Csak engem zavar az "anyuka" megszólítás?
Előrebocsátom, imádom a gyerekem, nem ezzel van gondom.
Első alkalom a terhességem alatt volt, amikor egy boltban az eladó lépett oda hozzám "anyuka" megszólítással. Majd szólongatott, aztán hozzám ért, mert nem esett le, hogy hozzám szólt (a hátam mögött állt).
Mióta megszületett a lányom, még inkább megszaporodott ez.
A terhesség/szülés előtt is meg tudtak szólítani az emberek, akár tudták a nevemet, akár nem (pl. "hölgyem"). Az különösen zavar, amikor ismerik a nevemet és ennek ellenére hívnak így.
Innentől megszűntem önálló emberi lénynek lenni? Nőnek? Már "csak" anyuka lettem?
"Még terhesség előtt egyszer vicceskedett a férjem, anyának szólítva. Mondtam, hogy oké, akkor olyan leszek, mint anyád, elhízok és apáddal hálok. Többet nem mondta :)"
Basszus, félrenyeltem a teát :D :D :D :D
Valahol amúgy engem is zavar, ha anyukának szólítanak, bár ott, ahol tényleg szülői minőségemben vagyok (pl. gyerekorvosnál a gyerek kísérőjeként) végül is van létjogosultsága, ettől függetlenül van ennek valami atyáskodó, lesajnáló, kioktató íze, még ha semmi ilyen szándék nincs is a megszólítás mögött az adott esetben.
De ha ráadásul csak arról van szó, hogy éppen velem van a gyerek, tehát látják, hogy (feltételezhetően) szülő vagyok, de amúgy a megszólítás okának köze nincs a gyerekhez, akkor engem is bosszant, ha így hívnak. Mondjuk erre szerencsére nem sok példa volt az elmúlt hat évben.
Ennél már csak az ovi lesz mókásabb. Ott már csak anyuka maradsz a Kovácsné, asszonyom, vagy a keresztneved helyett. Az "anyuka" jelző elé még társulni fog a gyerek neve, mint pl: Bence anyuka.
De ha csak pár hetes a babád, addig annyi idő eltelik még, hogy addigra hozzászoksz. De valahol ezt is meg lehet érteni, az óvónőknek elég megjegyezni a gyerekek nevét, nemhogy még a szülőkét is. Nálunk a vezetőnő minden szülőt anyának/apának szólít, na ez már engem is irritál.
(A 3. hozzászóló vagyok újfent, kicsit off a téma, de egy megjegyzésed ihlette.)
„Sőt, egyelőre saját magamat se tudom "névként" anyának/anyunak akárminek nevezni. Még csak pár hetes a baba, de egyszerűen E/1-ben beszélek magamról.”
Szerintem ez a normális, nehogy elkezdj „anya kinyitja most Bibikének a bébipapit” stílusban beszélni szegény gyerekhez! Semmi nem indokolja, hogy magadról és a gyerekről is 3. személyben beszélj, nem értem, miért tesznek így sokan.
Itt volt már olyan kérdés, amiben arra panaszkodott a kérdező, hogy a páréves gyereke magáról 3. személyben beszél („Bécike kér sütit”). Mikor megkérdeztem, nem az van-e, hogy ők is így beszéltek hozzá – ekkor csodálkozott rá a kérdező, hogy ja, tényleg.
Namármost nem kell túl sok logika ahhoz, hogy rájöjjünk, ha ezt hallja a gyerek, azt hiszi, így kell beszélni. Persze nyilván előbb-utóbb minden gyerek megtanulja helyesen használni a nyelvet, de mi a frásznak ilyen gügyögéssel nehezíteni az életüket? Aki tud erre értelmes magyarázatot adni, az tegye, meg légyszi! :)
Egyébként érdekes, mert mi a férjemmel nem szólítottuk sosem egymást apának/anyának, és ha a gyereknek mondtunk egymásról valamit, akkor is a keresztnevünket használtuk, ahogy egymást szólítjuk (pl. a „nemsokára hazajön apa” helyett „nemsokára hazajön Máté”). Valószínűleg ebből is adódik, hogy alapjáraton a gyerek is a keresztnevünkön szólít minket. Ez sokaknak furcsa, és nálunk sem ez volt otthon (én anyuztam/apuztam a szüleimet), viszont nekem tökre bejön, és nem jelenti azt, hogy nincs tisztában a családbéli szerepeinkkel.
Ja, és van egy nagyon nagy előnye: mi vagyunk az egyetlenek az óvodában a szülők közül, akiknek az óvónők és a gyerekek is tudják a keresztnevét (a gyerekek tök cukik, mindig lelkesen köszönnek nekem emiatt), hiszen míg minden gyerek úgy mesél a szüleiről, hogy „apuval elmentünk horgászni”, nálunk ez „Mátéval elmentünk horgászni”-ként hanzgik.
És még egy előnye a keresztnéven szólításnak: múltkor egy tömeges programon mosolyogtam, mikor egy gyerek épp nem látta a szüleit (ne aggódjatok, megtalálta őket végül), és bőszen kiabált, hogy „mamaaa”… namármost legalább 50 mama volt a környéken.
A másik kedvenc meg amikor az anyuka annyira egybefolyik már a gyerekkel, hogy akkor sem magáról beszél, ha őt kérdezik.
Kérdezem a barátnőmet, hogy hogy van. Erre a válasz: Huhhh, nyűgösen, mert jön a fogunk!
Rá kellett szólnom, hogy igen, a gyereknek jön a foga, nyűgös, értem, de TE hogy vagy?
Meg a múltkor kérdeztem chaten, hogy mit csinál éppen, és azt írta, hogy VACOJÁZUNK!
Így, hogy VACOJÁZUNK. A falnak megyek rögtön!
De volt már ilyen válasz is, hogy éppen hasmenézünk van meg éppen beütörrök a fejünket az aszatal sarkába.
Én is babűt várok, de mondtam a férjemnek, hogy szóljon rám, ha eljutok erre a szintre.
Na igen. Én azon lepődtem meg, hogy a legvagányabb ismerőseim gárgyultak meg a babával. Néhány nap eltéréssel szültem egy kolléganőmmel és egy havernőmmel is.
Néha kontaktálunk, hogy ki hogy van. Kolléganő nemrég kérdezte, hogy "ti hányszor öltöztök át egy nap?". Mondom a baba kétszer, én egyszer...
No meg a 'tejci' (ez mitől rövidebb, mint a tej??).
A "nyűgösek vagyunk" kifejezést én is használom, de szó szerint értem. Ő nyűgös, sír órákig, ettől én is nyűgös leszek...ekkor már mindketten nyűgösek vagyunk.
Védőnőt egyébként csípem (a rendszert nagyon nem, sokáig gondolkoztam a lemondásán), de lábrázást kapok, amikor a gyerekorvosra "doktor néni"-két hivatkozik. Nekem ő gyerekorvos/doktornő, nem néni... Pláne, hogy max egy tizessel idősebb nálam.
Egy érdekesség: szüleim fejlesztőpedagógusok, apám nyelvész is. Terhesség alatt kérdeztem, hogy tényleg muszáj hülye szavakkal beszélni a gyerekekhez? (főzi, tejci, kutyika, stb) Mivel neki minden szó új, pl miért ne beszélhetnék akár latin kifejezéseket is használva (ad hoc, stb). Mondták, hogy teljesen logikus, legalább tuti gazdag lesz a szókincse. Egyedül a hanghordozástra mondták, hogy fontos, azt ne hagyjam el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!