Az idősebbek jobb szülők?
1. Nem szerettem volna személyeskedni, de most már kénytelen vagyok: a kérdésemet ez a topik ihlette: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-.. egészen pontosan a 18-as válaszoló. Ő idézte Czeizelt, elnézést, hogy nem néztem utána a pontos forrásnak, anélkül is elhittem neki.
2. Az idézett műsorban 7.33-tól kezdődik az értelmi képességek taglalása, és onnantól egy szó sem esik az anya iskolai végzettségéről. Hogy más helyeken mit mondott, nem tudom.
3. Richard Ferber és Richard Dawkins is nemzetközileg elismert szaktekintélyek, minden bizonnyal számtalan díjjal, mégsem hiszek egyiknek sem.
4. A kérdésem nem az idős szülők ellen irányult, nem értek egyet azokkal sem, akik szerint ők túlféltenék a gyerekeiket vagy hasonlók, inkább azt gondolom, hogy bizonyos szélsőségeket leszámítva a szülőség minősége egyáltalán nem korfüggő.
Azt hiszem értem, hogy mi az alapvető nézetbeli különbség amiben máshogy közelíted meg a kérdést, mint C.E.:
Azt állítod, hogy az, hogy egy kisgyerekből mi válik nagy korára természtesen függ a szülői neveléstől, de nem függ az életkorából adódó több tapasztalat, anyagi helyzet, magasabb képzettség, stb-től. C.E. pedig azt állítja, hogy ezek a tényezők is számítanak. Erről végül is hosszasan lehetne vitatkozni,de azt a részét fogadd el, mondjuk saját magadra vetítve, hogy 5-10 év múlva valószínűleg csak képzettebb,bölcsebb,jobb anyagi helyzetű lehetsz. Remélhetőleg nem visszafele fogsz fejlődni. Ha így közelíted meg, akkor már nem sértő az állítás, hanem teljesen érthető.
Én egyébként az elejével is egyet értek, annyi minden befolyásolja az életünket, hogy nem is hinnénk. Pl. kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek nagyon ritkán jutnak el p. az egyetemig és nem azért mert szellemileg lennének korlátolva, hanem egyszerűen igenis visszavet, ha nem tudsz minőségi ételt enni, ha nem tudsz normálisan öltözködni, ha nincsenek meg a körülmények ahhoz, hogy nyugodtan tanulhass...
Abban viszont azt hiszem igazad van, hogy talán nem jó szót (intelligencia az elsősorban adottság) használt C.E., ha ebbe az összefüggésbe helyezte. (bár, mint írtam korábban, én hallottam tőle genetikai megközelítést is erre) Bár én is a fiatalabb korosztályhoz tartozom, de mégsem vettem magamra.
"A díjait, tök felesleges felsorolni. Nem tartzik a témához"
Már, hogy a fenébe ne tartozna a témához. Akkor ilyen alapon senki élete sem tartozik a témához, hanem ez egy tudományos tény aztán kész, nincs min vitatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!