Egy hatéves gyereknek mennyire "kell" jólneveltnek lennie? Ezek a dolgok elvárhatók tőle?
A tesóm egyedül neveli a hatéves lányát. Egy hétre külföldre kellett mennie, ezért bevállaltam, hogy majd én vigyázok rá.
Hétvégére a párom szüleihez voltunk hivatalosak, mondták, hogy nyugodtan vigyem magammal a kislányt.
De szörnyen viselkedett a gyerek nálam is, anyósjelölteméknél meg végképp, láttam is a rosszallást a szemükben. Aztán mikor leadtam a gyereket tesómnál, közöltem hogy elég modortalalnul viselkedett.
Tesóm szerint viszont nem lehet elvárni egy hatévestől, hogy:
- ne csámcsogjon, szürcsöljön, nyögjön, böfögjön evés közben
- ha kap valami ajándékot, köszönje meg, ne úgy reagáljon arra, hogy "ez a tiéd", hogy "jó"
- vendégségben ha reggelire választhat 3 féle dologból és kérdezik hogy melyiket szeretné, ne egy negyediket kérjen, ami ki sem volt téve az asztalra, csak meglátta a konyhaszekrényben
- ha felajánlják neki, hogy elviszik moziba, ne azt válaszolja, hogy de ő inkább állatkertbe akar menni
- vendégségben, pláne olyan helyen, ahol életében először jár, ne kutasson, ne nézzen bele minden szekrénybe vagy dobozba
- ne rohangásszon a házban fel és alá, ha a háziak megkérik rá, hogy ne tegye
- amikor mások beszélgetnek, ne szakítsa őket félbe erőszakosan valami nem odaillő mondanivalóval
Szerintetek a tesómnak van igaza, és ezeket nem lehet elvárni egy hatévestől? Tényleg én vagyok túl szigorú?
Vagy pedig az unokahúgom neveletlen?
- étkezés után köszönje meg az ételt
Szerintem ez elvárható lenne egy 6 évestől.
6 évesen már vagy iskolás,vagy majd kezdeni fogja az iksolát. Ott is viselkedni kell
Ennyit már 6 évesen tudnia kellene, sőt még előbb is.
Sok baj lesz vele az iskolában is.
Egyetlen kivétellel ezek elvárhatóak lennének egy ekkora gyerektöl.
Ez "ha felajánlják neki, hogy elviszik moziba, ne azt válaszolja, hogy de ő inkább állatkertbe akar menni" szerintem más, mert ha nem szereti a mozit, az állatkertet meg igen, akkor nyugodtan megmondhatja, de egyrészt udvarias hangnemben, másrészt ha oda nem viszik, akkor nem hisztizhet.
Elvárható.
De az is lehet, hogy baromira zavarta az, hogy az édesanyja le passzolta egy idegen helyre.
Ez bántja nagyon. Így jön n ki belőle, így "köszöni" meg.
Amit felsoroltál abból pár dolgot tényleg tudnia kéne már, de van ami egyáltalán nem neveletlenség.
A gyerekek különbözőek, vannak akik ha idegen helyen ismeretlenek között vannak, akkor egy helyben gubbasztanak, szinte még levegőt se mernek venni, nem hogy megszólalni. Mások meg inkább kíváncsiak, meg akarják ismerni az új környezetet, akár "erőszakosan is"
Szerintem az, hogy ne kutasson és rendesen egyen elvárható, de a többi gyerek függő, pl. hogy ne rohangáljon, mást szeretne enni, inni, máshova jobban vágyna mint moziba, ajándéknál lehet, hogy csak zavarban volt.
Ha te úgy gondolod, hogy az egész nagyon gáz, többet ne vigyázz rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!