egy egyszerű figyelemfelhívás magára.

Egy 6 éves gyerektől ez teljesen normális ellenreakció. Ez nem jelenti azt, hogy mindig ilyen otthon is.

2015. febr. 16. 13:29
 12/15 anonim ***** válasza:
48%

Az én unokaöcsém ugyanez megspékelve azzal, hogy ő nemcsak hogy nem köszöni meg az ajándékot, még le is fitymálja.

Az biztos, hogy neveletlen a kislány, de lehet, hogy nemcsak ez a gond, hanem, hogy nincs lekötve minden energiája, esetleg figyelemhiányos. Meg amúgy nagyon nem jó ez az iskolai rendszer, délutánig bent punnyadnak, tutira közrejátszik ez is. Unokaöcsém az iskolában nagyon jól tanul, magatartása is oké, viszont olyan szinten nem vezetik le az energiáját, hogy még a mindennapi sport sem elég.

A másik, ami hiba lehet, hogy ezek a gyerekek nem tanulták meg elfoglalni magukat, ezért állandóan megpróbálják felhívni magukra a figyelmet. Nem hanyagoltak el engem sem gyerekkoromban, de mindkét szülőm dolgozott, sokat voltam a nagyszülőknél, akik szerettek délután lepihenni, ezért néhány órát mindig egyedül kellett játszanom, rajzolnom egészen kicsi koromtól fogva. Valahogy ez nem divat mostanában.

2015. febr. 16. 13:38
 13/15 anonim ***** válasza:
45%
Nem vagy szigorú. Ezeket a dolgokat én is elvárom az 5 éves lányomtól, és meg is tud felelni neki. Továbbá nálunk az óvodában is követelmény az általad felsoroltak közül pár pont. Ennyi idősen azért már kell tudni viselkedni, természet ide, vagy oda.
2015. febr. 16. 13:56
 14/15 anonim ***** válasza:
30%

Megdöbbentő, hogy mennyien tartják természetesnek a neveletlenséget!

Hatévesen ez már több, mint felháborító!

Ha a gyerekeim rendetlenkedtek az asztalnál, vagy válogatták,már 2 évesen elmentek az asztaltól, és estig nem kaptak semmi. Vagy amikor már járni tudtak, leszoktattam őket a szekrényekben való kutatásról.

A kishugod nagyon el van kényeztetve. Sok baja lesz még vele a tesódnak.

2015. febr. 16. 15:50
 15/15 anonim ***** válasza:
87%

Nem kell felháborodni, ez egy kisgyerek. Persze, lehetne már ügyesebb, de ha nem , akkor te is taníthatod, hisz a nagynénije vagy, miért ne tanulhatna tőled...

- Katika, ne csámcsogj evés közben, próbáld meg csendben, hogy halljuk a pókot a sarokban....:)

- Katika köszönd meg szépen a játékot, tudod, úgy illik...., utána : ügy es nagylány vagy!

-Katika, most ez a reggeli, ebből kell választanod, olyat majd később lehet enni....ennyi

- Katika most moziba megyünk, egy klassz rajzfilmet nézünk meg...., majd jövő héten elmész anyukával az állatkertbe ....

- Katika, nem illik a szekrényeket nyitogatni, gyere csüccs ide mellém olvasok neked egy mesét...

Szóval, persze nem tökéletes a kislány, de mi felnőttek azért vagyunk, hogy ne bíráljuk őket, hanem neveljük, tanítsuk...és ha tanítod, akkor fel fog nézni rád, és szeretni fog veled lenni...

2015. febr. 17. 15:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!