Felháborító, ki hallott már ilyet?
A véleményem az, hogy gusztustalan:(Undorító, amit veled csinál.Amikor hivatalosan bejentett, akkor számon kellett volna kérned tőle a szerződést.De utólag könnyen gondolkodunk:(
2010. febr. 3. 11:05
2/15 A kérdező kommentje:
Azzal annyira nem jártam volna jól mert ha abban is 3hó a próbaidő akkor ugyanott vagyok, sőt akkor már aláírtam volna dec. 1.-én és szó nélkül kirúghatna bármikor.
Szerintem nincs miért pattognod!! Eddig feketén dolgoztál úgy, hogy te is beleegyeztél.
Nem tudom mikorra várod a babáidat, de ha máj.1-e után (3 hó addigra telik le) akkor az új szabályozás miatt úgy sem kapsz, csak gyest, de azt duplán.
2010. febr. 3. 12:32
4/15 A kérdező kommentje:
Július közepére várom a babákat.Tudom hogy a gyes duplán kapom meg ilyenek, de itt nem is ez a lényeg, hanem az hogy ha gondol egyet a munkáltató akkor bármit megtehet. Egyébként március 1.-én járna le a 3hó mert dec.1.étől vagyok bejelentve..Én nem tudom hogy te hol dolgozol de akkor biztos nem találkoztál még azzal a helyzettel hogy vagy idejössz dolgozni bejelentés nélkül vagy keresünk mást.Azt hiszem hogy az elmúlt két évben az ember örült annak hogy van munkahelye nem pedig ő szabja a feltételeket.És hozzátenném hogy elég régóta könyörgök a bejelentésért...de biztos nincs miért "pattognom".
5/15 A kérdező kommentje:
Egyébként igen egyszerűen csak annyit kellett volna hogy nem 3 hanem 2hónap próbaidőt ír ha normális lett volna.
Szia! Nekem más a véleményem, mint az előttem szólónak. A munkaviszony azzal a nappal létrejött, amely nappal munkába álltál, még akkor is, ha írásba foglalt munkaszerződésed nincsen (a munkaviszony létrejöttére utal, hogy decemberben 36 ezerre bejelentett Téged - gondolom részmunkaidőben, mert teljes munkaidőre a minimálbér ennek a duplája). Namármost a Munka törvénykönyve 81. §-a szerint a munkaszerződésben a munkaviszony létesítésekor próbidő köthető ki. Ezt utólag a munkáltató nem teheti meg, vagyis ha elmulasztotta, utóbb próbaidőt nem köthet ki, még akkor sem, ha a szerződést utólag foglalta írásba, hiszen esetedben a munkaviszony a munkába lépés napjával jött létre, és nem most, hogy eléd dugta a papírt. Nekem az a javaslatom, hogy keress fel egy munkajoghoz is értő ügyvédet, mert ezek után a munkaviszonyod próbaidő híján egyoldalúan nem szüntethető meg a munkáltató által, csak egyéb jogcímen lehetne azt megszüntetni, pl. rendes felmondással, de mivel terhes vagy, védettséget élvezel, ez pedig a későbbi társadalombiztosítási ellátások szempontjából nem mellékes!
2010. febr. 3. 13:18
Mivel te belementél abba, hogy feketén dolgozz, így nem értem, hogy min vagy felháborodva, hogy nem 2 hanem 3 hónap próbaidőt ír elő, amit egyébként a munka törvénykönyve is lehetővé tesz. Szóval a munkáltató tök szabályosan járt el, amikor 3 hónap próbaidőt ír elő.
Azt már csak hozzáteszem, hogy mivel decemberben lettél bejelentve, nem tudsz otthon maradni a szülésig táppénzen, ezt ugye tudod?
2010. febr. 3. 14:28
8/15 A kérdező kommentje:
Lehet szabályos (azért vannak kétségeim)de semmiképp nem etikus, merthogy a próbaidőt ő határozza meg és ez lehet 2hónap is vagy akár 2hét is. De ő tudatosan 3hónapot határozott meg azért hogy utána tőlem kérje el a azt a pénzt amiből a járulékot fizeti vagy ha nem adom oda akkor ki tudjon rúgni. Bárki bármit mondd szerintem ez akkor sem korrekt.
Akkor próbáld meg az ő oldalát nézni:
Itt van ez a nő, aki belement abba, hogy ne jelentse be, így nem is kerül plusz pénzbe. Megegyeztek, hogy mégis bejelent decembertől, ami azt jelenti, hogy majdnem a duplájába kerülsz neki te. Majd elmész táppénzre, ami idő alatt szintén kell neki fizetnie utánad. És még csak nem is teszel túl nagy gazdasági előnyre szert, mert nem tudsz táppénzről elmenni szülni, mert nem kaphatsz a szülésig táppénzt (ezt kérdeztem, hogy tudod-e? de nem válaszoltál).
Mivel nem fogsz kapni végig táppénzt, plusz nem leszel jogosult gyedre sem, csak annyit értél el ezzel a bejelentéssel, hogy nem kell külön eü. járulékot fizetned (ez 4500 Ft). Szóval te havi 4500 Ft-ot nyertél a dolgon, ő pedig sokkal többet bukott. Én megértem, hogy próbált ügyeskedni, azt viszont még mindig nem értem, hogy ebben neked mi az üzlet.
2010. febr. 3. 15:01
10/15 A kérdező kommentje:
Persze megértem az ő oldalát is hogy most hogy látja. De azzal hogy eddig nem jelentett be azzal pont annyit spórolt amennyit most ki kéne fizetnie. Jelen esetben havi 6000ezer!!!!forintról van szó.Nem tudom mennyi idő az ameddig elmehetek táppénzre,tudom hogy végig nem.
Kapcsolódó kérdések: