Anyukák, ti mit tudtok tenni az egészséges táplálkozás érdekében?
Arra gondolok, hogy amíg pici a baba, nagyon odafigyelünk arra, mit egyen, bébiételt veszünk, külön főzelékeket főzünk neki stb., de ahogy nőnek a gyerekek, sokan köztük én is elveszítjük a fonalat. Ahogy bekerülnek az óvodába, iskolába, jön a menzai étkezés, sok krumplis tészta meg grízes tészta, meg az iskolában már ragadnak a gyermekekre egymástól a rossz szokások, kóla chips és társai.
Nekem van óvodás és iskoláskorú gyermekem is, meg a kicsivel most vagyok itthon gyesen. Igen nehéz kitalálni, mit főzzek, mi legyen a kaja, amit meg is esznek, de egészséges is, olcsó is legyen. Nehéz a nagyobbak édességmániáját is kordában tartani, nálunk tiltott dolog a sok cukorka, chips, kóla, de egyszer-egyszer meg kell, hogy engedjem, mert mindig ezek után vágyakoznak, mivel ezt látják a többi gyerektől is. A kicsi meg persze azt szeretné enni, amit a nagyoktól lát, ezért jó példát kell neki mutatni.
A főtt ételekben meg egy kissé válogatósak, így elég nehéz új dolgokat kitalálni.
Véleményeket, ötleteket, akár recepteket is szeretnék tőletek, ti mit tesztek a család egészséges táplálkozása érdekében, mert egymástól sokmindent tanulhatunk.
Igaz nekem csak egy kisfiam van de ha rajta mulna akkor pizzat, bolognai spagettit vagy valamilyen tesztas dolgot enne. Az osszes szensavas uditot utalja igy ezzel hala az egnek nincs gond de pl a fagyiert odavan es a csokiert is. Igy ezeket probalom kordaban tartani. Irtam is ide valamelyik nap, hogy pl fagyit ugy adok neki ha osszeturmixolom gyumolcsel meg tejjel milk shake-nek. Persze igy sem huuuu de egeszseges de legalabb csak egy kis gomboc fagyi mellett van friss malna vagy eper, banan mikor mi van itthon es tej is. Igy emgeszi kiskanallal es szereti. Ritkan kap delutanonkent ovi utan. Pizzat is itthon szoktam neki sutni. Szombatonkent valaszthat, hogy pizzat vagy spagettit ker. Ez az o napja. Nagyon ritkan kb, 2 havonta emgyunk pizzeriaba is de ha itthon ker szombatonkent pizzat akkor probalok jo sok firss paradicsomot ravagni, gombat, paprikat, hagymat, kukoricat, multkor meg brokkolit is "csempesztem" ra es siman megette. Pl csinalok neki tonhalasat akkor jo sok oliva bogyot, hagyamat meg paradicsomto rakok ra. A tesztajaba nyomok foghagymat. Igy kap eleg zoldseget meg ha pizzat is eszik. Persze mellette mehet a sonka meg feltetnek vagy a csirkemell.
HA spegettit ker akkor ebber reszelek jo sok repat a hagyma meg a paradicsom melle es egybefozom a szosszal. Soha nem volt gond. Meg nagyon meno a sajtszoszos makaroni nallunk. A sajtszoszba szoktam tenni zoldsegeket (pl zoldbolrsot vagy brokkoli darabokat). Mulkor vagtam bele padlizsant es siman megeszi ha sajtos tesztanak hivom es nem sajtos padlizsanosnak. :))
Regeglire nagyon meno a melegszendvics (sajtos sonkas) de mindig teszek bele paradicsom karikat, hagymat, paprikat nagyon aprora vagva es osszesutom ilyen osszenyomhato melegszendvicsi sutovel. Igy sincs gond.
Kisfiam szereti a sultkrumplit is es ossze szoktam neki sutni tojassal meg zoldsegekkel es igy is siman megeszi. Pl ha gyors kaja kell akkor sutok meg par szall fagyasztott sultkrumlit sutobe. Mikor keszen van akkor osszekeverem vajon megparolt hagymaval, paprikaval, kukoricaval, gombaval, zoldborsoval.... (mikor mi van otthon) es ontok ra egy jo adag felvert tojast. Sutom igy vagy 4-5 percig, hogy az alja megpriuljon es utanna beteszem grill ala serpenyot, hogy a tetejen is jol atsuljona tojas. Nagyon finom ha kolbaszt is teszunk bele csak azt a hagyma elott kell kicsit pritani a vajon. Olyan szepen osszeall, hogy szeleteket lehet belolle vagni akkar a pizzabol. A kisfiam sultkrumplis pizzanak hivja. Igy pizzat es sultkurmpkit is kap egyszerre jo sok zoldseggel.
Ugyhogy mi is trukkozunk rendesen.
3 eves ovis a kisfiam
Szerintem az otthoni szokások a mérvadóak. Ha jó példát lát, előbb-utóbb azt fogja követni.
Egyébként én is küzdök ezzel az "egészséges legyen és meg is egye" dologgal... Nyers zöldségeket pl. az én gyerekem nem is eszik, de gyümülcsöt igen, így a napi étkezések egyike csak gyümölcsből áll. Vagy érdemes viszonylag cukormentes müzlit tejjel adni vagy mondjuk joghurtba túrót keverni. Ezek kitesznek 1-1- kisebb étkezést. A zöldségeket én is a főtt kajába csempészem bele - pl. én is reszelek bolognai szószba répát, vagy rizi-bizi, és a húslevesben is megeszi a zöldségeket. Meg a különböző szendvicskrémekbe is teszek nyers zöldséget (reszelve, darálva), pl. tojáskrémbe/tonhalkrémbe vöröshagymát, fokhagymát, uborkát, olívabogyót.
Azonkívül csinálhatsz pl. házi májkrémet: csirkemájat lepirítod hagymával, fűszerekkel zsíradékon, majd összetöröd vagy turmixolod. Ez kb. 90% máj és 10 % hagyma lesz, nem pedig 20% máj, sertésbőrke, ízfokozó, tartósítószer és a többi. Nem mellesleg finomabb is. Vagy ami nálunk bejön: fokhagymás pirítós (nyers fokhagyma), továbbá a gyümölcsleves is sztár. Édességeket próbáljuk itthon kerülni, de nem könnyű. Lehet gáz, de nálunk van napi 1 túró rudi édességnek.
Nekem kamasz fiam van és nagyon nem tudok beleerőltetni semmi zöldséget, sőt még gyümölcsöt sem, pedig mi eszünk zöldséget is meg gyümölcsöt is, változatosan főzök de van egy két kedvence amit eszik, innen tovább nem hajlandó mást enni. Sajnos még az sem használ, hogy ha nem kell ebédre megeszed vacsorára, inkább nem eszik. Így elég egyoldalú a táplálkozás és kénytelen voltam keresni valami természetes kiegészítőt ami pótolja a szükséges zöldség-gyümölcs bevitelt. Keresgettem a neten és rábukkantam egy cikkre, melynek nyomán vettem a készítményből, azóta a gyerek azt mondja, hogy ilyet vennünk kell még.
Jobb az étvágya és lassan olyan dolgokat is eszik amit eddig nem, nem kell nyaggatnom, hogy vedd be, mert szívesen eszi, sőt el kell dugni előle és tényleg 10 mp alatt pótolja a napi vitaminszükségletét:) kell-e ennél jobb?
A cikket meg itt találod
Szia!
Nekünk 3 kisfiunk van, így nekem 4 "férfiemberre" kell főznöm :)
Természetesen mindegyik mást szeret és más az amit nem eszk meg...csak, hogy könnyebb dolgom legyen.
Mivel pasik imádják a husit, de utálják a zöldségeket :(
Azt én úgy oldottam meg, hogy hetente min. 3X voan krémleves (zeller, brokkoli, krumpli, gomba, sajt csak a képzelet a határ) ebbe aztán az alap zöldség mellé csempészek répát is, nem főzöm péppé, így a marad is bennük a sok értékes vitaminból, ásványi anyagból. Ezeket nagyon szeretik érdekes módon :)
Búzaliszt helyett ahol tudok rizslisztet használok vagy étkezési keményítőt.
Már csak teljes kiörlésű keyeret eszünk. leinte vettem a kicsiknek fehéret is (5-4-1 évesek) de mindig megkérdeztem, hogy egészséges vagy "sima" kenyeret kérnek-e? Hát persze, hogy egészségeset kérnek.
Miel gyerekek KELL a nasi meg az édesség, de nem gumicukor formában.
Nálunk a tejes finomságok a menők (Pingui, tejszelet) Itthon készítem nekik a krémtúrót.
Bolti hőskészítményeket nem veszek, májkrémet itthon készítem, így tudom mi van benne.
Hirtelen ennyi :)
Nem az igazi, de igyekszem :)
...bocsi a sok betűhibáért, de tele van morzsával a billentyűzetem....ki tudja miért????
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!